Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
FOTBAL
Adaugat: 06 Septembrie 2013    Actualizat: 06 Septembrie 2013

Ilie Dumitrescu (nascut pe 6 ianuarie 1969, BucureÈ™ti) este un fost jucător român de fotbal, actual antrenor. A cunoscut consacrarea ca fotbalist la Steaua BucureÈ™ti. A mai jucat în Anglia,Spania È™i Mexic. A făcut parte din lotul echipei naÈ›ionale a României cu ocazia realizării celei mai mare performanÈ›e a acesteia, sfertul de finală jucat la Mondialul din 1994. Ca antrenor, a pregătit printre altele echipele greceÈ™ti AEK Atena È™i PAOK Salonic, dar È™i fosta sa echipă, Steaua BucureÈ™ti.

Cariera de fotbalist
Debutul și primele succese
​     Încă de la vârsta de 8 ani a ajuns în curtea Stelei, avându-l ca antrenor pe Petre Mihai, "unul dintre cei mai mari antrenori de juniori din fotbalul românesc", după cum însuÈ™i Ilie avea să-l caracterizeze peste ani. Tânărul È™i talentalul Ilie Dumitrescu ajunge să debuteze în echipa mare a Stelei în aprilie 1987, la un meci jucat la Râmnicu Vâlcea, împotriva Chimiei, în care Steaua s-a impus cu 4-0. În acelaÈ™i sezon mai prinde un singur meci, cu Universitatea Craiova, în care evoluează integral. Urmează un moment delicat al carierei sale, Ilie fiind împrumutat la FC Olt ScorniceÈ™ti, pentru a acumula experiență, acolo având È™anse evidente de a evolua titular. Ilie rememorează acele clipe, afirmând: "Când domnul Iordănescu mi-a spus că mă trimite la FC Olt, dar că mă va rechema la momentul potrivit, am crezut că, de fapt, nu sunt de Steaua. S-a È›inut însă de cuvânt... Îi voi fi recunoscător tot restul vieÈ›ii!"(ProSport, 1998)

    La ScorniceÈ™ti, Ilie a jucat în 33 din cele 34 etape ale campionatului pe postul de fundaÈ™ stânga, reuÈ™ind totodată să marcheze È™i un gol.Ioan Chirilă povestea că, la unul dintre meciurile disputate în acel sezon de FC Olt, l-a zărit în tribună pe Mircea Lucescu, întrebându-l apoi pe cine a remarcat. Lucescu, foarte ferm, i-a destăinuit maestrului impresia de ansamblu, punctând apoi că "Ilie Dumitrescu, extrema stângă, mi-a plăcut foarte mult. Va ajunge departe!"
    Revenit la Steaua pentru sezonul 1988 - 1989, Ilie va confirma încrederea acordată de Anghel Iordănescu, devenind titular de drept într-o formaÈ›ie care păstra încă nucleul de laSevilla, din 1986. Integrarea lui Ilie în primul "11" a devenit cu atât mai concludentă cu cât el reuÈ™eÈ™te să salveze Steaua de la o înfrângere chiar la debutul noului sezon competiÈ›ional, în august, marcând 2 goluri în partida cu FC BraÈ™ov (3-2 pentru "militari"). Talentul È™i ambiÈ›ia lui Ilie îl propulsează drept unul dintre oamenii de bază ai Stelei, prin titularizarea lui fiind exilat pe banca de rezerve un alt mare jucător, Gabi Balint, care va prinde echipa de start din ce în ce mai sporadic.
    Pe 7 septembrie 1988, Ilie debutează È™i în Cupa Campionilor Europeni, în runda I a competiÈ›iei, jucând 72 de minute în meciul de la Praga, cu Sparta (5-1 pentru Steaua), pentru ca în faza următoare să înscrie È™i un gol în poarta celor de la Spartak Moscova (3-0 la BucureÈ™ti, pe 26 octombrie). Până la finalul întrecerii, Ilie va izbuti să mai înscrie încă 3 goluri, împotriva celor de la IFK Göteborg (5-1 la BucureÈ™ti, pe 15 martie 1989) È™i Galatasaray (1 gol, la BucureÈ™ti, pe 9 aprilie 1989, 4-0 scor final; 1 gol, la Istanbul, pe 19 aprilie, 1-1). Partida retur a semifinalelor marchează un alt moment important al carierei lui Ilie, el primind un cartonaÈ™ galben, pentru tragere de timp (în primele 30 de minute ale disputei). PrezenÈ›a lui la marea finală era astfel anulată (Ilie mai având un cartonaÈ™ primit într-una din partidele antrioare). Dumitrescu a reuÈ™it, în minutul 39 al acelui meci, un gol, egalând la 1 situaÈ›ia de pe tabelă.
    Astfel, finala de la care Ilie a lipsit s-a încheiat trist pentru campionii României, ei pierzând cu 0-4 în faÈ›a lui AC Milan, condus de tandemul olandez Van Basten - Gullit. S-a spus atunci că absenÈ›a lui Dumitrescu a cântărit enorm, locul său neputând fi suplinit. Ilie a fost atunci al treilea marcator al Stelei, cu 4 reuÈ™ite, după LăcătuÈ™ cu 7 goluri È™i Hagi cu 6.
    La naÈ›ională, Ilie a debutat la 26 aprilie 1989, într-o partidă din preliminariile Campionatului Mondial din Italia, 1990, contra Greciei, 0-0 la Atena, înlocuindu-l pe IonuÈ› Lupescu în minutul 78. După meciul cu Bulgaria, din mai 1989, în care mai a jucat 8 minute înlocuindu-l pe Ovidiu Sabău, a urmat amicalul cu Portugalia, 0-0 la Setubal, în care, pentru prima dată titular, Dumitrescu a avut o evoluÈ›ie remarcabilă, doar È™utul în bară din prima repriză privându-l de marcarea primului său gol la naÈ›ională.

Campionatul mondial din 1990
    
După calificarea la turneul final al Campionatului Mondial, ediÈ›ia Italia 1990, Ilie Dumitrescu prinde tot mai des echipa, jucând în meciurile amicale premergătoare marii competiÈ›ii, dar concurenÈ›a pentru titularizare era imensă, în condiÈ›iile prezenÈ›ei la lot a jucătorilor celor mai reprezentative echipe de club, Steaua È™i Dinamo.
    La CM, Ilie joacă 4 minute cu URSS, partidă în care Marius LăcătuÈ™ înscrie 2 goluri, È™i încă 38 minute în partida contra Camerunului, pierdută cu 1-2, în care, înlocuindu-l pe Hagi, dă pasa de gol pentru Gabi Balint. În pofida acestui fapt, Ilie priveÈ™te de pe bancă următoarele confruntări ale naÈ›ionalei: 1-1 cu Argentina È™i 4-5 cu Irlanda, la penalty-uri, în optimile de finală.

În campionatul României
    
Revenind la întrecerea internă, Ilie reuÈ™eÈ™te în decursul anilor 1990-1994 să devină "prinÈ›ul din Ghencea", după cum îl numea Ovidiu IoaniÈ›oaia în revista "Clubul Tricolorilor", ascensiunea la echipa Stelei propulsându-l drept unul dintre componenÈ›ii de bază ai naÈ›ionalei. Astfel, în campionat, Ilie va înregistra următoarele performanÈ›e: în sezonul 1990-1991, el marchează 6 goluri în 25 de partide, în ediÈ›ia 1991-1992, Ilie punctează de 9 ori în 30 de jocuri, pentru ca în sezonul 1992-1993 să obÈ›ină titlul de golgeter al României cu 24 de goluri înscrise în 29 de meciuri. Foarte aproape de a reedita succesul,în 1993-1994, la ultima întrecere internă la care ia parte înainte de transferul în străinătate, Ilie se clasează al doilea în acelaÈ™i clasament, cu 17 reuÈ™ite, fiind devansat doar de Gheorghe Craioveanu, cu 22 de goluri. În plus, la sfârÈ™itul anului 1993, sondajul "Fotbalistul Anului" realizat de Gazeta Sporturilor îl plasează pe "fachirul din Ghencea" pe acelaÈ™i loc 1 alături de Gheorghe Hagi, justificând astfel statutul de lider pe care Ilie Dumitrescu È™i-l dobândise în campionatul intern.

Momentul de vârf al carierei
    
În preliminariile campionatului mondial din 1994, Ilie Dumitrescu izbuteÈ™te 4 goluri în 7 meciuri, având un aport decisiv pentru calificarea naÈ›ionalei României. Ilie se remarcă în partidele cu Cehoslovacia (1-1 la BucureÈ™ti) È™i Cipru (2-1, de asemenea la BucureÈ™ti), în care înscrie toate cele 3 goluri ale naÈ›ionalei conduse de Cornel Dinu, dar mai ales în disputele cu Belgia (2-1 la BucureÈ™ti), când Ilie marchează un gol È™i obÈ›ine penalty-ul transformat de Florin Răducioiu, È™i cu Èšara Galilor (2-1 la Cardiff), în care dă pasa de gol pentru acelaÈ™i Răducioiu, după o acÈ›iune individuală plecată de la centrul terenului. După meciul dramatic de la Cardiff, care a consfinÈ›it calificarea României, condusă acum de pe margine de Anghel Iordănescu (după demiterea lui C.Dinu), Ilie Dumitrescu declara: "Am avut atâtea ocazii care puteau decide soarta meciului. Sunt foarte fericit că am contribuit la golul victoriei. Pentru generaÈ›ia mai tânără din naÈ›ională calificarea înseamnă enorm. Numai noi È™tim cum am petrecut ultimele zile aici la Cardiff: insomnii, gânduri, griji, emoÈ›ii, o fantastică presiune psihică. Poate că de acum vom reuÈ™i să nu mai ajungem în situaÈ›ia de a hotărî totul numai în final"("Clubul Tricolorilor", 1995).
    Anul 1994 debutează spectaculos pentru jucătorul Stelei, care reuÈ™eÈ™te să marcheze toate cele 5 goluri ale naÈ›ionalei în turneul de pregătire din februarie (1-1 cu Hong Kong, 2-1 cu SUA, 2-1 cu Coreea de Sud). Mai mult,înainte de Cupa Mondială, Ilie mai înscrie 3 goluri în ultimele 5 partide de verificare(0-2 cu Irlanda de Nord, 3-0 cu Bolivia, 2-0 cu Nigeria, 0-0 cu Slovenia - meci în care ratează o lovitură de la 11 metri, 1-1 cu Suedia).
    Golurile înscrise pentru naÈ›ională È™i echipa de club, tehnica remarcată deja până È™i de comentatorii francezi la meciurile Stelei cu Monaco (1-0 la BucureÈ™ti È™i 1-4 în deplasare, ambele goluri fiind marcate de Dumitrescu) din preliminariile Ligii Campionilor, aprecierea suporterilor pentru devotamentul arătat Stelei (căreia îi aduce două titluri consecutive în vitrină) i-au determinat pe ziariÈ™tii spanioli de la celebrul cotidian „Guerin Sportivo” să noteze „Ilie Dumitrescu, profet în È›ară”, într-o ediÈ›ie de prezentare a stelelor mondialului, pe 19 mai 1994.
    Startul competiÈ›iei din SUA nu a fost unul favorabil stelistului, a cărui evoluÈ›ie a fost mai degrabă discretă, decât remarcată, mai ales în primele 2 partide, 3-1 cu Columbia (18 iunie) È™i 1-4 cu ElveÈ›ia (22 iunie), în care este înlocuit, în minutele 68 È™i, respectiv, 70. Încrederea acordată de antrenorul Anghel Iordănescu se concretizează într-o evoluÈ›ie bună în disputa cu SUA, câÈ™tigată de România cu 1-0 (26 iunie), atunci când Ilie participă la faza golului marcat de Dan Petrescu. Nu au întârziat nici mesajele de încurajare venite din È›ară după calificarea în optimile de finală, dar nici speranÈ›ele că Ilie va avea o zi a lui la această competiÈ›ie. Dar pe 3 iulie 1994, atunci când Ilie Dumitrescu a marcat 2 goluri È™i a dat pasa decisivă la cel de-al treilea, înscris de Gheorghe Hagi (după o acÈ›iune de peste 60 de metri, pe contraatac), în victoria cu Argentina (3-2), vicecampioană mondială la acea vreme. După meci, Ilie avea să afirme că „este cea mai fericită zi din viaÈ›a mea”, moment de referință pentru o carieră impresionantă. În BucureÈ™ti È™i în celelate mari oraÈ™e din È›ară, românii au sărbătorit victoria, într-o atmosferă a bucuriei depline, salutând inspiraÈ›ia unui fotbalist ca „o sclipire de geniu”, după cum l-au caracterizat Alin Paicu È™i Grigore Cartianu în cartea "Hora de la miezul nopÈ›ii", dedicată turneului din SUA. Mai mult decât atât, Ilie Dumitrescu avea sa fie inclus în primii 20 de fotbaliÈ™ti ai lumii la sfârÈ™itul anului 1994

Tottenham 1994
    
După World Cup, Ilie se transferă în Anglia, la Tottenham, pentru o sumă de 4,3 mil.USD, reprezentând la vremea respectivă cea mai scumpă tranzacÈ›ie a vreunui club din România. În Anglia, Ilie se integrează rapid È™i este declarat „omul meciului” încă de la prima partidă în Premier League, în victoria 4-3 cu Sheffield Wednesday (echipă la care evolua atunci Dan Petrescu). Tehnica È™i viteza, spectacolul pe care Ilie îl realiza pentru suporteri, l-au propulsat pe acesta în grupul celor "5 magnifici", alături de Jurgen Klinsmann, Teddy Sheringham, Darren Anderton È™i Nicky Barmby, jucători exponenÈ›iali ai clubului londonez. Pentru Ilie, perioada Tottenham se raportează la cei doi antrenori care s-au succedat la conducerea formaÈ›iei: Osvaldo Ardiles È™i Gerry Francis.

Perioada Ardiles
    
Primul dintre ei, adeptul unei organizări ofensive, i-a oferit lui Ilie libertate în joc, aÈ™teptând de la mijlocaÈ™ul român să confirme evoluÈ›iile de la Steaua È™i naÈ›ionala României. Printre cei care urmăreau cu interes prestaÈ›iile lui Ilie la Tottenham se numără È™i Traian Ungureanu, care, lucrând pentru BBC, oferea numeroase informaÈ›ii ziarelor sportive din È›ară. Prin intermediul lui, aflăm că Ilie Dumitrescu este apreciat frecvent de televiziunile britanice, care îi analizează cu atenÈ›ie stilul de joc, unul atipic pentru Premier League, dar bazat pe tehnică în regim de viteză, cu celebra pătrundere în dribling de pe stânga în centru. După debutul cu Sheffield, Ilie este aplaudat la scenă deschisă în prima reprezentaÈ›ie a lui Spurs în faÈ›a propriilor suporteri, 2-1 cu Everton, pe 24 august 1994, în prezenÈ›a a 25000 de spectatori. Primul gol marcat de Ilie la Tottenham are loc în etapa a 4-a, când Tottenham învinge la Ipswich Town cu 3-1. Urmează însă o serie de 2 partide pe care Spurs le pierde, iar managerul Allan Sugar începe să-È™i pună semne de întrebare în privinÈ›a antrenorului Ardiles. Urmează însă meciul din Cupa Ligii de la Watford (21 septembrie), în care Tottenham câÈ™tigă cu un scor de tenis:6-3. Ilie Dumitrescu face din nou un joc foarte bun, marcând 1 gol È™i pasând decisiv la "hat-trick"-ul lui Klinsmann. Cele 3 goluri primite subliniau încă o dată fragilitatea apărării londoneze, în contrast cu eficacitatea atacului, susÈ›inut de Sheringham, Klinsmann È™i Ilie. Peste numai 3 zile, Tottenham pierde iarăși un joc pe White Hart Lane din Londra, 1-4 cu Nottingham Forrest, cu toate că Dumitrescu reuÈ™eÈ™te un nou gol. "Și ce gol! Dribling scurt, È™ut cu dreptul, sub bară, aproape lipit de linia de fund!(Traian Ungureanu)". Lista de rezultate mai degrabă neconvingătoare obÈ›inute sub conducerea lui Ardiles culminează cu o nouă înfrângere la scor, 2-5 cu Manchester City, în deplasare, în care Ilie Dumitrescu marchează ambele goluri ale lui Tottenham, unul din penalty, insuficiente însă pentru a evita plecarea antrenorului argentinian.

Perioada Francis
    
Gerry Francis era fidel strategiei defensive È™i disciplinei riguroase. De aceea, orizontul de acÈ›iune al lui Ilie Dumitrescu se restrânge o dată cu venirea noului antrenor. PrezenÈ›a lui Ilie în primul 11 devine tot mai sporadică, mijlocaÈ™ului român reproÈ™ându-i-se că nu participă constant la faza defensivă. NeînÈ›elegerile dintre Dumitrescu È™i conducerea tehnică conduc la un iminent transfer al fotbalistului la un club la care să evolueze meci de meci, pentru a nu-i afecta È™i statutul de titular în naÈ›ionala României.
    Fotbalistul român îÈ™i vede numele implicat È™i într-un scandal, iscat de tabloidul britanic News of the World care a scris că Ilie a solicitat serviciile sexuale ale prostituatelor din Londra. DeÈ™i povestea s-a dovedit inventată, Dumitrescu a fost împrumutat de Tottenham la FC Sevilla. A impresionat la gruparea spaniolă care însă nu a avut puterea financiară de a-l păstra, È™i după un sezon în Primera Division, a revenit în Anglia. Aici a jucat pentru Tottenham în turul ediÈ›iei de campionat 1995-1996, dar apoi a fost transferat la West Ham United, la dorinÈ›a antrenorului Harry Redknapp. La finalul stagiunii, după 10 meciuri jucate pentru „Ciocănari”, din cauza unor probleme cu permisul de muncă, Dumitrescu nu È™i-a mai putut prelungi contractul cu West Ham È™i a devenit jucător liber.

Dincolo de ocean și finalul carierei
    
În vara anului 1996, surprinzător, Ilie Dumitrescu a acceptat oferta echipei mexicane Club América, datorită contractului substanÈ›ial primit din partea nord-americanilor. A jucat însă rar la trupa din Ciudad de México È™i în 1997 a trecut la o rivală a acesteia, CF Atlante din Cancun. După doi ani petrecuÈ›i în Mexic, Ilie Dumitrescu a revenit în È›ară unde a semnat un contract cu Steaua, dar după doar câteva luni, a decis să pună capăt carierei de fotbalist, la vârsta de 30 de ani.

Cariera de impresar
    
În 1998, Ilie Dumitrescu a creat firma Sport & Business World în rândul căreia a început cariera de impresar sportiv. A fost însă o carieră foarte scurtă deoarece nu a avut parte de succes. A primit în 1999 propunerea de a deveni preÈ™edinte al echipei FC Politehnica IaÈ™i, dar a refuzat. Apoi, în 2000, a fost pentru aproximativ o lună director sportiv la FC BraÈ™ov.

Cariera de antrenor
    
Prima echipă antrenată de Ilie Dumitrescu a fost OÈ›elul GalaÈ›i a cărei conducere a preluat-o în decembrie 2000. A salvat echipa de la retrogradare, dar în iunie 2001 a demisionat pentru a merge la FC BraÈ™ov. Nu a rezistat decât două luni la conducerea ardelenilor, fiind demis după trei etape din campionat de patronul echipei, Ioan Neculaie. În decembrie 2001 a ajuns în Cipru, dar nici aici nu a rezistat prea mult timp, pregătind echipa Alki Larnaca pentru doar patru luni.
    După un mandat de trei luni la conducerea naÈ›ionalei de tineret a României, în octombrie 2002 a demisionat. Imediat a fost instalat antrenor la FCM Bacău, pe care a condus-o până în mai 2003.
    În iunie 2003, Ilie Dumitrescu a revenit în Cipru, acceptând oferta echipei Apollon Limassol, iar în ianuarie 2004 s-a mutat în Grecia, nerefuzând contractul propus de AEK Atena, unde nu a rezistat însă decât până în mai 2004. A urmat o serie de mandate de scurtă durată la conducerea mai multor echipe din Grecia (Aigaleo, Akratitos, Kalithea), cel mai mult pregătind pe PAOK Salonic, din februarie în octombrie 2006.
    A urmat o pauză de trei ani în care nu a mai lucrat în fotbal. A revenit în mai 2009 ca antrenor al echipei elene Panthrakikos. În august 2009, după prima etapă de campionat în care echipa a suferit o înfrângere pe teren propriu, Ilie Dumitrescu a fost demis.
    A revenit în România unde a început o carieră în televiziune, mai întâi comentând meciuri din Liga Campionilor la TVR, apoi devenind consultant de specialitate la Digi Sport.
​     La data de 11 august 2010 a revenit pe banca tehnică, fiind numit în funcÈ›ia de antrenor principal la Steaua BucureÈ™ti. A debutat cu o victorie, echipa câÈ™tigând cu 2-1 meciul cu Victoria BrăneÈ™ti din campionat. A urmat apoi calificarea în grupele Ligii Europa, la lovituri de departajare în deplasare în faÈ›a echipei Grasshopper Zurich, dar la finele timpului regulamentar È™i al prelungirilor, Steaua fusese învinsă cu 1-0. A fost primul dintr-o serie de cinci meciuri consecutive fără victorie, la capătul cărora È™i-a anunÈ›at demisia. A rezistat la Steaua doar 40 de zile, decizia fiindu-i influenÈ›ată de galeria stelistă care i-a cerut să demisioneze.

Sursa foto:http://www.relansat.ro/wp-content/uploads/2010/06/ilie-dumitrescu.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0