Pentru a evita ca masa de Crăciun să se termine pe patul Unității de Primiri Urgențe, este important să avem grijă cât și ce mâncăm în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de sfaturi atât pentru cei care au ținut post, dar și pentru cei cu afecțiuni digestive cronice.
Alimentele să se introducă treptat și nu foarte de dimineață
„Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Anul Nou, și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptate patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia” a explicat medicul pentru Agerpres.
Alimentația să se reia progresiv; să nu se consume friptură, sarmale și slănină la aceeași masă; alcoolul consumat „cu capul”
„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură. Considerăm concentrat orice aliment cu excepția fructelor și legumelor. Așadar, friptura, sarmalele și slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice. Beți cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre, mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare” a mai spus medicul Ciuhodaru.
În caz de simptome neplăcute, mergeți la medic
„În plus, apariția simptomelor digestive precum greață, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitațiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgență la spital” a conchis Tudor Ciuhodaru.
Te-ar putea interesa: Primarul Alin Moldoveanu a depus un proiect pentru obținerea de echipamente medicale necesare reducerii riscului de infecții nosocomiale!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://observatornews.ro/sanatate/cum-trebuie-sa-mancam-la-masa-de-craciun-medicul-tudor-ciuhodaru-atrage-atentia-mai-putina-carne-si-grasimi-503462.html