Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 09 Iulie 2019

       Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat recent că va sesiza Secția pentru judecători a Consiliului, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ. Savonea spune că este necesară stabilirea responsabilității conducerii instanței supreme. În replică, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, o acuză pe Lia Savonea că „tânjește la revocarea conducerii ÎCCJ”. Se pare că mai marii justiției din România se pot ataca între ei fără probleme... iar acum ne întrebăm: dacă un politician, spre exemplu, ar fi insinuat că instanța supermă nu a dat dovadă de un management corespunzător, care ar fi fost nivelul scandalului?

 

       „Potrivit art. (19), alin. (3) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, responsabilitatea și prerogativele propunerii de constituire a completurilor specializate la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi revenit președintelui instanței sau vicepreședintelui care coordonează activitatea în materie penală. Am în vedere că Înalta Curte de Casație și Justiție este situată constituțional și legal în vârful ierarhiei instanțelor din România, iar conduita managerială a instanței supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigență și rigoare ridicate. În orice caz, nu mai scăzute decât exigențele pe care le avem pentru Tribunale și Curți de Apel” a declarat Lia Savonea, potrivit Antena3. Cu alte cuvinte, președinta CSM a spus că șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție este responsabilă de faptul că, potrivit Curții Constituționale, completele de 3 judecători au fost nelegal constituite.

 

       Reacția șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție nu a întârziat să apară. Cristina Tarcea, probabil simțindu-se lezată de astfel de declarații și deranjată de faptul că Inspecția Judiciară ar urma să vină în control la instituția pe care o conduce, a spus, cu alte cuvinte, că Lia Savonea „tânjește” ca dumneaei să fie demisă din funcție pentru că nu-i poate controla votul din CSM.

 

       „(...) Doamna Savonea tânjește de mult la revocarea conducerii ÎCCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa. Cât despre Inspecția Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acțiune disciplinară lovită de nulitate absolută față de mine, adică abuzivă. Realitatea este că până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea să scape” a declarat Cristina Tarcea pentru Mediafax.

 

       Cumva doamna Tarcea vrea să spună că în sistemul de justiție din România se fac tot felul de manevre și oamenii sunt numiți în funcții pe baza altor criterii decât cele legate de aptitudini? Dacă un politician ar fi lansat astfel de acuzații, nu săreau, spre exemplu, #rezistenții și strigau să se ia mâna de pe Justiție? Barna, Cioloș, și mulți alți politruci nu au făcut mare scandal pentru mult mai puțin de atât și au manipulat oamenii să iasă în stradă spunând că se amestecă politicul în Justiție? Ce fel de Justiție este aceasta când cei cu funcții înalte se acuză pe față, fără jenă? Experții Comisiei GRECO de ce nu reacționează acum? 

 

       Când politicienii, și nu numai, afirmau pe bună dreptate că sunt probleme serioase în Justiție, nu s-au implicat imediat Dan Barna, Dacian Cioloș, #rezist să spună prin țară și pe la Bruxelles: `Vai, ce se întâmplă?! Politicienii vor să pună mâna pe Justiție!` ? Unde sunt acum așa-zișii apărători ai Justiției care înrăiau populația și creau haos? Mai marii Justiției au voie să se atace între ei, dar oamenii de rând, politicienii, oamenii de afaceri nu au dreptul să-și spună opinia? Frans Timmermans, nu te mai implici acum? 

 

       Rând pe rând, toate neregulile din Justiție vor ieși la suprafață însă, important este ca cei vinovați de abuzuri și încălcări ale legii care au condus la nenorcirea oamenilor nevinovați, să plătească. De aceea este necesară funcționarea Secției Speciale. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie să intervină și să investigeze amănunțit chiar și cea mai mică acuzație care poate părea nefondată la început. România are nevoie de o astfel de Secție pentru ca sistemul de Justiție să se redreseze.

 

 

Sursa foto:  ://revista22.ro/actualitate-interna/savonea-trimite-ij-sa-verifice-responsabilitatea-sefei-iccj-tarcea-tanjeste-de-mult-sa-ma-revoce

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0