Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
POLITICA
Adaugat: 08 Ianuarie 2021

        La scurt timp după ce a fost schimbat din funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș (20 mai 2016 - 4 ianuarie 2017), Vlad Voiculescu, actual ministru al Sănătății în Guvernul Cîțu, a fost declarat suspect într-un dosar deschis pentru dispariția mai multor documente clasificate. După ce Voiculescu și-a predat mandatul la acea vreme, Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General pentru lipsa a patru documente clasificate din categoria secretelor de stat cu titlul de `strict secret`, a unui mediu de stocare tip CD cu titlu `secret` și a 15 documente clasificate `secret de serviciu`.

 

        Având în vedere că divulgarea documentelor secrete de la nivelul oricărui Minister reprezintă o gravă vulnerabilitate la adresa securității statului român, Parchetul General a trimis plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalistică Organizată și Terorism (DIICOT) care, în data de 7 aprilie 2017 a început urmărirea penală a lui Voiculescu pentru infracțiunile de divulgare a informațiilor secrete de stat și de neglijență în păstrarea lor. 

 

        În timpul investigației s-a putut recupera o parte din documente, acestea aflându-se printre actele predate de Vlad Voiculescu, iar între ele era chiar și un document `strict secret` emis de SRI. Pentru infracțiunile care au dus la punerea sub urmărire penală a lui Vlad Voiculescu, pedeapsa este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau un 1 an, dar și amendă. Cu toate acestea, deși Voiculescu avea calitatea de suspect, dosarul a fost clasat la începutul lunii decembrie 2019.

 

Ce spune Adina Anghelescu despre clasare. 5 întrebări fără răspuns în dosarul „Vlad Voiculescu”

 

        Clasarea, de 21 de pagini, este extrem de importantă „pentru că devoalează chestiuni de o gravitate foarte mare și devulnerabilizare totală a ceea ce înseamnă informații clasificate în Ministerul Sănătății, câtă vreme domnul Vlad Voiculescu a fost acolo”. De ce a fost declarat suspect Voiculescu dacă nu existau minime indicii că a săvârșit măcar neglijență în serviciu? „Procurorul a ajuns la concluzia că, pe parcurs, domnul Vlad Voiculescu, care a dat declarații, s-a apărat cum a știut el mai bine, a avut mai mare dreptate decât martorii care au fost audiați, martori care au fost de la șeful compartimentului Documente Secrete, funcționarul de securitate, secretarul general, directoare de cabinet, toți prin cei care trecea acest flux de documente clasificate, indiferent de nivelul lor de secretizare.

 

        În esență, Voiculescu a făcut ce a vrut mușchii săi cu documentele clasificate. (…) În momentul în care ai niște documente clasificate care vin la tine, automat, tu trebuie să le predai înapoi. Domnul ministru cred că știe foarte bine lucrul acesta. Se face proces de restituire. (…) Domnul Voiculescu, practic, ne-a demonstrat că mai mult decât că a mai luat și pe acasă documente, procurorul din ceea ce a analizat în timpul anchetei, nu am văzut să stabilească foarte clar cum a valorificat domnul Vlad Voiculescu documentele pe care le-a luat, a mai și distrus niște ciorne” a explicat Adina Anghelescu la emisiunea „Subiectiv”.

 

Acum se nasc o serie de întrebări în jurul acestui dosar clasat miraculos, spune Adina Anghelescu

 

        1. Cât a contat în clasarea de către DIICOT a dosarului lui Vlad Voiculescu relația apropiată și colaborarea secretă pe care a avut-o „suspectul” cu procurorul DIICOT, Marian Delcea, în instrumentarea dosarului privind transplanturile, în care ținta principală a fost prof. dr. Lucan?

 

        2. De ce a omis procurorul Elena Dinu anumite articole de lege care puteau fi incriminatorii pentru Vlad Voiculescu, făcând referire doar la unele care îl disculpau? Ex: în art. 49 (2) din HG 585/2002 se arată că „gestionarea documentelor clasificate aflate în lucru sau în stadiu de proiect se face în aceleași condiții ca și a celor în formă definitivă”, adică e nevoie de proces verbal. Voiculescu a recunoscut distrugerea documentelor fără să urmeze acești pași.

 

        3. De ce DIICOT nu a anchetat modul în care Vlad Voiculescu a valorificat informațiile din anumite documente clasificate? Cine a beneficiat de această „valorificare”?

 

        4. Cui aparține CD-ul misterios cu numărul 011/09.06.2016 despre care se face vorbire în documentele anchetei și se afirmă că nu a fost transmis niciodată Ministerului Sănătății, dar el era cunoscut ca existent la nivel de minister?

 

        5. De ce a mai fost pus sub învinuire Vlad Voiculescu, în 2017, dacă nu au existat indicii suficiente pentru urmărirea penală in personam?

 

 

Citește și: Parlamentarii AUR, ținta ironiilor după mai multe gafe!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: ://playtech.ro/stiri/vlad-voiculescu-reactie-ravasitoare-dupa-ce-piedone-condamnat-in-dosarul-colectiv-a-castigat-la-sectorul-5-206175


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Tot ce trebuie să știi despre noul buletin cu cip
Noul buletin cu cip va putea fi eliberat din data de 2 august, el va c...
 
Experți americani, dezvăluiri uluitoare despre originea Covid-19: Virusul `a scăpat` din laborator, este cultură pură/ OMS nu a făcut suficiente investigații
Mai mulți experți americani sunt de părere că virusul care produce...
 
Dacian Cioloș, criticat dur de mai mulți membri USR: Oamenii nu sunt interesați de jocurile lui
Mai mulți membri USR îl critică pe Dacian Cioloș pentru „jocuril...
 
Se cere din nou demisia lui Voiculescu. „Să vă fie rușine!”
Un cunoscut preot îi cere demisia lui Voiculescu pentru protocolul î...
 
Campania „Astăzi Tu Dăruiești” vine în sprijinul bătrânilor și copiilor aflați în izolare sau cu restricții de deplasare
Organizatorii campaniei „Astăzi Tu Dăruiești” vin în sprijinul...
 
Andrei Baciu: Restricțiile se vor ridica, treptat, de la 1 iunie
Secretarul de Stat căruia i-au fost delegate atribuțiile interimare ...
 
Precizări despre administrarea vaccinului AstraZeneca: Anumite persoane nu vor mai face rapelul
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid a făcut o ...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
China cere SUA să își domolească expansiunea și denunță „unilateralismul” de care dă dovadă

» 21 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Noutăți în campania de vaccinare: Centre mobile în mai multe județe, posibilitatea vaccinării la medicul de familie și altele

» 21 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cum să faci lapte de migdale acasă

» 21 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Ediția a V-a a Târgului Primăverii din Arad va avea loc în perioada 23-25 aprilie

» 21 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Păreri diferite cu privire la înființarea unui parc industrial la Buzău. Liderul PNL Buzău îl consideră „o prioritate”, primarul PSD spune că „nu este momentul”

» 21 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
CJ Botoșani: CNI va construi un ambulatoriu nou pentru Spitalul Județean `Mavromati`

» 20 Aprilie 2021 | Comentarii 0