Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI LOCALI
Adaugat: 15 Iulie 2013

BOIŢ,BAŞTANDE SALONTA

 

         Despre bugetari se ştie că au salarii mici. Vameşii şi poliţiştii sunt şi ei bugetari. Şi trebuie să trăiască. Se bănuieşte ce avantaje decurg din practicarea celor două meserii, iar presa a vuit de nenumăratele cazuri de vameşi şi poliţişti corupţi, care şi-au clădit averi imense din şpăgile şi „taxele de protecţie” percepute de la clienţi. Afacerile făcute prin firmele înregistrate pe numele altor membri ai familiilor lor, ajută şi ele la ridicarea nivelului de trai al unor bugetari oropsiţi. Mai există o şansă: ca un poliţist şi o lucrătoare vamală să îşi unească destinele şi să formeze o celulă de bază, cu origine sănătoasă, a societăţii. Adică, o familie. E uşor de presupus că nu vor muri de foame. În acest sens, în cele ce urmează vă prezentăm o situaţie fericită, zicem noi, pentru dificila perioadă de tranziţie pe care trebuie să o depăşim cu toţii, fiecare cum poate. Corupţia, abuzul, puterea banului obţinut cu ajutorul funcţiei de la stat, traficul de influenţă şi pasivitatea celor abilitaţi să aplice legea sunt doar câteva din coordonatele tabloului societăţii româneşti de după decembrie 1989. Rămâne la aprecierea dvs. să regăsiţi aceste elemente sau nu şi în reportajul realizat de noi în proaspătul municipiu Salonta.
         Ziarul nostru a fost sesizat de un grup de cetăţeni din Salonta despre faptul că, în ciuda repetatelor sesizări adresate autorităţilor locale cu privire la tulburarea liniştii publice şi deranjul produs locatarilor din blocurile B şi C din Piaţa Libertăţii (Salonta) de către clienţii şi personalul barului „Melody”, nu s-a luat nici o măsură pentru înlăturarea disconfortului şi pentru intrarea în normalitate. Dimpotrivă. Cei care au îndrăznit să ceară respectarea legii, au fost intimidaţi şi ameninţaţi.
         Dar cu calu’ ce-aţi avut?!
         „Barul e al familiei Boiţ. Nicolae Boiţ e subofiţer la Circulaţie la Poliţia Salonta, iar soţia sa, Mariana, e lucrător vamal la Vama Salonta. Oficial, firma pe care funcţionează localul e înregistrată pe numele surorii soţiei lui Boiţ, Druţă Dorina Elena. Însă e de notorietate în oraş faptul că barul e al lui Boiţ. Acest fapt ne-a fost confirmat şi prin aceea că, atunci când am cerut angajaţilor de la bar numărul de telefon al patronului, la respectivul număr a răspuns Boiţ Nicolae. Nu a negat că barul nu ar fi al lui, însă degeaba l-am rugat să dea dispoziţii ca muzica să fie dată la un nivel decent şi să închidă terasa la ora 22.00. Vara, am fost nevoiţi uneori să suportăm hărmălaia de la bar până la orele 02.00 sau chiar 04.00, fără să ne putem odihni. Nu ştim ce să mai facem. Am sesizat Primăria şi Poliţia, dar nu s-a luat nici o măsură. De la Primărie nu am primit nici un răspuns. În acest bar se întâlnesc seara vameşii, poliţiştii, funcţionari din Finanţe şi şmecherii din lumea interlopă a Salontei. Din câte ştim noi, barul funcţionează fără nici un fel de autorizaţie, însă toţi cei cu atribuţii de control se fac că nu ştiu şi nu văd acest lucru. Or fi având motivele lor. Aici se vând ţigări fără timbru şi băuturi luate din shopul duty-free amplasat în Vama Salonta, unde lucrează soţia lui Boiţ. Aceasta ne-a ameninţat că dacă ne mai ţinem de reclamaţii sau dacă apare ceva în presă despre barul ei, va avea ea grijă să nu mai putem trece prin vamă. Pe o cunoştinţă de-a noastră, care a îndrăznit să-i ceară să dea muzica mai încet, a făcut-o «curvă» şi i-a spus să comande acasă la ea, nu în bar, unde familia Boiţ e stăpână absolută. Sora ei, Druţă Elena, care figurează formal ca patroană a barului, e cuplată cu un italian. La reşedinţele familiei Boiţ sunt văzute şi acum vreo 4-5 maşini, printre care un Audi A8 şi unul A6. Fac băieţii nişte afaceri cu maşini, ceva de speriat! Unele sunt chiar în curtea soacrei lui Boiţ. Oamenii se tem să vorbească despre afacerile şi abuzurile soţilor Boiţ, după ce unii dintre cei care au îndrăznit să reclame tulburarea liniştii publice au început să aibă neplăceri. Nu ne vine să credem că nişte funcţionari ai unor instituţii de stat pot avea un asemenea tupeu şi un astfel de comportament, iar abuzurile lor sunt acoperite de şefi şi de autorităţile locale, care se fac că nu ştiu şi nu văd nimic”– ne-au declarat locatarii din blocul D3, la parterul căruia funcţionează barul buclucaş.
         Manele peste manele
         În sesizarea adresată Primăriei Salonta (nr. 1537/02.09.2002), semnată de 8 persoane, cărora, din motive de protecţie, nu le dăm deocamdată numele, proprietarii din cadrul Asociaţiei nr 1 din Piaţa Libertăţii, blocurile B şi C, au reclamat următoarele: „tulburarea liniştii şi a somnului locatarilor între orele 22 şi 04, prin funcţionarea barului aflat la parterul blocului C; difuzoarele barului sunt montate pe terasă; vacarmul produs de consumatori (ţipete, înjurături); zgomotul produs de maşinile care vin şi pleacă în trombă. Menţionăm că am atenţionat verbal patronul localului. Conform art. 26, cap. VII din Hotărârea nr 190 din 27.11.1994 a Consiliului Local Salonta, vă rugăm reglementarea orarului de funcţionare al barului”. Din motive pe care doar le bănuim, deşi legea prevede obligativitatea administraţiei de a răspunde sesizărilor în termen de 30 de zile, sesizarea locatarilor nu a primit nici un răspuns nici până în ziua de azi. Din discuţiile purtate cu mai mulţi locatari, care, de voie, de nevoie, dacă tot nu puteau dormi, au asistat deseori la discuţiile savante purtate pe terasă de poliţişti, vameşi, căruţaşi, micii traficanţi de frontieră, funcţionarii Primăriei şi alte categorii socio-profesionale, am înţeles că cel mai mult deranjează muzica dată la maxim pe tot timpul verii. Nu numai numărul mare de decibeli, cât mai ales repertoriul agreat de aceşti consumatori fruntaşi: „manele peste manele şi muzică ţigănească”.
         Horgea face trimiteri savante
         Vecinii deranjaţi de activitatea barului „Melody” au sesizat şi conducerea Poliţiei Salonta atât în legătură cu disconfortul pe care îl provoacă muzica de la bar şi gălăgia făcută de clienţii acestuia, cât şi despre nerespectarea orarului de funcţionare. Însă, după cum se vede treaba, Nicolae Boiţ este bine protejat inclusiv de superiorii săi, care, în loc să ia măsurile de rigoare şi să asigure respectarea ordinii şi liniştii publice, i-au trimit la plimbare pe reclamanţi. Din răspunsul (nr 12.054/04.10.2002) pe care comisarul Nicolae Horgea, şeful Poliţiei Salonta, l-a dat reclamanţilor, rezultă că poliţia pur şi simplu refuză să-şi facă datoria, sub pretextul că atribuţiile privind asigurarea ordinii şi liniştii publice ar reveni Primăriei oraşului!
         „Urmare plângerii dvs adresată acestui organ şi înregistrată cu nr de mai sus, vă comunicăm următoarele: pentru a stabili un nou orar de funcţionare al barului «Melody» trebuie să vă adresaţi Primăriei Salonta. Pentru determinarea zgomotului produs din acest local, trebuie să vă adresaţi Direcţiei de Sănătate Publică al judeţului Bihor”. Îl întrebăm pe domnul comandant cui trebuie să ne adresăm, dacă el nu-şi face datoria. Parchetului Militar ? Ministrului de Interne ? Ligii Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici ? Pentru că, după cum face trimiterile în răspunsul său, comisarul Horgea pare să nu cunoască nici măcar Legea privind organizarea şi funcţionarea poliţiei. Potrivit art. 31 din Legea 218/2002, amintită mai sus, „în realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale: să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii ca acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală; să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii...verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca masură administrativă”.
         Fetiţe şi ţigări netimbrate
         În altă ordine de idei, nu ştim câtă competenţă emană şeful Poliţiei Salonta, din moment ce nu e în măsură să aprecieze nici măcar dacă activitatea unui bar tulbură sau nu liniştea publică. Mai mult, aşa cum a rezultat din investigaţiile noastre jurnalistice, se pare că, la barul familiei subordonatului său, legea este terfelită din mai multe direcţii.
         Încercând să verificăm cât adevăr conţin aspectele ce ne-au fost sesizate, ne-am deplasat luni, 24 februarie a.c., în Salonta. Am găsit şi Barul „Melody”, în Piaţa Libertăţii, la parterul blocului D3. Pe uşă, contrar prevederilor legale, nici un înscris din care să putem afla orarul de funcţionare, numele firmei şi al administratorului. Am intrat. La mese, doar doi clienţi şi două „fetiţe”, uşor de recunoscut după îmbrăcăminte, frizură, machiajul strident şi privirile îmbietoare ce ni le-au aruncat. Am cerut barmanei un pachet de Kent şi, într-adevăr, părând persoane de încredere, am primit unul fără timbru.
         Informaţiile ce trebuiau afişate le-am aflat pe alte căi. Astfel, la Registrul Comerţului Bihor, am fost informaţi că persoana ce ne-a fost indicată ca şi patron al barului Melody, Druţă Dorina Elena, sora Marianei Boiţ, are, spre cinstea familiei Boiţ, înregistrate pe numele ei nu mai puţin de 4 societăţi comerciale: CLAUDIOS COMIMPEX, LENA PROD, LEVIAL IMPEX şi ROWYES SRL. După alte investigaţii la Primăria Salonta, am reuşit să aflăm că ROWYES SRL este cea care administrează barul, spaţiul fiind închiriat de la o unitate locală a cooperaţiei. „Firma nu figurează la noi ca având punct de lucru bar Melody, deşi trebuia să anunţe acest lucru. Noi nu am eliberat autorizaţie de funcţionare pentru S.C. ROWYES SRL. Această firmă trebuia să-şi schimbe certificatul de înmatriculare, pentru a i se elibera codul unic de înregistrare şi a se autoriza din nou”.
         Autorizaţii numai pentru fraieri
         Funcţionarii Primăriei Salonta din cadrul Serviciului Impozite şi Taxe, atunci când i-am întrebat despre soarta sesizării nr 1534/02.09.2002, ne-au declarat că nu au reuşit să identifice nici un document cu acest număr şi nici o altă sesizare referitoare la barul „Melody”. Pentru a nu fi pus la îndoială faptul că această sesizare a fost înregistrată, publicăm în facsimil atât numărul de înregistrare, cât şi textul acestei sesizări.
         În ce priveşte autorizaţia de funcţionare a barului, lucrurile sunt la fel de ceţoase. „Pe anul 2002, firma ROWYES a avut autorizaţie de la Primărie. Pe acest an nu are, situaţie în care se află cele mai multe dintre firme. Potrivit noilor reglementări, începând din acest an, autorizaţia va fi eliberată de Biroul Unic de la Registrul Comerţului” – ne-a declarat Valentina Varga de la Serviciul Impozite şi Taxe al Primăriei Salonta. În condiţiile în care acordul vecinilor este absolut necesar atât pentru obţinerea autorizaţiei de principiu, cât şi a avizelor de la Direcţia de Sănătate Publică, pompieri, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, etc., iar noi am fost asiguraţi că locatarii blocului D3, la parterul căruia este amplasat barul „Melody”, nu şi-au dat acordul pentru funcţionarea acestuia, este foarte dubios modul în care a fost obţinută autorizaţia de funcţionare pe anul trecut. Căci în prezent, conform declaraţiilor angajaţilor Primăriei Salonta şi Registrului Comerţului Bihor, barul funcţionează în afara legii, fără nici un fel de autorizaţie.
         Boiţ, în serviciu permanent la telefonul barului
         La numărul de telefon la care am fost asiguraţi că va răspunde patronul barului (0723-156852) a răspuns… subofiţerul Nicolae Boiţ. Declarând că suntem nişte clienţi care vor să discute cu patronul, poliţistul ne-a retezat-o scurt: „Nu sunt eu patronul barului. Eu trec pe acolo uneori, în calitate de client. Dacă aveţi vreo problemă, discutaţi cu cumnata mea! La revedere!”
         Locatarii revoltaţi ştiu însă care este realitatea, chiar dacă este ascunsă în spatele unor hârtii. De fiecare dată când au avut ceva de obiectat, cel care i-a „liniştit” a fost omul legii sau soţia acestuia. Tot Boiţ a fost cel care le promitea liniştea mult dorită, amăgindu-i de nenumărate ori. În Salonta, este de notorietate stăpânul barului. Oricum, chiar dacă ar fi al cumnatei, bunicului sau vărului, acest obiectiv trebuie să funcţioneze numai între limitele legii. Care este una pentru toţi, indiferent că sunt chemaţi să o respecte împăratul sau soldatul, informaticianul sau poliţistul. Adică şi Boiţ, şi Horgea şi primarul municipiului Salonta.
         Cât despre spiritul gospodăresc al familiei Boiţ, jos pălăria. Frumoasa vilă în care locuieşte familia poliţistului şi maşinile luxoase parcate în faţa ei indică un nivel de trai pe care puţini dintre români l-au atins până acum, iar dintre bugetari, şi mai puţini. De aia nu ne înţeleg străinii. Şi de aia vom reveni cu noi amănunte.

Salonta, BIHOR
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0