Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 31 Mai 2018

Comentarii 0 Comentarii

      Asociațiile de elevi și studenți critică maniera nepotrivită a Guvernului de a demara o campanie de împrumuturi pentru tineri. Motivele acestora sunt multe și bine întemeiate: slaba educație financiară a tinerilor, riscurile de neplată, tentația Executivului de a subfinanța sistemul public de educație, și altele.

      Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tinerilor din România (CTR), reprezentanții legitimi ai studenților, elevilor și tinerilor din țara noastră, sunt de părere că este necesară o întâlnire urgentă cu Guvernul care să aibă ca subiect de discuție introducerea programului „Investește în tine” care prevede acordarea de împrumuturi fără dobândă garantate de stat tinerilor.

      Reacția tinerilor vine în urma anunțului vicepremierului Viorel Ștefan care a spus că Guvernul va adopta săptămâna următoare un act normativ prin care persoanele care doresc să investească în dezvoltare personală vor putea beneficia de credite preferențiale cu dobândă zero.

      Programul „Investește în tine” se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației, dar și persoanelor între 26 și 55 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

      Tinerii trag un semnal de alarmă și atenționează că nivelul scăzut al educației financiare plasează populația tânără la risc: „Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă.”

      Adoptarea unui astfel de program în rândul elevilor și studenților, în circumstanțe încă necunoscute, poate duce la scăderea dramatică a bugetului alocat de statul român pentru educație, precum și la creșterea semnificativă a taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în care a fost introdus mecanismul cost sharing (împărțire a costurilor între stat și elevi/studenți sau familiile lor). Asta în condițiile în care majoritatea cheltuielilor eligibile pentru a fi „decontate” prin intermediul „împrumutului” sunt cheltuieli pe care statul român ar trebui să le acopere conform Constituției României.

      Organizațiile care reprezintă elevii, studenții și tinerii au dat exemplu Anglia, care are un sistem de cost sharing similar cu cel propus de Guvern: în martie 2015 studenții aveau datorii totale de 64 miliarde de lire. În același timp, în țări unde statul recunoaște valoarea socială a învățământului gratuit, aceste datori erau mult mai mici: Scoția – 3,5 miliarde de lire, Țara Galilor – 2,9 miliarde de lire, Irlanda de Nord – 2,4 miliarde de lire.

       „ANOSR nu consideră oportună implementarea unui sistem de acordare a unor credite în vederea susținerii cheltuielilor legate de accesul, studiul și întreținerea studenților, în condițiile în care acesta nu este suspus dezbaterii într-un mod corespunzător. În ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți. Modul în care se încearcă adoptarea acestui program național ridică semne de întrebare serioase. Dacă termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toată această grabă? Apreciem facilitățile acordate studenților în ultima perioadă, însă sustenabilitatea acestora este afectată prin posibila adoptare a acestor măsuri.” spune președintele ANOSR, Marius Deaconu.

 

 

 

Sursa photo: https://www.google.ro/search?q=dezbatere&tbm=isch&tbs=rimg:CcccaVx-9YaCIjiADprNlGF_18ZIlgMl9Mi95PsmeB94e7p6l6DlOOgCW3qvMKqnuYcubYFzi_10Sb7re20V4KzdU5fioSCYAOms2UYX_1xEd2icQiV5lCRKhIJkiWAyX0yL3kRmXK1R6WydogqEgk-yZ4H3h7unhEkSn6XxyZVZCoSCaXoOU46AJbeEWQ4IqUfgGEAKhIJq8wqqe5hy5sRyxC7LnHC3GwqEglgXOL_1RJvutxGY3d-yG5Vu5CoSCbbRXgrN1Tl-ERwf7GkC7z8_1&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjftMj6oK7bAhXC-qQKHVzsC0IQ9C96BAgBEBs&biw=1920&bih=974&dpr=1#imgdii=bY5hqdpre6ms5M:&imgrc=kiWAyX0yL3lBpM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Franța și Germania, mutilate de proteste
În timp ce în Franța se anunță proteste masive pentru weekend, î...
 
Se cere acceptarea României, fără întârziere, în Schengen
Parlamentul European a votat o a doua rezoluție pentru ca România ș...
 
Dacian Cioloș, vicepreședinte al unei organizații radical-naționaliste
Trecutul lui Cioloș ascunde lucruri care ar trebui să ne îngrozeasc...
 
PSD, mână în mână cu USR?
USR s-a pozat alături de PSD chiar în ziua în care a fost depusă m...
 
PNL a prezentat o alternativă la bugetul inexistent de la PSD
Robert Sighiartău – secretar general PNL și Florin Cîțu – vice...
 
Mircea Badea, mesaj dur pentru Andreea Esca
„Duduia Esca, asta e o...”
 
Mandatele date de ICCJ pentru SRI sunt abuzive
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că mandatele de sigura...
 
Sindicaliștii nemulțumiți de măsurile de austeritate
Înghețarea sporurilor precum și celelalte măsuri de austeritate, v...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Bianca Drăgușanu și-a injectat, din nou, buzele

» 19 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
IGSU – efectele iernii resimțite în 11 județe

» 19 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Lăcomia PSD distruge economia românească

» 19 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce nu cheltuie Sănătatea, își atribuie Guvernul

» 19 Decembrie 2018 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Nu se va aloca 6% din PIB Educației

» 19 Decembrie 2018 | Comentarii 0