Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 18 Iunie 2013
Gabriela Szabo - Povestea unei învingătoare
 
     Pe 25 septembrie 2000, uriaÅŸul Stadium Australia din Sydney a găzduit finala olimpică a probei feminine de 5.000 de metri. La start se aflau Gabriela Szabo, campioana mondială a distanÅ£ei în 1997 ÅŸi 1999, irlandeza Sonia O'Sullivan, câÅŸtigătoare la Campioantele Mondiale din 1995, sau etiopianca Gete Wami, deÅ£inătoarea titlului mondial la 10.000 de metri.
     Szabo era însă marea favorită. Nu doar pentru că se impusese la ultimele două ediÅ£ii ale Mondialelor, ci ÅŸi pentru că vendea după un an 1999 absolut incredibil, în care nu fusese învinsă ÅŸi reuÅŸise să câÅŸtige marele premiu Golden League. Românca nu a înÅŸelat aÅŸteptările ÅŸi, după o cursă tactică excelentă, a trecut prima linia de sosire. Momentul maxim al unei cariere începută întâmplător cu 12 ani înainte, în BistriÅ£a natală.
     Gabi Szabo s-a născut pe 14 noiembrie 1975 ÅŸi, după ce a cochetat cu gimnastica ÅŸi cu înotul, a ales atletismul. Sau, mai corect spus, atletismul a ales-o pe ea: „La ÅŸcoală, diriginta mea a văzut ca sunt mai vioaie ÅŸi m-a trimis la crosul ÅŸcolar, în parcul municipiului BistriÅ£a. M-am dus acolo ÅŸi am câÅŸtigat cu un avans de 600 de metri. Destinul a făcut ca Zsolt, care mergea spre stadion, să mă observe. La îndemnul lui m-am dus la atletism ÅŸi, dupa doar trei luni, am ocupat locul 2 la Campionatele NaÅ£ionale de copii”.
     Zsolt era Zsolt Gyongyossy, cel care i-a devenit antrenor, singurul pe care l-a avut în carieră, ÅŸi, în 1999, ÅŸi soÅ£: „Dacă nu era el, nu eram eu ÅŸi invers. Acesta a fost destinul nostru, să ne întâlnim ÅŸi să rămânem împreună. La un moment dat, el a fost pentru mine ÅŸi mamă, ÅŸi tată”. 
     Nu a trecut mult ÅŸi Gabi s-a transferat la Rapid, iar în 1991 a cucerit titlul european de tineret, performanţă repetată în 1993, pentru ca în 1994 să devină ÅŸi campioană mondială pe aceeaÅŸi distanţă. În acelaÅŸi an a venit ÅŸi momentul debutului la senioare, cu un loc 3 la Campioantele Europene de Helsinki. A fost prima întâlnire cu Sonia O'Sullivan, cea care a câÅŸtigat în capitala Finlandei ÅŸi care o va învinge din nou pe Szabo patru ani mai târziu, la 5.000 de metri de această dată, tot la Europene.
      DeÅŸi cele mai importante rezultate ale carierei le-a obÅ£inut în proba 5.000 de metri, Gabi Szabo susÅ£ine că aceasta nu i-a plăcut în mod special: „Cursele de 1.500 de metri mi-au plăcut dintotdeauna, însă proba de care m-am îndrăgostit a fost cea de 3.000 de metri. Această probă îmi conferea un sentiment de siguranţă, pentru că ÅŸtiam că era foarte greu să fiu învinsă. În ceea ce priveÅŸte proba de 5.000, nu am iubit-o în mod deosebit, dar se pare că m-am descurcat bine, având în vedere că am fost campioană mondială ÅŸi olimpică”.  De altfel, proba de 1.500 de metri i-a adus ÅŸi prima medalie olimpică, argintul la Atlanta, în 1996, rusoaica Svetlana Masterkova învingând-o în finală cu mai mult de o secundă. La aceeaÅŸi competiÅ£ie, a luat startul ÅŸi la 5.000 de metri, dar a ratat calificarea în ultimul act. În anul următor a cucerit titlul mondial la 5.000 de metri, la Atena, luându-ÅŸi astfel revanÅŸa pentru eÅŸecul de la Olimpiadă, iar în 1998 a câÅŸtigat titlul european indoor, la 3.000 de metri.
     „Nu mi-a plăcut să pierd niciodată. Pentru mine, locul al doilea era ca ÅŸi cum aÅŸ fi abandonat cursa. Chiar dacă ieÅŸeam pe locul al doilea cu un timp foarte bun, pentru mine nu însemna nimic, pentru că nu puteam să pierd. Faptul că ieÅŸeam pe locul al doilea mă ambiÅ£iona atât de tare încât la a doua cursă trebuia să câÅŸtig”, scrie pe site-ul Gabrielei Szabo. 
     O adevărată declaraÅ£ie de intenÅ£ie, o filosofie după care ÅŸi-a ghidat întreaga carieră. Din acest punct de vedere, cu siguranţă că 1999 a fost anul perfect. Campioană europeană indoor la 3.000 de metri, campioană mondială în aer liber la 5.000 de metri, dublă campioană mondială indoor la 1.500 ÅŸi 3.000 de metri, record mondial indoor la 5.000 de metri ÅŸi, în special, marele premiu Golden League, pe care l-a împărÅ£it cu danezul Wilson Kipketer. PerformanÅ£e care nu i-au adus doar titlurile de Atleta Europeană a Anului ÅŸi Atleta Anului din partea IAAF, ci ÅŸi pe cel de Sportiva Anului, un premiu oferit de jurnaliÅŸtii din întreaga lume.
     PerformanÅ£e ÅŸi premii care răsplăteau mulÅ£i ani de muncă ÅŸi de antrenamente istovitoare: „Eu am zis mereu că greul adevărat este la antrenamente, la pregătirea care trebuie să-Å£i iasă perfect, astfel ca la concurs să-Å£i fie uÅŸor. Eu nu mă opream din alergat niciodată, că era ploaie, frig sau caniculă”. 
    Dar cea mai mare răsplată a reprezentat-o Olimpiada excelentă pe care a făcut-o la Sydney, în 2000. Åži-a respectat statutul de favorită la 5.000 de metri, acolo unde a stabilit un nou record olimpic (14:40.80) ÅŸi le-a învins pe irlandeza Sonia O'Sullivan ÅŸi pe etiopianca Gete Wami, apoi a obÅ£inut medalia de bronz la 1.500, fiind depăşită de algerianca Nouria Merah-Benida ÅŸi de Violeta Beclea Szekely, cea cu care va avea un dur schimb de replici în perioada următoare. „Cea mai mare bucurie a fost când am câÅŸtigat Olimpiada. După cursă, am făcut controlul doping, am fost la conferinÅ£a de presă, am terminat toate treburile la stadion ÅŸi apoi am plecat. În drum spre casă, oamenii mă opreau din doi în doi metri. Voiau să vorbească cu mine, să-mi strângă mâna ÅŸi să-mi spună că sunt fantastică. DeÅŸi, până la urmă, mi-am pus gluga pe cap, să nu mai fiu recunoscută de nimeni ÅŸi să pot ajunge acasă, mi-am dat seama cu bucurie ce înseamnă cu adevărat sa fii un campion olimpic apreciat. Nu se compară cu nimic”, a rememorat Gabi momentele de după cursa vieÅ£ii sale.
     Peste un an, la Edmonton, a reuÅŸit să ia aurul mondial ÅŸi în proba sa preferată, cea de 1.500 de metri, învingându-le pe Violeta Szekely ÅŸi pe rusoaica Natalya Gorelova, însă perioada următoare a fost caracterizată de rezultate tot mai slabe ÅŸi probleme cu accidentările. Retragerea a venit firesc, în 2005, cu un mare regret: „Înainte de a mă fi retras, mi-am dorit foarte mult să obÅ£in încă o medalie olimpică. Voiam sa bat recordul mondial la 5000 de metri în aer liber. Eram capabilă să obÅ£in acest rezultat, însă ceva se întâmpla în timpul cursei. Am încercat să reglez problema în antrenament, însa în concurs nu ÅŸtiu ce se întâmpla. A trebuit să mă opresc, însă nu mi-a părut rău, pentru că activitatea de sportiv mi-a adus bucurii pe care nu le poÅ£i compara cu nimic”. Se încheia astfel o carieră cu peste 20 de medalii de aur la diferite competiÅ£ii, olimpice mondiale ÅŸi europene: „Culmea este că abia după ce m-am retras am realizat cu adevărat ce valoare am avut ÅŸi ce amprentă am lasat în lumea sportului. Sunt mândră de mine ÅŸi poziÅ£ia de care mă bucur azi în societate.”
 
Sursa foto : http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2012/12/gabi-szabo1.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0