Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 01 Decembrie 2019

Comentarii 0 Comentarii

        Ziua Națională a României are o semnificație profundă, fiind vorba de constituirea României Mari. Pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. În afară de Transilvania sunt alipite și Banatul, Crișana și Maramureș, astfel formându-se un singur stat, potrivit Libertatea.

 

         Atunci, Vasile Goldiș a citit proclamația care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea celor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

 

         Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, era inclusă o bucată importantă din Ungaria de azi și Serbia de azi (Banatul sârbesc). Din cauză că Ungaria pierdea masiv teritorii, a declarat război României și Cehoslovaciei în 1919. Confruntarea s-a terminat pe 4 august 1919 atunci când România a cucerit Budapesta, iar atunci celebrul sergent Iordan a atârnat opinca în Parlamentul maghiar. 

 

        Prin tratatul de la Trianon, în 1920, Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale, mai exact Ungaria a cedat oficial Transilvania României, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa. Cu ceva timp înainte ca Transilvania să se unească cu România, Basarabia decretase deja unirea în data de 27 martie 1918. Și Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, pe 28 noiembrie - aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina. 

 

        În anul 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. În prezent, sudul Basarabiei este parte a Ucrainei. Restul Basarabiei formează actualmente Republica Moldova, alături de Transnistria. 

 

        Abia după celebrul discurs al președintelui american Woodrow Wilson din 8 ianuarie 1918 a avut loc unirea tuturor provinciilor istorice cu populație românească. Atunci, părintele spiritual al Marii Uniri, a condamnat orice tratat secret și a cerut oficial autodeterminarea popoarelor care formau imperiul Austro-Ungar în discursul numit „Cele 14 Puncte”.

 

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie - Zi Națională după Revoluția din 1989

         Ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României după Revoluție. În perioada comunistă (din 1948 și până la Revoluție), ziua națională era pe data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În perioada 1866-1947, ziua națională era pe 10 mai și era numită Ziua Regalității. 

 

         Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990. 

 

La mulți ani, România!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.domnite.ro/cum-se-manifesta-iubirea-de-tara/flag-of-romania-with-coat-of-arms-in-the-corner-on-white-background-isolated-contains-clipping-path/


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Alți polițiști reținuți pentru că au luat mită
Doi polițiști din București au fost reținuți pentru că au luat m...
 
Oana Băluță: „Îi bat obrazul public lui Dacian Cioloș”
Cioloș vrea să implementeze în Europa un program care n-a fost în ...
 
Adelina Pestrițu, mărturisiri despre relația cu Virgil Șteblea: „Dacă sunt femei în apropierea soțului meu...”
Adelina Pestrițu recunoaște că este geloasă atunci când soțul ei...
 
Europarlamentar: A venit timpul ca românii să știe că instituțiile europene sunt mințite de grupuri de interese din România care subminează democrația
Europarlamentarul Cristian Terhes critică dur ONG-urile care au trans...
 
Judecător, apel către politicieni: „Jos mâinile de pe Justiție!”
Judecătoarea Mădălina Afrasinie atrage atenția că Justiția din R...
 
Derapaj grav al organizației USR Tineret. Reacții dure la adresa acesteia după o comparație între Regele Mihai și manelistul Florin Salam
Organizația USR Tineret a stârnit o mulțime de reacții controversa...
 
ANAF vrea să verifice apartamentele românilor pentru a depista veniturile nedeclarate
Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis că intențio...
 
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie - Istoria Zilei Naționale
În zilele noastre Ziua Națională a României înseamnă, în mare p...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Guvernul elimină pensiile speciale, dar cu câteva excepții

» 08 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Ministrul Afacerilor Interne: Au fost descoperite multe anomalii la Inspectoratele de Poliție Județene

» 07 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ce spune Cătălin Botezatu despre relația Biancăi cu Alex Bodi

» 06 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ministrul Sănătății, despre vaccinarea obligatorie

» 06 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Cioloș, criticat dur de un fost ministru al Educației: „Ipocrizie și/sau necunoaștere. Nu căutați să vă faceți capital politic cu educația!”

» 06 Decembrie 2019 | Comentarii 0