Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 05 Iulie 2018

Comentarii 0 Comentarii

      În România, deschiderea unei firme și obținerea aprobărilor pentru o construcție în vederea desfășurării activității, este o adevărată cursă cu obstacole. Patronatele atrag atenția asupra multitudinii de avize, unele considerate a fi aberante, pe care o companie trebuie să le arate autorităților. Banca Mondială a alcătuit un top internațional cu privire la aceste aspecte, iar din păcate țara noastră este la coada clasamentului cu 260 de zile necesare pentru autorizația de construcție și 172 de zile pentru racordarea la rețeaua electrică. În țări precum Estonia, Portugalia sau Cehia totul se rezolvă de cel puțin cinci ori mai repede.

      Pentru a-și deschide o firmă în România, o persoană are nevoie de 12 zile și nenumărate drumuri la Registrul Comerțului, la ANAF, la Bancă și la Inspectoratul de Muncă, și îl costă cel puțin 200 de lei. În Portugalia, spre exemplu, s-a înființat un sistem online, denumit „operă de artă” de către reprezentanții Băncii Mondiale, și acolo totul durează maximum șase zile, iar toate demersurile se fac în fața calculatorului. Deschiderea unui SRL în Noua Zeelandă, durează o jumătate de zi.

      Adevărata aventură în care răbdarea este pusă la încercare, începe abia când un antreprenor vrea să-și construiască un depozit sau un sediu. Inginerul face documentația topografică într-o săptămână, durează 15 zile să fie aprobată de Agenția de Cadastru și teoretic încă o lună până se obține certificatul de urbanism de la Primărie. Și nu se termină aici, urmează telenovela avizelor: mediu, apă și canal, curent, ISU, Sănătate – toate adunate însumează 76 de zile; și acum se merge din nou la cadastru pentru că a expirat avizul inițial, fiind valabil doar 30 de zile. După toate acestea, mai sunt necesare încă 14 drumuri care înseamnă obținerea autorizației de construire după 260 de zile, dacă termenele sunt respectate.

       „De exemplu, pentru a introduce electricitatea sau pentru o autorizație de construire ai nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii că nu ești într-o zonă protejată. Păi dacă nu ești într-o zonă protejată de ce îți mai trebuie aviz că nu ești într-o zonă protejată?” spune Florin Jianu, președintele Consiliului pentru IMM-uri.

      Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: „Iei un aviz de energie electrică și îți expiră ăla de mediu. Ministerul Culturii n-are în lege niciun termen să dea aviz. (…) Toată această birocrație nu se poate rezolva decât prin informatizare. Informatizare ca să aflăm măcar clar unde sunt piedicile. Aceste termene pe care le marchează Doing Business de fapt sunt pierderi de bani pentru afaceri. Dacă afacerile pierd bani, defapt pierde societatea taxe și impozite.”

      La noi în țară, o firmă are nevoie de 163 de ore pe an ca să poată face 14 plăți datorate statului. În Estonia spre exemplu, sunt nevoie decât de 50 de ore și totul se face online.

 

 

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=birocratie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj7rrOjhYfcAhUGblAKHSdZDcsQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=KV9ZpLkwVLCceM:

 


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Senatul a respins majorarea alocației pentru copii
Proiectul de majorare a alocațiilor pentru copii a fost respins de c...
 
Putin amenință cu ruperea Rusiei de Internet
„Rusia trebuie să-și limiteze accesul la internet”
 
Partidul Național Liberal se luptă, alocațiile se măresc
Amendamentul depus de liberalul Robert Sighiartău cu privire la major...
 
Dacian Cioloș minte?
Dacian Cioloș încearcă cu toate forțele să se dezică de un trecu...
 
Timmermans, „urmărește îndeaproape” toate statele UE!
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, continuă ...
 
ANAF renunță la popriri și introduce medierea
Cum va funcționa sistemul de mediere al Autorității Naționale de A...
 
„Privea cu satisfacție cum oamenii ăia erau...”
Avocata Cosmina Cerva a făcut o declarație uimitoare în ceea ce o p...
 
Andreea Bălan, atac subtil la adresa Biancăi Drăgușanu
„Nu ai cum să înjuri ca un birjar”
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Va începe selectarea profesorilor care vor realiza manualele

» 21 Februarie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Maria Dragomiroiu a spus care este secretul părului ei

» 21 Februarie 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Aviz favorabil pentru recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

» 21 Februarie 2019 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
Putin amenință cu ruperea Rusiei de Internet

» 21 Februarie 2019 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Un pas spre adevărata dreptate?

» 21 Februarie 2019 | Comentarii 0