Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 26 Iulie 2013    Actualizat: 08 August 2013

APIA Călăraşi, ADS şi banii necuveniţi

 

         La momentul actual, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Călăraşi(APIA) plăteşte subvenţii necuvenite firmei "Agrofam Holding" (reprezentată legal de Ştefan Poenaru) pentru o suprafaţă de 1000 de ha, exploatată pe raza judeţului Călăraşi, care aparţine Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), după cum a decis Curtea de Apel Bucureşti.
         Un contract, două suprafeţe şi 4 milioane de euro
         Ştefan Poenaru, cunoscut om de afaceri, a concesionat, în anul 2000, 5000 de ha, pe raza judeţului Călăraşi. Un an mai târziu, au fost retrocedate 1000 de ha, din cele 5000. Cu toate acestea, "Agrofam Holding" şi-a completat suprafaţa retrocedată, tot cu 1000 de ha, pentru care nu prezintă documente justificative, dar pentru care primeşte bani,anual, 130 000 de euro, fonduri de la Comisia Europeană şi Guvernul României. Pentru această suprafaţă de teren, administratorul "Agrofam Holding" nu a achitat redevenţă statului, în valoare totală de 3, 25 milioane de lei.
         În fapt, Ştefan Poenaru a ajuns în instanţă, nu doar pentru că a cauzat prejudiciu statului român, dar şi pentru fals în acte.
         Bogdan Dumitrascu, director adjunct al APIA Călăraşi, a declarat, pentru publicaţia noastră, că ADS a fost înştiinţată, de "cazul neobişnuit" al firmei "Agrofam Holding"
         "Ne-am sesizat. În contractul de concesiune de la ADS (nr. 79/2000 ), era trecută suprafaţa de 4409,88 ha , iar în contractul adus de dl. Poenaru era o suprafaţă de 5400 de ha de teren. Ştiu că s-a ajuns în instanţă, câteva luni a fost oprită plata subvenţiilor, dar ADS nu ne-a mai trimis nicio notificare. Până când nu avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă, noi, ca instituţie nu putem face nimic, nu avem cum să mai oprim plata subvenţiilor", a menţionat sursa citată, cu toate că la momentul documentării noastre, nu cunoştea foarte bine cursul procesului dintre ADS şi Agrofam Holding.
         Tribunalul Călăraşi dă o sentinţă, Curtea de Apel...altă sentinţă
         În anul 2008, Agrofam Holding a câştigat procesul cu ADS, la Tribunalul Călăraşi, chiar dacă nu a arătat documente pentru exploatarea suprafeţei de 1000 ha şi, nici nu a plătit redevenţa de 3, 25 de milioane de lei.
         Hotărârea Tribunalului Călăraşi a fost atacată, la Curtea de Apel Bucureşti, instituţie care  dă câştig de cauză Agenţiei Domeniului Statului. 
         “Pe cale de consecinţă, apreciem că întreaga conduită procesuală a intimatei( Agrofam Holding), evidenţiază recunoaşterea faptului că obiectul contractului de concesiune a suferit modificări în urma retrocedării terenurilor către persoane îndreptăţite şi că suprafaţa de 991,58 ha teren agricol, respectiv 92,5 ha teren neagricol, utilizat de fapt de itimată, nu a format obiectul contractului de concesiune. De altfel, aceasta nu avea legitimitate pentru concesionare directă şi a acestor suprafeţe aferente altor active decât cele achiziţionate până la semnarea contractului de concesiune, cumpărate de acesta în perioada următoare”, se arată în decizia  Curţii de Apel Bucureşti.
         Dacă Ştefan Poenaru a fost obligat de instanţă să plătească redevenţa pentru suprafaţa însuşită ilegal, acesta a cerut Agenţiei Domeniului Statului să execute contractul nr 79/2000, prin care societatea să beneficieze de suprafaţa de 991,58 ha teren agricol, respectiv 92,5 ha teren neagricol, suprafeţe de care a beneficiat, oricum, până la momentul în care a fost chemat în instanţa.
         "Tertipul" a fost "apreciat" de instantă, întrucât a suspendat procesul pe rol, privind plata redevenţei de 3, 25 milioane de lei, dar nici măcar nu a cerut recuperarea prejudiciului adus bugetului statului, până la momentul în care ADS nu pusese la dispoziţia Agrofam Holding această suprafaţă de teren.
         Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a sesizat Departamenul pentru Luptă Antifraudă, iar  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi  a trimis  dosarul spre rejudecare.
         "Da, cred că vom putea face demersuri pentru recuperarea prejudiciului, dacă vom avea calea legală de a face acest lucru", spune Bogdan Dumitraşcu, director adjunct al APIA Călăraşi. Prejudiciul total, creat de Agrofam Holding în perioada 2000-2007 atinge 4 milioane de euro.
         APIA Călăraşi plăteşte subvenţii firmelor cu datorii
         Întrebat, "dacă  firma reprezentată de Poenaru  este un caz singular  în ceea ce priveşte  prejudiciul adus bugetului statului", Bogdan Dumitrascu spune "Da, pot să afirm că e un caz singular. Ne-am fi aşteptat ca ADS să ne mai trimită o notificare, ceva, în cazul ăsta...Pentru că noi nu avem cum să reţinem plăţile", susţine interlocutorul nostru.
         Acelaşi lucru menţionează şi în cazul primarului  din Grădiştea, Alecsandru Boboc, cel care are un dosar la D.N.A, privind încasarea subvenţiilor pentru islazul comunal. Până la data de 30 noiembrie ac, APIA Călăraşi a avut de reglementat o serie de disfuncţionalităţi, constatate de Camera de Conturi Călăraşi, în luna mai ac.
         Auditorii acestei instituţii au  descoperit că APIA Călăraşi a autorizat la plată, fără a îndeplini condiţiile cumulate de eligibilitate, prime pentru exploataţii de bovine în valoare de peste 380.000 de lei. Condiţia minimă pentru a putea beneficia de subvenţii este ca, la data depunerii cererilor pentru ajutorul financiar, firmele să nu aibă datorii la bugetul de stat. „În cadrul activităţii de control a datelor cuprinse în cererile depuse de solicitanţi şi documentele anexate acestora, nu s-a avut în vedere şi nu s-a realizat verificarea datelor cuprinse în declaraţia pe propria răspundere depusă de solicitant privitor la existenţa debitelor neachitate către bugetul de stat şi bugetul local”, se arată în nota de control al Camerei de Conturi a Judeţului Călăraşi. Auditorii Camerei de Conturi au verificat 106 cereri de subvenţie, dintre care 23 aveau debite restante la data de 15 iunie 2007.
         Auditorii au mai precizat în nota de control că angajaţii APIA Călăraşi au încălcat Ordinul Ministerului Agriculturii privind stabilirea modului de implementare „a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, în acord cu reglementările comunitare în domeniu”. „Numărul mic de controale efectuate la faţa locului creşte riscul acordării de prime pentru animale care nu sunt păstrate în exploataţie, cel puţin în perioada limită. Pentru înlăturarea acestor deficienţe, Camera de Conturi Călăraşi decide mărirea eşantionului de control la faţa locului şi stabilirea de filtre care să asigure verificarea cu prioritate a exploataţiilor mari”, se mai arată în nota de control.
         Angajaţii Camerei de Conturi au cerut conducerii APIA Călăraşi să verifice toate cererile pentru subvenţie privind exploataţiile de bovine, ovine şi caprine autorizate la plată în anul 2007. „Entitatea va reanaliza datele respective şi va stabili extinderea prejudiciului cauzat bugetului de stat şi va proceda conform prevederilor în vigoare (OUG 125/2006)”. De altfel, conducerea APIA Călăraşi a cerut Camerei de Conturi să prelungească termenul de îndeplinire a măsurilor dispuse cu 60 de zile. „Urmare a adresei prin care solicitaţi prelungirea termenului de realizare a măsurilor dispuse prin decizia nr. 15/25/05.2011 cu 60 de zile, vă comunicăm că suntem de acord cu prelungirea acestui termen până la data de 30.11.2011”, se menţionează,  în nota  transmisă de Camera de Conturi către  APIA Călăraşi.
         Stelian Fuia: " Nu mi se pare normal!"
         Stelian Fuia, deputat PDL şi preşedintele Comsiei pentru Agricultură în Camera Deputaţilor, a menţionat că "situaţia aceasta nu i se pare normală".
         "Nu, nu mi se pare normal. Sunt situaţii similare în toată ţara, nu doar la APIA Călăraşi.
         Fermierii au dat declaraţii pe propria răspundere precum că nu au datorii. Vor fi nişte procese, cu Curtea de Conturi, probabil.
         A fost sesizat Departamentul Antifrauda, deci se fac demersuri pentru recuperarea prejudiciului!", a declarat sursa citată.
         Până la acest moment, Ştefan Poenaru nu a putut fi contactat, pentru un punct de vedere.

CALARASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0