Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 01 Decembrie 2019

        Ziua Națională a României are o semnificație profundă, fiind vorba de constituirea României Mari. Pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. În afară de Transilvania sunt alipite și Banatul, Crișana și Maramureș, astfel formându-se un singur stat, potrivit Libertatea.

 

         Atunci, Vasile Goldiș a citit proclamația care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea celor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

 

         Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, era inclusă o bucată importantă din Ungaria de azi și Serbia de azi (Banatul sârbesc). Din cauză că Ungaria pierdea masiv teritorii, a declarat război României și Cehoslovaciei în 1919. Confruntarea s-a terminat pe 4 august 1919 atunci când România a cucerit Budapesta, iar atunci celebrul sergent Iordan a atârnat opinca în Parlamentul maghiar. 

 

        Prin tratatul de la Trianon, în 1920, Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale, mai exact Ungaria a cedat oficial Transilvania României, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa. Cu ceva timp înainte ca Transilvania să se unească cu România, Basarabia decretase deja unirea în data de 27 martie 1918. Și Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, pe 28 noiembrie - aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina. 

 

        În anul 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. În prezent, sudul Basarabiei este parte a Ucrainei. Restul Basarabiei formează actualmente Republica Moldova, alături de Transnistria. 

 

        Abia după celebrul discurs al președintelui american Woodrow Wilson din 8 ianuarie 1918 a avut loc unirea tuturor provinciilor istorice cu populație românească. Atunci, părintele spiritual al Marii Uniri, a condamnat orice tratat secret și a cerut oficial autodeterminarea popoarelor care formau imperiul Austro-Ungar în discursul numit „Cele 14 Puncte”.

 

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie - Zi Națională după Revoluția din 1989

         Ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României după Revoluție. În perioada comunistă (din 1948 și până la Revoluție), ziua națională era pe data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În perioada 1866-1947, ziua națională era pe 10 mai și era numită Ziua Regalității. 

 

         Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990. 

 

La mulți ani, România!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.domnite.ro/cum-se-manifesta-iubirea-de-tara/flag-of-romania-with-coat-of-arms-in-the-corner-on-white-background-isolated-contains-clipping-path/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Când s-ar putea deschide restaurantele? Reprezentanții HORECA s-au întâlnit cu guvernanții pentru a stabili ultimele detalii
De aproape patru luni restaurantele stau închise, acest lucru ar pute...
 
Românii au restricție de călătorie în 10 state europene
Din cauza numărului mare de infectări de la noi din țară, mai mult...
 
S-a actualizat lista țărilor din zona verde
Țările pentru care nu mai este necesară măsura carantinei sau izol...
 
Rafila: Zonele turistice, posibile surse de infectare cu noul coronavirus
Medicul Alexandru Rafila oferă câteva sfaturi românilor care pleac...
 
Un medic avertizează: A revenit pandemia. Sunt spitale care nu mai fac față
Medicul Virgil Musta a declarat că situația din România este mai mu...
 
Sfaturile unui medic pe timp de caniculă. „Atenție, e alertă de caniculă!”
Medicul Tudor Ciuhodaru dat câteva sfaturi pentru a depăși cu bine ...
 
Arafat, despre revenirea la starea de urgență: „E greu de spus...”
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat că pe...
 
Putin spune că modificările constituționale, ce îi permit să rămână președinte până în 2036, sunt „ce trebuie pentru Rusia”
Președintele Rusiei a declarat că modificările constituționale ado...
 
 
 
 
SANATATE
 
Lista centrelor unde se fac teste pentru Covid-19

» 13 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Legea mirosurilor propusă de USR, criticată dur de un renumit medic: „Ne modelăm pentru redenumirea României în `Absurdistan`”

» 13 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Ce sunt parabenii și de ce ar trebui să-i evităm

» 13 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul de Artă și Antichități din Constanța
CONSTANTA
» 13 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VRANCEA
 
Consiliul Județean Vrancea vrea să îmbunătățească strategia de comunicare cu cetățenii

» 13 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
La Mediaș se va construi încă un teren de sport multifuncțional

» 12 Iulie 2020 | Comentarii 0