Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein, a declarat marți că țara noastră va pierde peste un miliard de euro, dacă febra aftoasă va intra pe teritoriul nostru și va fi necesară sacrificarea a 15% dintre animale.
„Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față în fermele noastre omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro. E un semnal de alarmă. (…) Suntem, practic, la 3-4 săptămâni de la începerea focarelor în Ungaria și Slovacia. Vedem că numărul animalelor se apropie de 15.000. Vorbim de rumegătoarele mare, animalele care sunt cele mai sensibile la virusul febrei aftoase, iar odată cu intrarea acestui virus în România pierderile, așa cum spuneam, vor depăși un miliard de euro. Haideți să nu trecem cu vederea faptul că, în momentul de față, balanța comercială a României pentru lapte și produse lactate depășește un miliard de euro” a declarat Lupu, potrivit Agerpres.
Să strângem rândurile și să fie oprit importul de lapte
Directorul executiv al Asociației este de părere că trebuie să „strângem rândurile, fie că vorbim de autorități, fie că vorbim de fermieri, astfel încât la nivelul granițelor să se poată realiza un filtru foarte serios, o afluire a traficului către puncte de trecere a frontierei în care să se poată face dezinfecția într-un mor riguros.
Noi am solicitat și vom solicita extrem de dur faptul că avem nevoie ca tot laptele materie primă, care până acum a fost încărcat din fermele din Ungaria, tot acest import să fie oprit din punctul nostru de vedere, atât timp cât vorbim de un virus care poate fi transmis pe cale aerogenă, un virus care poate înainte cu zeci de kilometri în fiecare zi, în condiții de umiditate, temperatură și vânt, atât timp cât vorbim de un mediu silvatic unde nu se poate face nici dezinfecție și care nu poate fi controlat: vorbim de mistreți, vorbim de căprioare, vorbim de animale care pot să împrăștie acest virus într-un mod extrem de imprevizibil, vorbim, pe de altă parte, de camioane care intră în fermele din Ungaria și Slovacia și care vin apoi în România pentru a descărca diverse produse”.
Te-ar putea interesa: ME - Principalele programe de cercetare au finanțarea asigurată pe 2025!
Urmărește-ne pe Facebook, pentru noutăți din mai multe domenii!
Sursa foto: https://agrointel.ro/21420/zf-top-20-cei-mai-mari-crescatori-de-bovine-din-romania-familia-soneriu-pe-primul-loc-cu-un-efectiv-de-1-755-de-capete