În următoarea perioadă va începe sacrificarea porcilor, în contextul sărbătorilor de iarnă, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că va efectua „controale șoc” în toate județele țării. Verificările au scopul de a vedea dacă în locurile unde se sacrifică animalele există posibilitatea evaluării cărnii, adică analiza care arată inclusiv trichinella.
ANSVSA avertizează asupra consumului de carne netestată, care poate duce la boli grave, inclusiv deces în rândul copiilor și vârstnicilor.
„De săptămâna viitoare vom demara controale șoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziționează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis și este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucțiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza și unde se recoltează probe. O să facem niște afișe pentru informarea consumatorilor” a transmis Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA.
Acesta a precizat că pe site-ul instituției vor apărea locurile în care oamenii pot face analiza porcului, locuri disponibile și sâmbăta și duminica. Ponea avertizează că în ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la oameni, o boală foarte serioasă.
„În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar această boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau bătrân poate duce chiar și la moarte. De aceea am venit în întâmpinare și punem la dispoziție locuri unde se vor putea efectua aceste analize la numai 25 de lei, o sumă modică, care practic nu acoperă costul analizei. Vom veni și cu informări către consumatori ca să prevenim consumul de carne din locuri neautorizate și să stârpim traficul ilegal” a precizat Mihai Ponea, citat de Agerpres.
Citește și: Arafat, despre restricțiile care vor fi în vigoare de Sărbători!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.vice.com/ro/article/53gq7z/cum-e-taierea-porcului-in-romania