Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 02 Mai 2019

Comentarii 0 Comentarii

 

        Asistenții personali ai românilor cu dizabilități au început să fie concediați de către administrațiile locale, deoarece nu mai există bani pentru plata salariilor lor. Asta din cauză că actuala guvernare PSD-ALDE nu a alocat bani în bugetul acestui an pentru persoanele cu dizabilități, ci a mutat acordarea indemnizațiilor pentru acestea și a salariilor primite de îngrijitori în sarcina autorităților locale, conform „Adevărul”.

 

        Potrivit specialiștilor din domeniu, primăriile orașelor mai mari au posbilitatea să facă aceste plăți pentru că dispun de fonduri însă, în mediul rural situația este gravă, sute de asistenți au fost deja înștiințați că sunt concediați.

 

       „Acum începem să vedem primele efecte ale aprobării bugetului pe acest an, cu zero bani alocați pentru persoanele cu dizabilități. Deja, în multe județe din țară, avem sute de părinți care au primit aceste notificări cu privire la concediere. Acest fapt este extrem de grav, în condițiile în care în România, în lipsa personalului calificat și a centrelor speciale, unul dintre părinții unui copil cu dizabilități trebuie să renunțe la job ca să aibă grijă de el. În schimbul acestui serviciu părintele primește suma de 1.200 de lei. Trebuie înțeles că acești bani nu reprezintă un beneficiu pentru părinte, ci o formă de protecție pentru persoanele cu dizabilități. Prin această măsură, Guvernul taie și ultima plasă de siguranță pentru cei mai dezavantajați dintre cetățenii țării” transmite Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

 

       Turza atrage atenția că această măsură este nu doar nesustenabilă, ci și ilegală, iar în perioada următoare vor exista numeroase procese ce vor fi câștigate de asistenții sociali.

 

       „Prin Legea Bugetului pe 2019 nu mai sunt alocați bani pentru aceste cheltuieli, ele urmând a fi suportate din impozitele pe venit percepute de autoritățile locale. Măsura nu este deloc sustenabilă pentru că vorbim de localități unde 50% din populație e șomeră, iar în tot satul există două buticuri. De unde să aibă veniturile să acorde aceste ajutoare? Vorbim în aceste cazuri de supraviețuirea acestor oameni. Nu au absolut nicio alternativă. Ce să facă, să vină toți la București? Va urma un nou val de procese, ce vor fi câștigate, însă această cale va dura luni de zile. Ce vor face oamenii aceștia în tot timpul ăsta?” a precizat Mădălina Turza.

 

       Banii necesari persoanelor cu dizabilități veneau, până anul acesta, în proporție de 90% de la Guvern, iar autoritățile locale contribuiau cu 10%. Cu ultimele schimbări, Guvernul a decis ca totul să fie trecut în grija primăriilor, cu promisiunea că vor primi o cotă mai mare din impozitele pe venit. În România, conform unor statistici, există 50.000 de copii cu dizabilități de gradul 1 care au dreptul la un asistent personal.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.telegrafonline.ro/audienta-fara-raspuns-la-ministerul-finantelor-pentru-parintii-copiilor-cu-dizabilitati


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
S-a decis când se începe școala. Structura anului școlar 2019-2020
Ministerul Educației Naționale a transmis un comunicat în care stab...
 
Angajatorii dispuși să plătească salarii de 1.000 de euro dar chiar și așa nu găsesc oameni
Firmele din industria alimentară sunt dispuse să plătească salarii...
 
Dan Barna a stârnit un val uriaș de ironii la adresa sa în urma unor declarații
Dan Barna, ridiculizat pe Facebook în urma declarației referitoare l...
 
Polițista care a criticat neregulile din Poliția Română, cercetată disciplinar
Pentru că a avut curaj să vorbească despre neregulile din Poliția ...
 
Guvernul pregătește noi scumpiri. Iată pentru ce vor plăti românii mai mult
Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanță ce pr...
 
Claudia Pătrășcanu, fostă membră Sexy și Exotic, a divorțat de fiul unui baron PSD. „Umilință, infidelități, abuz emoțional...”
Claudia Pătrășcanu a divorțat de băiatul lui Nicolae Bădălău ...
 
Andreea Marin trece prin momente delicate, urmează să se opereze
„Am o cocoașă care nu e bine să fie în zona cervicală”
 
Dana Rogoz dă detalii despre relația cu soțul ei: Nimeni nu ne dădea șanse
„Nu împlinisem încă 19 ani când ne-am mutat împreună, iar el a...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Vești proaste de la economiști. Ce se va întâmpla cu deficitul bugetar dacă se va aplica noua lege a pensiilor

» 18 August 2019 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Pro Infrastructura: Dacă autostrăzile „de importanță națională” ar fi numite „de importanță intergalactică”, s-ar construi mai repede?

» 17 August 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Cum a slăbit Oana Roman? Vedeta nu recomandă nimănui regimul ei

» 16 August 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
În patru ani, opt miniștri la Educație – „aproape toți adevărate ghiulele pregătite să se detoneze pentru a șubrezi sistemul de învățământ”

» 16 August 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Varicele și venele sparte de pe picioare se pot agrava la soare

» 16 August 2019 | Comentarii 0