Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 18 Iunie 2013
Gabriela Szabó
 
     Sportivă româncă de talie mondială, una dintre primele atlete din lume care a cucerit toate titlurile absolute ale campionatelor europene, mondiale sau olimpice; recordmenă mondială; prima atletă română care a cîştigat Golden League ; medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară(2000), de patru ori campioană mondială la seniori şi o dată la juniori.
 
     V.A.P  Gabriela Szabó  – un reper. De ce?
     Pentru că:
                Realizările personale şi  valoarea sportivului sunt însoţite de valoarea omului Gabriela Szabo
                România, naţiune, responsabilitate, seriozitate, implicare, ajutor, nu sunt doar cuvinte
                Armonizează  interesele proprii cu interesele societăţii din care face parte
                Susţine, organizează şi participă activ la acţiuni caritabile, cauze umanitare, sprijinirea tinerelor talente, promovarea atletismului şi a sportului în general (şi nu face caz de toate acestea)
                Nu îşi etalează calităţile ci le demonstrează
                A dat dovada peformanţei şi integrităţii
 
     „In competitie la mondiale reprezentam Romania, deci o natiune, asa ca aveam o responsabilitate si nu voiam sa ii dezamagesc pe cei care asteptau, cu sufletul la gura, in fata televizoarelor. Ai o responsabilitate cand apari acolo, asa ca nu mai esti Gabriela Szabo ci eşti Romania.”
     Despre proiectele sale caritabile nu îi place să vorbească public:„Nu mi-a placut să apar la televizor … atunci când faci o donaţie cei mai importanti sunt cei pentru care faci acest lucru, nu tu ori publicitatea din jurul numelui tău.” Şi totuşi sunt foarte multe acţiuni la care participă de la organizarea de crosuri până la a preda ore de educaţie fizică în şcoli.
     Cu tot tacâmul pentru cea mai bună sportivă a lumii (în viziunea AIPS -Asociaţia Presei Sportive Internaţionale, 2009), în atenţia sportivilor, a fanilor atletismului (şi nu numai), a oficialilor, altor personalităţi, răspunzând cererilor de autografe, spre deosebire de tot felul de vip-uri Gabi Szabo înlocuieşte fasoanele cu fapte şi armonizează obiectivele personale cu cele sociale. O prezenţă fină, naturală, care îmbină un soi de modestie cu siguranţa a ceea ce este şi a ceea ce poate.
     Performanţa sportivă, ambiţia, munca, efortul, succesul continuă prin dorinţa de auto-depăşire- integritatea şi echilibrul interior al celor care nu trăiesc din şi în trecut. “Simt nevoia să mă reinventez”, declară Gabi. Toate acestea le urmează cu aceeaşi disciplină (aproape sportivă, cum altfel?) care face un campion dintre atâţia talentaţi sau capabili.
     „Eu sunt o persoana cu picioarele pe pamant, nu pot trai cu nostalgia anilor trecuti. Eu consider ca am fost un star al atletismului romanesc in strainatate, dar nu cred ca trebuie sa imi expun galeria prin toata casa, sa arat oamenilor care vin la mine ca stau de vorba cu un fost sportiv de performanta” -declară întrun interviu.
     În 2009 îşi ia doctoratul în educaţie fizică şi sport: „Mi-am dorit din tot sufletul ca toată activitatea mea profesională de pe pistă să mi-o pun pe hârtie într-un mod academic pentru ca de acum încolo generaţiile de atleţi şi formatorii lor să studieze şi să vadă ce înseamnă să faci performanţă”.
     În iulie 2009 răspundea unei întrebări- unde iti doresti sa ajungi?: „Deocamdata candidez din nou la functia de vicepresedinte al Federatiei de Atletism, care ma onoreaza. Visul meu e putin mai departe, vreau sa fac marketing la Federatie. E un domeniu pe care l-am descoperit, e foarte interesant, dar vreau mai mult.” În prezent este vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism şi secretar federal pe probleme de marketing si dezvoltare.
Nu în ultimul rând, Gabi Szabo ne poate transmite din experienţa ei şi poate mesajul nu va rămâne doar simplă comunicare (ceea ce încerc şi prin proiectul DOC) ci un implus către educaţie, către un alt nivel de înţelegere.
     „Secretul e sa-ti placa ce faci, sa fii perseverent si sa nu renunti niciodata, sa stii sa gestionezi foarte bine atat succesul, cat si esecul.”
     „ Îmi lipsesc emoţiile acelea de după cursă, când simţi împlinirea pe care ţi-o dă victoria. Şi acum am multe de făcut, mă implic în foarte multe lucruri, totul este o cursă în care vreau să câştig.”
     „Totul e privit acum numai din punct de vedere material. Nimic nu se mai face cu suflet. Fără pasiune, fără dragoste nu se poate realiza ceva important.”
     „(…)m-am născut într-o familie normală, de muncitori, care, prin simplitatea lor, m-au învăţat adevăratele valori. „
 
Un adevărat răspuns(extras dintr-un interviu):
     „-  Crezi că tu, care ai reprezentat cu brio România în întreaga lume, ai respectul românilor?
     -   Respectul nu îl ai, ci îl câştigi.”
     După 10 ani, “Minunea blondă”, cum o numeau Reuters şi L’equipe atrage în continuare privirile şi atenţia. În Qatar, ca şefă a delegaţiei României: „Se strecoară prin aglomeraţie, în uriaşa sală din Doha şi toată lumea întoarce capul după ea. În sala de încălzire, stă discretă într-un colţ, dar nu scapă neobservată şi din minut în minut cineva vine să o salute. Managerul lui Usain Bolt, cel mai puternic om al momentului în atletismul mondial, coboară special din tribună să o salute și îi spune că la cum arată ar fi putut concura şi la Doha.(…)preşedintele IAAF, Lamine Diack, îi trimite o invitaţie specială la un dineu cu VIP-urile prezente la Doha. Serghei Bubka o îmbrăţişează, iar unele atlete se opresc din alergarea de încălzire şi o întreabă Do you remember me?” (Prosport)
 
     Alţii despre Gabi Szabo:
     „Ca şi sportivă, Gabi a însemnat enorm pentru români. Ca şi colegă la FRA, aş putea spune că transferă ceea ce făcea pregmergător competiţiilor în sensul că era extrem de riguroasă, de ambiţioasă şi de muncitoare. La fel face şi azi, acolo unde munceşte şi încearcă să devină tot o campioană.”- Sorin Matei, Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA),2009
     „Uneori, legendele cântăresc doar 45 de kilograme şi n-au nevoie de centimetri în plus pentru a-şi măsura măreţia.” – ziarul Gândul, 4 mar 2010.
 
PREMII, DISTINCŢII, RECUNOAŞTERI
•    inclusă în  European Indoor All-time Lists 3000 m: 2001/ 1. Gabriela Szabo  ROM   08:32.9
•    inclusă în  Women’s All-Time Olympic Medalists : 1500 m, 1996/ 2. Gabriela Szabo (Rom) 4:01.54;     2000/ 3. Gabriela Szabo (Rom) 4:05.27 ; 3000/5000 m/ an 2000/ 1. Gabriela Szabo (Rom) 14:40.79
•    inclusă în  All time World Women’s Indoor Top 10 List : 3000m/ 2001/Gabriela Szabo (Rom)    08:32.9; Mile/ 2001/Gabriela Szabo (Rom) 04:23.2; 1500m /1999/Gabriela Szabo (Rom)  04:03.2; 5000m/1999/Gabriela Szabo (Rom) 14:47.3; 2000m/1998/Gabriela Szabo (Rom) 05:30.5
•    Prima atletă română care a câştigat Golden League; în 2001, Gabi Szabo a cucerit jackpotul de 1 milion de dolari alaturi de danezul de origine keniana, Wilson Kipketer; IAAF Golden League este un circuit anual care cuprinde principalele sase reuniuni ale sezonului de atletism din Europa şi care ofera importante recompense financiare castigatorilor
•    2008, “Colanul de Aur” din partea Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, pentru întreaga activitate sportiva
•     2001, Ordinul Naţional„Serviciul Credincios”  în grad de Comandor
•     1999,  “Cea mai bună sportivă din Europa”, declarată de UEPS (Uniunea Europeana a Presei Sportive)
•     1999,  “Sportiva Anului în lume” desemnată de A.P.S.M. şi “Atleta Anului” desemnată de I.A.A.F. (International Association of Athletics Federations)
•     1999,  Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti
•     1998,  Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca
•      1997,  “Sportiva Anului” declarată de M.T.S. şi A.P.S.
•      1994,  Cetăţean de Onoare al Municipiului Bistriţa
 
CELE MAI BUNE REZULTATE
• Campioană Olimpică – 2000, J.O. Sidney, 5000m
• Campioană Mondială
Aer liber
- 2001, Edmonton- 1500m
- 1999 Sevilla -5000m
- 1997 Atena -5000m
Sală
- 1999 Maebashi -1500m
- 1999 Maebashi -3000m
- 1997 Paris -3000m
- 1995 Barcelona -3000m
 
• Campioană Europeană (Sala)
- 2000, Gent -3000m.
- 1998, Valencia- 3000m
• Cupa Mondială (reprezentativa Europei ) – 1998, Loc I- 3000m
• Recorduri Mondiale
- 2001, 3000m.  8:32.88. /sala
- 1999, 5000m.14:47.35. /sala
- 1998, 2000m.  5:30.26. /sala
• Record European- 2002, 3000m.  8:21.45. / aer liber
• Juniori
- 1994, Lisabona, Campionatul Mondial loc.I- 3000m
- 1993, San-Sebastian, Campioană Europeană
- 1991 Salonik, Campioană Europeană
 
STUDII,  ACTIVITATE, PARTICIPĂRI
 
• este vicepreşedinta Federaţiei Române de Atletism
• a iniţiat campania “Sport pentru viaţă” în cadrul căreia organizează o serie de evenimente şi turnee de promovare al sportului în şcolile bucureştene; printre acţiuni se înscrie şi “Arenele de joacă”, eveniment la care a cooptat mai multe vedete sportive
• din 2006 organizează  în oraşul ei natal, Bistriţa, Cross-ul “Gabi Szabo”- competiţie anuală care are menirea de a descoperi viitoare stele ale atletismului românesc. Câştigătorii beneficiază de premii în diplome, cupe şi bani. „Sper ca în curând să schimbăm denumirea competiţiei cu numele unui nou campion” spune Gabriela Szabo.
• este maestră emerită a sportului
• 2009, obţine titlul de doctor în educaţie fizică şi sport, ANEFS, cu lucrarea de doctorat”Contribuţii la studiul cauzelor şi efectelor anduranţei în alergările de semifond şi fond atletism”
• 2007, dupa zece ani Romania este reprezentata din nou in Comisia Feminina a Federatiei Internationale de Atletism, Gabriela Szabo a fost aleasa din primul tur membru in Comisia Feminina a IAAF, reuşind să ocupe unul dintre cele opt locuri disponibile, pentru care au concurat 25 de candidate
• în 1994, a fost ambasador Visa International în campania olimpicã de promovare a utilizãrii cardurilor pentru cumpãrãturi
• a terminat cursurile Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj şi a urmat cursurile de master ale ANEFS şi ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
 
SCURTĂ BIOGRAFIE
 
• Data şi locul nasterii: 14 noiembrie 1975,Bistrita
• Nationalitate: Romana
• Inaltime: 158 cm, greutate: 42 kg
• Antrenor în perioada activităţii sportive: Zsolt Gyöngyössy
• S-a născut întro familie de muncitori, Ioan şi  Livia Szabo. A ajuns în lumea sportului printr-o întâmplare. Fiind în clasa a şasea(1988) diriginta ei, care era şi profesoară de educaţie fizică, a trimis-o să participe la un cros şcolar. Gabriela Szabo a câştigat prima ei cursă de 600 de metri în parcul din centrul oraşului Bistriţa. Astfel, a început să se antreneze pentru atletism.
• Încă de la început, a fost remarcată de tânărul Zsolt Gyongyossy  care i-a devenit antrenor. În timp, relaţia de elevă-profesor a devenit una apropiată iar în 1999 Gabriela Szabo s-a căsătorit cu antrenorul ei, Zsolt Gyongyossy.
• În 2004, dupa ce în concursul de la Birmingham a abandonat, a decis sa se retraga. Aproape ca nu a fost crezuta. Nu s-au organizat ceremonii speciale, tocmai pentru ca atat Federaţia, cat şi suporterii sperau ca atleta sa se razgandeasca.
• În 2005, la 28 de ani, s-a retras din sportul profesionist. Gabi Szabo:“Inainte de a ma fi retras, mi-am dorit foarte mult sa obtin inca o medalie olimpica. Voiam sa bat recordul mondial la 5000 m in aer liber. Eram capabila sa obtin acest rezultat, insa ceva se întampla în timpul cursei. Pierdeam intre 3 şi 4 km, ceea ce era foarte mult. Am incercat sa reglez problema in antrenament, insa in concurs nu stiu ce se intampla. A trebuit sa ma opresc aici, insa nu regret, pentru ca activitatea de sportiv mi-a adus bucurii pe care nu le poti compara cu nimic.” In vara lui 2006, la internationalele Romaniei, a fost organizata o festivitate de retragere oficiala.
 
Sursa foto : Facebook.com
 
 

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0