Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 27 Iunie 2013
Violeta Beclea-Szekely – Un nume important pentru semifondul românesc
 
 
     Cu o carieră care s-a întins pe o perioadă de aproximativ 25 de ani, Violeta Beclea-Szekely a fost una dintre cele mai importante alergătoare de semifond ale atletismului românesc de la sfârşitului anilor ‘90 şi începutul anilor 2000.
     Născută pe 26 martie 1965, la Dolheştii Mari, judeţul Suceava, Violeta a practicat mai întâi handbalul, nu atletismul. La şcoală băieţii jucau fotbal şi fetele handbal, ea fiind printre favoritele profesorului. "Eu, cum puneam mâna pe minge, sprintam şi în câteva secunde eram la poarta adversă.", povestea fosta atletă într-un interviu acordat pentru România Liberă.
     Talentul tinerei nu a rămas neobservat şi, în clasa a IX-a, un antrenor de la Dinamo a încercat să o ia în echipa de handbal a clubului, însă ea a refuzat pentru că nu dorea să se mute la Bucureşti. Astfel, ea a ajuns la liceu în Suceava şi s-a antrenat la Clubul Sportiv Şcolar local, dar, susţine ea, nu acorda foarte mare importanţă sportului, fiind mai concentrată pe învăţătură. Din dorinţa de a urma cursurile Facultăţii de Drept, Violeta a fost pregătită să renunţe la sportul de performanţă în clasa a XI-a, însă a fost convinsă de antrenori şi specialişti din federaţia de atletism, care i-au arătat că mulţi dintre marii campioni un aveau rezultate la fel de bune la vârsta ei.
     Prima performanţă notabilă în competiţiile internaţionale a venit în 1991, la Campionatul Mondial de la Sevilia, când a alergat la 800 de metri şi a obţinut medalia de argint. Violeta a declarat că în cursa de 800 de metri s-a simţit cel mai bine, preferând-o pe aceasta în detrimentul celei de 1.500 de metri, deşi cea din urmă i-a adus mai multe rezultate de-a lungul timpului.
     "Mie cel mai mult mi-a plăcut să alerg 800 de metri, chiar dacă cele mai bune rezultate le-am avut la 1.500. Personal, proba de 800 mi s-a părut cea mai potrivită pentru mine, poate şi pentru că am început cu ea, dar antrenorul a fost cel care a analizat şi a decis că am şanse mai mari să obţin rezultate la 1.500 pe plan mondial" spunea Violeta Szekely.
     Un an mai târziu, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona, românca a concurat în proba de 1.500 de metri, însă debutul olimpic al Violetei nu a fost unul spectaculos. Deşi a reuşit să treacă de prima cursă de calificare, ea nu s-a calificat în finală, terminând pe locul şapte în semifinală.
     După eşecul de la Olimpiadă, Szekely a continuat să impresioneze cu rezultatele sale, reuşind să mai obţină două medalii de argint, în proba de 1.500 de metri, de această dată, la Campionatul Mondial şi Cupa Europei în 1993. După aceste clasări în topul competiţiilor internaţionale, sportiva a ieşit din lumina reflectoarelor, concentrându-se asupra vieţii personale, căsătoriei şi naşterii fetei sale în 1996, motiv pentru care nu a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta.
     După această pauză prelungită, Violeta a reluat antrenamentele, având ca obiectiv revenirea la o formă competiţională bună, astfel încât să poată participa la Olimpiada de la Sydney, în 2000. În 1998, ea a confirmat că încă este o ameninţare pentru marile favorite, obţinând aurul la proba de 800 de metri, la Budapesta, în Cupa Europei, competiţie de la care s-a întors şi cu argintul la 1.500 de metri. Anul premergător celui olimpic a adus rezultate promiţătoare în cadrul întâlnirilor internaţionale: locul cinci la 3.000 de metri (Campionatul Mondial în sală) şi locul patru (Campionatul Mondial de la Sevilia).
      La Sydney, în proba de 1.500 de metri, Beclea-Szekely avea să se confrunte, pe lângă adversarele din celelalte ţări, şi cu Gabriela Szabo, conaţionala care îi ocupase locul de cea mai bună performeră la semifond, vicecampioană olimpică la Atlanta, cu patru ani în urmă.
      Cele două românce nu s-au întâlnit în cursele de calificare, reuşind să ajungă în finală în curse diferite, Szabo, a treia calificată după americanca Suzy Favor Hamilton, una dintre favoritele probei, şi Anna Jakubczak din Polonia; Szekely, în calitate de câştigătoare a semifinalei.
      Aşa cum era de aşteptat, ritmul finalei avea să fie cu mult mai rapid decât ce s-a văzut în cursele de calificare. Româncele au alergat extraordinar, făcând una dintre cele mai bune curse din carieră. Finalul foarte disputat al celor 1.500 de metri a aparţinut, însă, algeriencei Noria Mérah-Benida, care a reuşit să fure aurul olimpic pentru doar cinci sutimi de secundă. Szekely a încheiat pe doi, Szabo pe trei.
      Violeta nu a lăsat înfrângerea surprinzătoare din Australia să o afecteze. În vârstă de 35 de ani, ea se afla la apogeul carierei şi performanţelor, fapt dovedit de titlul IAAF Grand Prix, obţinut pentru victorii în toate cele şapte etape de Golden League în 2001. În acelaşi an a mai obţinut un aur la Cupa Europei, în Bremen, pentru proba de 1.500 de metri. Campionatele Mondiale din 2001 i-au mai adus încă două medalii de argint la proba de 1.500.
      În 2002, Violeta Beclea Szekely îşi anunţa retragerea din sportul de performanţă.>
      În afara concurenţei de pe pista de atletism, Violeta Beclea Szekely şi Gabriela Szabo s-au înfruntat şi în declaraţii şi acţiuni extra-sportive, conflictul dintre cele două ajungând până la tribunal. The Independent a acordat acestui conflict locul şase într-un top al scandalurilor dintre sportivi.
 
Sursa foto : http://jo2012.antena3.ro/thumbs/big/2012/07/17/violeta-beclea-szekely-un-nume-important-pentru-semifondul-romanesc-39840.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0