Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 25 Iunie 2013
Mari valori ale sportului romanesc LIA MANOLIU
 
     Prietena mea, de la care am învăţat multe lucruri bune, este singura atletă din lume care, în cei 30 de ani de carieră sportivă, a participat la 6 ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice. Lia Manoliu s-a născut la 25 aprilie 1932. A intrat de timpuriu în lumea sportului, practicînd, pe rînd, tenisul, disciplină în care a obţinut titlul naţional pe echipe, baschetul, perioadă în care a fost selectată în lotul naţional, şi volei, obţinînd, cu echipa sa, 3 titluri de campioană a ţării. La 16 ani a început să practice atletismul, specializîndu-se în aruncarea discului, cu care a obţinut rezultate excelente pînă la vîrsta de 40 de ani.
     De altfel, ea deţine un record de longevitate olimpică, menţionat şi în ,,Cartea Recordurilor”. În paralel cu sportul, Lia a urmat cursurile Facultăţii de Energetică, din cadrul Institutului Politehnic. După absolvire, a lucrat ca ingineră la IPROMET Bucureşti. În îndelungata şi fructuoasa ei carieră sportivă, a cucerit 12 titluri naţionale şi 7 titluri balcanice, dar cele mai mari succese le-a repurtat în arena olimpică, unde a concurat începînd cu J.O. de la Helsinki (1952), cînd avea 20 de ani, pînă la Olimpiada de la München (1972). Cu prilejul acestui din urmă eveniment sportiv, între noi a luat naştere o frumoasă prietenie, ca între două sportive de performanţă, ea, în domeniul atletismului, iar eu, în cel al patinajului. În competiţiile olimpice, Lia a obţinut 2 medalii de bronz, la Roma, în 1960, şi la Tokyo, în 1964. Momentul de vîrf al vieţii ei sportive l-a reprezentat, însă, participarea la întrecerile olimpice din Mexic, în 1968. Atunci, deşi era accidentată la braţ, a reuşit să cucerească medalia de aur, la aruncarea discului. Cînd a fost întrebată de un jurnalist: ,,Cine sînteţi dvs., Lia Manoliu?”, ea a răspuns cu modestie: ,,O sportivă care, uneori, a eşuat şi care, de multe ori, a reuşit, pentru că sportul este marea mea iubire. Fair-play-ul m-a învăţat să pierd cu demnitate. Nu mi-a plăcut niciodată locul II, o astfel de poziţie, în sport şi în viaţă, nu trebuie să existe, dacă vrei să fii respectat”. Se cuvine a fi menţionat şi faptul că Lia Manoliu a absolvit Şcoala de ziarişti sportivi şi, o perioadă, a fost corespondentă pentru ,,Sportul Popular”. După retragerea din viaţa sportivă, a fost vicepreşedintă a Comitetului Olimpic Român (1973-1990), apoi, preşedintă a acestui for, pînă la dispariţia ei tragică, în 1998. În 1974, Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat Trofeul  ,,Fair-Play”, însoţit de următoarele cuvinte de apreciere: ,,Comitetul a ţinut să omagieze, prin această înaltă distincţie, o atletă căreia mărturii unanime i-au atestat loialitatea deplină şi spiritul sportiv de o generozitate exemplară. Este vorba de românca Lia Manoliu, care şi-a pus întreaga activitate sportivă sub semnul fair-play-ului”. În 1975, marii atlete i s-a acordat, din partea aceluiaşi înalt for sportiv, Ordinul Olimpic ,,Colanul de bronz”. În semn de omagiu pentru prestigioasa carieră sportivă, i-au fost decernate şi alte valoroase distincţii internaţionale: Trofeul C.I.O. ,,Femeia în sport” (1990), Trofeul Centenarului C.I.O. (1994) ş.a. Lia Manoliu a fost, pentru mine, o prietenă adevărată. Am pierdut-o, din păcate, la 9 ianuarie 1998, cînd a încetat din viaţă,  după ce, cu o săptămînă înainte, intrase în comă, în timpul unei operaţii de tumoare pe creier. Dispariţia ei a reprezentat o mare pierdere nu doar pentru rude, prieteni şi apropiaţi, ci pentru întreaga lume a sportului românesc. Lia Manoliu este înmormîntată la Cimitirul Bellu.
 
Sursa foto : http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/5198224/1/lia-manoliu.jpg?width=610

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Rusia, somată să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Creșterea salariului minim cu 8%, „nesemnificativă comparativ cu creșterea prețurilor”

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Rujuri de toamnă - Ce culori purtăm în acest sezon

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Povestea Calendarului, un parc pentru mici și mari. Informații necesare
SIBIU
» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
CJ Călărași: În județ a venit un reprezentant BERD pentru a analiza proiectele depuse de autorități pe infrastructura verde-albastră

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BRAILA
 
Președintele CJ Brăila: Plata transportului elevilor din județ de către primării ar reduce abandonul școlar

» 21 Septembrie 2021 | Comentarii 0