Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 17 Iunie 2013
CONSTANTINA DITA-TOMESCU
 
     Constantina Diță-Tomescu, cunoscută și ca Pușa Tomescu  (născută la 23 ianuarie 1970, Turburea, Gorj), este o atletă română, alergătoare pe distanțe lungi, specializată în maraton și semimaraton. La Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing a câștigat medalia de aur la proba de maraton, reprezentând România.  
     Este legitimată la CS Dinamo București și se antrenează în SUA. 
 
Cariera:
     Constantina Dita este cu siguranta una dintre cele mai de succes sportive din România, detinând astazi recordurile nationale în probele de 20km Alergare pe sosea, Semimaraton si Maraton.
Momentul de vârf al carierei sale e constituit de cursa de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Dupa ce a alergat alaturi de pluton în prima parte, Constantina s-a desprins curajos, fara ca nimeni sa o urmareasca. Constantina Dita a continuat sa accelereze ritmul pâna spre final, reusind sa obtina victoria si implicit titlul olimpic cu un avans de 22 de secunde. Aflata la vârsta de 38 de ani, ”Pusa” reprezinta nu doar cea mai în vârsta campioana olimpica de maraton, ci si cel mai vârstnic sportiv care a obtinut vreodata o medalie în maratonul olimpic
     Anul 2002 s-a dovedit a fi un an minunat pe sosele pentru Constantina Dita. La cursa Peachtree de 10 km a inregistrat un record romanesc de 31:14 pentru locul al doilea, in urma lui Lornah Kiplagat care a castigat cursa. In urmatorul week-end in Utica, N.Y., a inregistrat un alt record national de 48:28 castigand cursa de 15 km. In timp ce se antrena pentru un maraton, a inregistrat un record national de 1:08:10 la semi maraton la campionatul national. Timpul de 15:09 scos la o cursa de 5km a adus-o la Maratonul din Amsterdam intr-o forma extraordinara. Antrenamentul ei si efortul depus in vara au condus la o reusita de talie mondiala, un timp de 2:23:54 ce a clasat-o pe locul al doilea, reusind astfel sa-si imbunatateasca timpul de 2:26:39 de la Tokyo obtinut cu un an inainte.
     Constantina Dita a dat lovitura in 2003 reusind sa-si reduca recordul personal la 2:23:43 la Maratonul Flora London. A continuat sirul de succese in octombrie la maratonul LaSalle Bank Chicago, conducand cea mai mare parte din cursa si stabilind un nou record personal de 2:23:35 pe pozitia a doua la final.
     In 2004 a revenit ca un adversar de temut la maratonul Steamboat Classic si terminand a treia. In conditii de arsita si umiditate s-a clasat pe locul 20 la Maratonul Olimpic de la Atena, cu un timp de 2:37:31. A concurat la Campionatul Mondial de Semi Maraton al IAAF si s-a clasat a treia cu un timp de 1:09:07,si apoi la doar o saptamana, cu toate ca era racita, Constantina Dita a dominat o cursa grea, castigand editia din 2004 a Maratonului LaSalle Bank Chicago, cu un timp de 2:23:45.
     Pentru Constantina Dita anul 2005 a fost un an plin de reusite profesionale, rescriind recorduri personale si romanesti la Londra si Chicago. In aprilie a stralucit la Maratonul Flora din Londra, terminand a doua in 2:22:50, o reusita mondiala pentru o femeia la mai bine de 35 de ani. A iesit victorioasa la concursul Steamboat Classic (20:47) si a castigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Maraton al IAAF. Constantina Dita a invins-o pe Deena Kastor la Maratonul LaSalle Bank din Chicago obtinand locul doi in 2:21:30, stabilind un nou record mondial pentru varsta de 35 de ani. De asemenea, in 2005 Constantina Dita a obtinut una dintre cele mai importante victorii la Campionatul Mondial de Semi Maraton al IAAF cu un timp de 1:09:17.
     Romania, neavand astfel timp suficient pentru antrenament si terminand a saptea la Maratonul Flora din Londra in 2:27:51, mult sub standardele pe care si le impusese in ultimii ani. In august a terminat pe locul unsprezece la Campionatul European in cursa de 10.000m (31:49.47). In august 2007 a revenit in forta clasandu-se pe locul trei la Semi Maratonul New York City cu un timp impresionant de 1:10:11. Si pe data de 8 octombrie a provocat-o pe Lornah Kiplagat la Campionatul Mondial IAAF de 20km. Atat Kiplagat cat si Tomescu au intrecut recordul pe acea distanta, dar Kiplagat a obtinut victoria cu 2 secunde. Impresionantul timp de final al Constantinei Tomescu Dita a fost de 1:03:23.
     La maratonul LaSalle Bank Chicago din 2006, Constantina Dita era cat pe ce sa obtina o mare reusita, aproape stabilind un nou record mondial. Ea a parcurs jumatate de cursa in 1:08:07- mai repede ca marea favorita-dar dupa ce a reusit sa-si construiasca un avans de mai mult de doua minute, Constantina a inceput sa oboseasca, terminand in cele din urma pe locul cinci in 2:24:25. Continuand sa sfideze varsta, Constantina s-a clasat pe locul trei la Maratonul Flora din Londra in 2:23:55 la varsta de 37 de ani si anterior Olimpiadei din 2008 a obtinut locul noua in 2:28:15 la Osaka si locul noua la Londra.
 
Sursa foto : http://www.emaramures.ro/userfiles/constantina%20dita%20iaaf%20org.jpg  foto

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Neasigurarea locuințelor: Primăriile vor trimite două notificări înainte de a aplica sancțiuni

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Ministerul Educației a stabilit calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Casa memorială „Amza Pellea”, recent inaugurată, se poate vizita gratuit până în iulie

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0