Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 11 Iunie 2013    Actualizat: 12 Iunie 2013
(PORTRET) Gina Gogean este o stea a gimnasticii mondiale
 
     Gina Gogean are un palmares de invidiat. Este de nouă ori campioană mondială la individual şi cu echipa României, campioană europeană şi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice.
     A început gimnastica la şase ani la Clubul Sportiv de Gimnastică din Focşani, sub îndrumarea Adrianei Lescovar. După o perioadă de acomodare, Gina Gogean a trecut sub comanda profesorilor Tatiana şi Sergiu Popa. "Pentru că eram plină de energie, părinţii au ales să mă aducă la sala de ginnastică. Aveam doar două sau trei antrenamente pe săptămână. Prin clasa a treia am început să mă antrenez în fiecare zi câte două ore. Am intrat şi în concursurile oficiale şi mi-a plăcut tot timpul să câştig. Ceea ce a urmat este ca un vis care a devenit realitate", povesteşte mare campioană. După ce a cucerit mai multe medalii de aur la Campionatele Naţionale ale României, antrenorii lotului reprezentativ, Mariana Bitang şi Octavian Bellu, au convocat-o la centrul de pregătire de la Deva. "Eram în clasa a cincea când am făcut cunoştinţă cu marea performanţă. Am avut ceva emoţii când am fost chemată la lotul naţional, dar am trecut repede peste ele. Pentru a fi într-adevăr un sportiv împlinit este obligatoriu să ajungi la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice. Acolo te baţi cu cei mai buni sportivi ai lumii şi este atmosferă de mare performanţă", mai spune multipla campioană mondială.
    Are în palmares peste 500 de medalii. La doar 15 ani, Gina Gogean reuşea să ia primul său titlu mondial. Se întâmpla în anul 1992, la Brisbane. În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, focşăneanca a reuşit să ia două medalii, una de argint şi una de bronz. Era doar începutul, cele două succese fiind urmate, an de an, de noi titluri care au confirmat şcoala românească de gimnastică. "Eram un copil şi nu prea mi-am dat seama de importanţa acestor medalii. După ce am venit acasă şi am văzut toată presa adunată la aeroport am simţit o mare bucurie. Fără a fi luată ca o lipsă de modestie, următoarele succese ale mele au venit firesc", spune Gina Gogean, care ştie pe de rost toate momentele de glorie care i-au marcat cariera. Îşi aminteşte cu drag şi de colegele sale, alături de care a format Generaţia de Aur a gimnasticii româneşti, în anii 90. "Nouă titluri mondiale, argint şi bronz la Jocurile Olimpice din Barcelona şi Atlanta, dar şi multe alte concursuri internaţionale câştigate.
     "Am avut o carieră frumoasă şi o generaţie de excepţie. Simona Amânar, Lavinia Miloşovici, au adus României multă bucurie", continuă marea campioană, care s-a retras din activitatea competiţională în 1998 pentru a se dedica activităţii didactice.
      Ce faci în prezent?
     Sunt lector universitar al Faculatete de Educaţie Fizică şi Sport din Arad. Sunt şi antrenoare la Colegiul Naţional Cetate Deva. Anul trecut am luat diploma de doctorat şi m-am adptat repede în noul meu job cu studenţii. Există un respect reciproc şi cursurile sunt urmărite cu atenţie.
     Ce reprezintă Focşaniul pentru tine?
     Este oraşul unde am crescut şi am început gimnastica. A rămas în sufletul meu şi acum. Vin cu mare plăcere la competiţiile pe care Focşaniul le organizeză pentru că am emoţii atunci când revăd sala, dar şi persoanele care mi-au marcat cariera. Vorbesc des la telefon cu prima mea antrenoare, Adriana Lescovar.
     Ce îi place
     Îmi place să călătoresc şi să fiu înconjurată de oamenii dragi mie. Sunt în continuare alături de gimnastică şi asta mă face să fericită. Acest sport mi-a dat totul în viaţă. Am la antrenamente multe eleve care vin cu drag la sală.
     Ce nu îi place
     Oamenii falşi şi lăudăroşi. Chiar dacă unii spun că gimnastica din România se află în declin, eu nu cred asta. Este adevărat ne-am obişnuit numai cu medalii de aur la marile competiţii. Selecţia a scăzut foarte mult faţă de alţi ani şi este îngrijorător.
 
Sursa foto : Facebook.com

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0