Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 25 Ianuarie 2019

      Fost judecător și secretar de stat în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar DNA ce mirosea a făcătură, după cum susține el, a rupt tăcerea și a explicat felul în care Serviciul Român de Informații avea obiceiul de transforma în ținte diverși oameni de afaceri și în special politicieni care erau incomozi pentru Sistem.

 

      Ovidiu Puțura, care susține că a devenit un ghimpe în coasta prim-adjunctului SRI Florian Coldea, după cum însuși Dumitru Dumbravă îi lăsase de înțeles („o să se supere generalul”, n. r. Florian Coldea), afirmă că s-a transformat în țintă pentru că nu a fost de acord ca Ministerul Justiției să cedeze către SRI supraveghera arestaților și condamnaților prin brățări electronice la domiciliu. Fostul magistrat mai spune că pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiției obținuse o listă ce conținea nume foarte cunoscute din mediul de afaceri și politic, nume care în dreptul lor aveau trecute condamnările ce trebuiau primite înainte cu mult ca acestea să fie pronunțate. Sentințele erau date la comanda SRI-ului, generalul în rezervă Dumitru Dumbravă fiind cel care venea la instanțe și spunea judecătorilor ce decizii să dea, afirmă fostul judecător. Mai mult, toate persoanele cu funcții importante erau ascultate pe baza mandatelor de siguranță națională, dar mai ales politicienii, susține Ovidiu Puțura.

 

      „Dosarele se făceau pentru a fi ascultați judecătorii. Cum era un dosar pe rol se putea face cerere pentru autorizații de interceptare și devenea legală. Sub această ascultare puteai să asculți când aveai nevoie. Dacă era de prea mult în urmărire penală dosarul se clasa, se disjungea și se începea alt dosar în care se continua ascultarea. La toate instanțele s-a întâmplat, mai ales în București. (...) Dintre miniștri, toți erau ascultați pe mandate de siguranță națională și foarte mulți parlamentari, în perioada 2012-2014. Mandate pe siguranța națională se luau ca să știe ce face omul. În campanie erau mai mult cu siguranța, uneori se întrerupeau să nu fie permanente ca să arăți că nu ai ceva cu persoana respectivă. Termenul de țintă exista chiar pe adresele trimise de DNA la SRI, în care solicitau să pună în aplicare mandatele de interceptare. Acolo se folosea acest termen de țintă. Dosarul se făcea pe alegerea persoanei” a declarat fostul judecător într-un interviu acordat Antena3.

 

      Conform acestuia, Serviciul Român de Informații comanda sentințe fără nicio jenă, omul de legătură cu judecătorii fiind fostul general Dumitru Dumbravă. Puțura a dat exemplu cazul său: judecătorul instanței de fond Dorel Matei a suspendat ședința pe motiv că s-ar fi simțit rău, însă imediat după aceea avocații l-au văzut pe Dumbravă intrând în coridorul care ducea la birourile judecătorilor.

 

      „Aceste culoare din justiție chiar existau. Un dosar care trebuia să aibă o anumită soluție se punea pe un culoar ca soluția să aibă un anumit traseu pe care îl dorea autoritatea respectivă. (...) Ele erau coordonate de la SRI de generalul în rezervă Dumbravă, care ținea legătura cu judecătorii pe anumite dosare, inclusiv la CAB și ICCJ solicita anumite soluții în dosar. Cu mult timp înainte de a se judeca dosarul meu, cu câteva luni înainte, mi s-a spus exact pedeaspa pe care o să o primesc, că o să intervină Dumbravă, că o să vorbească cu judecătorii și că o să solicite această pedeapsă pe care am și primit-o. Când dădeam declarații în dosar, la Curtea de Apel, s-a suspendat ședința câteva minute, judecătorul Dorel Matei a zis că îi e rău, a ieșit puțin și a revenit în câteva minute. După ce s-a suspendat, avocații care au ieșit și ei pe hol s-au întâlnit cu Dumbravă care intra pe culoarul care duce spre holul judecătorilor. Când s-a întors, judecătorul a zis că rămâne în pronunțare. Cu greu a acceptat amânarea de pronunțare câteva zile. În general, la fiecare instanță, curți de apel și ICCJ, exista cel puțin un judecător care era vizat din când în când de ofițerii de la SRI. Ionuț Matei este pe listă. Sunt mai mulți care au fost în relații apropiate, strânse, cu cei de la SRI. Cu procurorii a fost o adevărată frăție” a povestit Puțura.

 

      Cât despre lista neagră inițiată de SRI care conținea numele unor persoane publice ce urmau să fie condamnate, fostul judecător spune că a intrat în posesia uneia în anul 2016. 

 

      „În 2016 aveam o listă obținută din surse cu persoanele care vor fi condamnate și ce pedepse vor primi. Erau persoane la care s-a confirmat. Pe listă era Puiu Popoviciu, de exemplu, am văzut și pedeapsa, era de 7 ani. A fost Alina Bica cu condamnarea de 5 sau 6 ani, a fost Rudel Obreja, care nu era o persoană legată de politic, dar care era într-un dosar politic. Elena Udrea era pe listă cu pedeapsa de 6 ani. Aveam 9 sau 10 persoane pe care le știam din spațiul public și s-a confirmat. Am obținut-o din mediul juridic, dar am înțeles că a fost inițiată de SRI. Se spune că cel care ar fi întocmit-o ar fi generalul Dumbravă, dar e o chestiune neverificată. Erau politicieni, unul chiar l-am văzut la închisoare, e vorba de Dan Șova” a mai spus Ovidiu Puțura.

 

 

Sursa foto: ://www.antena3.ro/actualitate/decizia-istorica-ce-poate-schimba-toata-justitia-cum-poate-fi-rapusa-cardasia-sri-parchete-501653.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0