Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a publicat un raport din care reiese că prețurile alimentelor la nivel mondial au atins în luna noiembrie cel mai mic nivel din ultimii doi ani și jumătate. Acest lucru se datorează prețurilor uleiurilor vegetale, lactatelor și cerealelor care au scăzut.
Lună de lună organizația măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri, lactate, carne și zahăr. Luna trecută indicele a scăzut cu 1,3 procente, spre deosebire de luna octombrie, și acesta este cel mai redus nivel înregistrat după mai 2016.
Din păcate, această scădere record înregistrată la nivel mondial, arată situația în care se află România. Aici prețurile alimentelor sunt în continuă creștere și nu se mai poate da vina pe tendința globală. Conform unor date publicate de Eurostat, mai bine de un sfert din cheltuielile unei gospodării din România se duc pe mâncare, de două ori mai mult decât media europeană. Țara noastră este urmată de Lituania, Estonia și Bulgaria, unde bugetul de hrană este de cel mult 22% din totalul cheltuielilor. La polul opus stau Irlanda, Luxemburg și Marea Britanie, aici cheltuielile pentru hrană nu depășesc 10%, dar și nivelul veniturilor este mult mai mare față de cele din România.
Sursa foto: ://www.google.ro/search?q=alimente+cos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjOurWQp43fAhWEiSwKHSpNAmsQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=TpdXWgPNEdMK0M: