Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
BOX
Adaugat: 01 Iulie 2013

EXCLUSIV / Mihai Leu: “Bute va castiga acest meciul cu Pascal, care este un boxeor foarte bun, dar Lucian este peste”

 

     Mihai Leu a fost invitat in studioul Sport Total FM in calitate de invitat al emisiunii  “Sport si Legenda”, moderata de Viorel Craciun si Andrei Voicu. Fostul campion mondial a vorbit de-a lungul celor 2 ore petrecute in fata microfonului despre intreaga sa experienta ca sportiv, atat in ring, cat si pe pistele de rally.
Printre subiectele abordate de fostul pugilist s-a numarat si meciul dintre Lucian Bute si Jean Pascal.
 
Iata despre ce a vorbit Mihai Leu:
     …despre primele experiente cu lumea boxului: “Nu stiu daca a fost dragoste la prima vedere sau a venit pe parcurs, dar ceva m-a facut sa fiu tot timpul in sala de box. La un moment dat intervine si ambitia, dorinta si rasplata.
     Prima si prima data am fost la un meci de box cu bunicul meu, el fiind brailean si stiti ca Braila este patria boxului pentru romani. Acolo boxul era o traditie. Dupa aceea unchiul meu m-a dus intr-o sala de antrenamente si apoi tatal meu m-a sprijinit sa fac acest sport in continuare.
     Pentru familia mea era o bucurie ca aveam zilnic o ocupatie, aveam un program si nu stateam toata ziua in fata blocului.
     Am avut norocul sa am un antrenor care m-a invatat foarte multe, Eustatiu Margarit, un profesor universitar, care m-a invatat foarte multe nu numai despre box, ci si despre viata.
M-am identificat cu acest sport si nu vad cum ar fi fost viata mea fara el. Datorez acestei activitati aproape totul, pentru ca asa m-am format ca un sportiv care isi respecta cuvantul, ca un om care nu renunta imediat, daca da o greutate.
     Boxul te invata foarte repede ca daca gresesti platesti si nimic nu se iarta”.
     …despre fuga din Romania: “Am plecat in Germania in 1987, am trecut granita pe ascuns intr-o lada, intr-un tir, sub patul soferului de tir. Este o poveste foarte lunga.
     Am plecat pentru ca nu-mi placea sa fiu tinut din scurt si sa nu mi se dea voie sa fac ce vreau.
     In Germania am boxat prima data la amatori si dupa trei ani am decis sa fac pasul spre boxul profesionist.
     Primisem pana atunci mai multe oferte, pe care le-am refuzat, dar la un moment dat am hotarat sa merg mai departe.
     A fost o decizie grea pentru ca trecerea de la boxul amator la cel profesionist inseamna un drum fara intoarcere”.
     ..despre partida in care a cucerit titlul mondial: “Presiunea psihica a fost extraordinar de mare. Eu sunt convins ca as fi putut deveni campion mondial putin mai devreme.
     Acea centura reuseste sa-i stimuleze atat de mult pe cei doi oameni din ring, pana acolo incat ei sunt in stare sa dea ce este mai bun in ei.
     Am boxat in Achen intr-un patinoar, au intrat 5000 de spectatori, au fost toate biletele vandute cu o saptamana  sau doua inainte de meci”.
     … despre victoria in fata lui Santiago Samaniego: A fost ceva de ciudat. Am primit caseta cu Santiago Samaniego. Boxasem cu un american de origine poloneza am castigat prin KO tehnic si am facut un meci destul de prost. Cu doua zile inainte murise bunicul meu si a fost un moment destul de greu. Acel meci a fost o lectie de viata pentru mine. Dupa lupta a venit un om din staff si mi-a spus ca nu am jucat foarte bine. I-am spus ca mi-a murit bunicul si mi-a spus «Mi-a murit bunicul» . Acel om m-a facut sa inteleg ca exista un drum pe care am plecat si nu exista scuze.
     Dupa acel meci am aflat ca voi juca pentru titlul mondial si am primit caseta cu adversar.  Samaniego, din 26 de meciuri disputate pana la infruntarea cu mine, castigase 25, dintre care 24 prin KO. Am vazut caseta in care ii invingea in primele 10 minute pe adversari si m-am intrebat «cum pot sa-l bat eu pe asta?» El fiind obisnuit sa-si termine toti adversarii in primele 4-5 reprize, pierde din forma daca partida se prelungea mai mult.
     Pentru mine nu numai titlul mondial conteza, cat faptul ca am invins un boxer de calibru.
     Am primit o scrisoare de la presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, care chiar m-a motivat. In pauza dintre repriza a treia si  a patra, sotia mea s-a dus la antrenorul meu si l-a rugat sa abandoneze. Acesta i-a spus ca, daca nu ma simt bine in pauza viitoare, vom abandona. M-a scuturat de umeri, m-a trantit pe scaun si mi-a spus sa ma gandesc la Marco si la faptul ca milioane de romani ma asteapta sa castig. Secunda aceea m-a schimbat psihic.
     A doua zi eram hotarat sa plec in concediu. Rezervasem biletele si eram gata sa plecam. Mai multi ziaristi romani mi-au spus ca trebuie sa vin in Romania. A venit si managerul meu la hotel si mi-a spus ca trebuie sa revin in tara.
     Am venit cu cea mai mare placere si a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea, dar niciodata nu ma gandisem ca un asemena meci poate sa aiba un asemena impact asupra romanilor.
     La escala din Timisoara am fost primit cu fanfara si chiar ii spuneam unui ziarist cu care stateam de vorba «Oare ce personalitate este in avion?»”.
     …despre accidentarea care i-a curmat cariera: “Eu am inceput sportul foarte devreme. Dupa o discutie cu un doctor el mi-a spus ca, din cauza faptului ca organismul a fost solicitat, a existat probabilatea de a suferi accidentari mai tarziu.
     Viata de sportiv este frumoasa, dar nu este intotdeauna asa. Semnezi niste contracte si uneori pentru a le respecta trebuie sa depui niste eforturi care te afecteaza mai incolo”.
     …despre reinnodarea relatiilor cu AIBA: “Avem un avantaj ca AIBA ne-a acceptat din nou. Faptul ca suntem in situatia de a organiza un campionat mondial ne demonstreaza ca forul international are din nou incredere in noi. Eu sustin FRBox cum pot si sunt convins ca boxul romanesc va reveni acolo unde a fost”.
     …despre meciul dintre Lucian Bute si Jean Pascal: “Bute este un boxer foarte bun, dar din pacate meciul de la Notthingam a fost o experienta proasta. La box, un pumn poate schimba soarta jocului. Daca v-ati uitat atent, in repriza a doua a primit un pumn care l-a destabilizat foarte tare.
     Categoric o infrangere cu Pascal s-ar putea sa-i afecteze cariera, dar eu cred ca Lucian va castiga acest meci. Pascal este un boxer foarte bun, dar Bute este peste”.
     Cu un boxer ca Jean Pascal trebuie sa sti sa-ti dozezi efortul foarte bine. La box este important sa iti domini adversarul spre sfarsitul reprizei, pentru ca arbitrul retine ce s-a intamplat pe final. Bute va trebuie sa foloseasca acest sistem mai bine ca Jean Pascal.
     Jean Pascal este un pic mai tehnic decat Carl Froch”.
     …despre experienta la volanul masinilor de Rally: “La inceput mi-a fost foarte greu, eram convins ca nu pot sa tin ritmul cu ceilalti, eram la inceput. In timp am invatat multe lucruri, ca trebuie sa franez cu stangul ca masinile trebuie sa merga cat mai cursiv, o traiectorie pe care trebuie sa o ai in viraje. La inceput nu stiam aceste lucruri, dar suplineam prin curaj.
     Au fost vremuri foarte bune, am invatat foarte multe conducand Dacia. Am avut Dacie inainte sa plec din tara. La Rally-ul Clujului era o balta foarte mare si, de cate ori treceam pe acolo, ma udam la picoare, in rest era totul perfect.
     Am muncit foarte mult, pentru ca altfel nu as fi reusit sa castig un campionat. Dar totul pana la o limita. Nu pot sa spun ca ma bucuram sau nu daca eram castigator intr-o etapa”.


Sursa foto : http://sptfm.ro/wp-content/uploads/2013/04/Mihai-Leu.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0