Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Cearta pe bilingvism

 

         Incident interetnic la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu din Târgu Mureş. Festivitatea de final de an de la această unitate de învăţământ s-a lăsat cu ceartă între părinţii elevilor maghiari şi români, din cauza unui banner cu mesajul “Bilingvinsm la Liviu Rebreanu” afişat în limba maghiară şi română. La intervenţia promptă a jandarmilor situaţia a fost detensionată.
         Părinţii elevilor de la secţia maghiară a Şcolii Gimnaziale Liviu Rebreanu din Târgu Mureş se luptă pentru biligvism, atmosfera în această şcoală fiind de câteva luni tensionată din această cauză. Punctul culminant l-a reprezentat festivitatea de final de an şcolar, unde părinţii maghiari au afişat o pancartă cu mesajul “Bilingvinsm la Liviu Rebreanu”. De aici au urmat replici dure între părinţii români şi maghiari. După acest incident, directorul şcolii a demisionat, iar adjunctul a fost schimbat de conducerea IŞJ Mureş.
         “Conducerea şcolii nu a avut nicio implicare şi nicio vină legat de acel incident. In ziua de vineri, doamna directoare a apreciat că renunţă şi a depus la inspectorat o demisie”, a precizat Ştefan Someşan, şef Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.
         În locul directoarei de la Liviu Rebreanu, Adina Chirilă, a fost numit interimar Nistor Gheorghe, directorul de la Gimnaziul Tudor Vladimirescu din Târgu Mureş. Insă conducerea IŞJ Mureş l-a înlocuit din funcţie şi pe  directorul adjunct de la Liviu Rebreanu.
         “Printr-o analiză a echipei manageriale, am considerat că dacă doamna director şi-a dat demisia, să reîmprospătăm întreaga echipă şi l-am eliberat din funcţie pe directorul adjunct de la Liviu Rebreanu şi am numit o altă persoană în funcţia de director adjunct, schimbând în totalitate echipa manageriala de la această unitate”, a mai spus Ştefan Someşan, şef Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.
         Situaţii cu conotaţii similare au mai avut loc luna aceasta, după ce inspectorul şcolar adjunct Ilyes Ildiko a împărţit diplome de merit bilingve în şcoli. Vestea a ajuns şi la senatorul PD-L Marius Paşcan, care a cerut demisia şefului IŞJ Mureş.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0