Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Profit TV, că țara noastră nu va avea de suferit din punct de vedere economic, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei. Totuși, acesta a precizat că „sunt cu adevărat semne de întrebare foarte serioase” când vine vorba de evoluția inflației, în special la prețul carburanților.
Sancțiunile impuse de UE băncilor rusești nu vor avea efecte asupra României, a afirmat Suciu, deoarece „expunerea băncilor românești este minimală pe spațiul fostei Uniuni Sovietice, mai ales în zona rusă și chiar și cea ucraineană; relații bancare au fost puțin dezvoltate”.
Evoluția inflației este de urmărit
„Încercăm să vedem cum evoluează lucrurile, pentru că este o dinamică și este greu de făcut o prognoză, însă, până să avem o influență a prețurilor la gaze care probabil că după 1 aprilie încep să scadă, ca pondere de consum, apoi există niște elemente de protecție în curs pe care le-a implementat statul român, trebuie să ne uităm la combustibil, unde inflația este directă, rapidă, prețul este deja de peste 100 de dolari barilul și are o pondere importantă în indicele de inflație” a explicat Dan Suciu, potrivit stiripesurse.ro.
În ceea ce privește moneda națională, BNR încearcă să ofere „un element de stabilitate în contextul atâtor elemente de instabilitate și variație și volatilitate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale. Ar putea să urmeze o perioadă de volatilitate a cursului de schimb, dacă războiul continuă, „dar suntem încrezători că putem oferi stabilitatea cursului de schimb” a precizat Suciu.
Citește și: ANPC, controale și amenzi la benzinăriile și magazinele care importă din Rusia!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/bnr-putea-creste-dobanzile-finalul-acestui-an-factorii-depinde-decizie-1_60cca3225163ec42713643d2/index.html