Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
BASCHET
Adaugat: 28 Iunie 2013

Constantin Popa, primul român din baschetul de la noi care a jucat în campionatul universitar american NCAA, îşi continuă munca în SUA

     Titi, aşa cum îl ştie lumea, a făcut parte alături de Ghiţă Mureşan şi Toni Alexe din generaţia care a ocupat locul cinci la Mondialele de juniori, în 1991, la Edmonton, Canada. Dacă nu-l punem la socoteală pe Ernie Grunfeld, actualul preşedinte al echipei Washignton Wizards, născut la Satu Mare şi emigrat în SUA la vârsta de opt ani, Constantin Popa este primul român care a evoluat vreodată în campionatul universitar de baschet din Statele Unite, NCAA. 
    A fost un deschizător de drumuri, la doar câţiva ani după evenimentele din 1989, într-o vreme în care o generaţie de excepţie se năştea la echipa naţională. Cea din care au făcut parte, printre alţii Gheorghe Mureşan şi regretatul Toni Alexe. „Din păcate, atunci o parte dintre noi am plecat în străinătate. A fost greu să construim mai departe ceea ce începusem la juniori, atunci când am ocupat locul cinci la Campionatele Mondiale de la Edmonton", spune Constantin Popa la aproape 20 de ani de la una dintre cele mai mari performanţe ale baschetului românesc.
   A plecat în Statele Unite după acel turneu mondial, realizând şansa care i se oferă şi practic a deschis drumul mai multor români care au plecat în următorii ani peste Ocean. „Acum 20 de ani nu prea mi-am dat eu seama ce poate să însemne pentru baschetul romanesc, dar acum, uitându-mă înapoi, îmi dau seama că a fost un lucru excepţional, în special pentru tinerii jucători", spune Popa. „Pentru mine a fost o oportunitate extraordinară şi nu am ezitat deloc. Şansele de a face carieră în baschet mi-au crescut enorm după ce am ajuns la Universitatea din Miami. A fost greu la început, jocul era mult mai rapid, mult mai fizic, dar cu ajutorul antrenorilor am reuşit să mă adaptez foarte bine", povesteşte fostul pivot al celor de la Hurricanes. A rămas în galeria celor mai buni jucători din istoria colegiului, făcând parte din clubul select al jucătorilor cu peste 1.000 de puncte marcate (24 la număr) şi deţinând şi în prezent recordul de capace în carieră, cu 263 de reuşite. 
    Contract de un milion de dolari cu Maccabi România ar fi putut avea în anii '90 un duel în cea mai tare ligă de baschet din lume. Însă, din păcate, o accidentare l-a făcut pe Titi Popa, ales în draft de către Los Angeles Clippers în 1995, să piardă trenul către NBA. A ratat confruntarea cu fostul său coechipier de la naţională, Ghiţă Mureşan, care ajunsese la Washington, dar a făcut carieră în Europa. Sosit pe urmele lui Ghiţă, la Pau-Orthez, în Franţa, a pus umărul la câştigarea titlului naţional în Hexagon în sezonul 1995-1996, evoluând în playoff.
    Apoi, în 1996, una dintre forţele baschetului european, Maccabi Tel Aviv i-a oferit un contract pe patru ani în valoare de un milion de dolari. O sumă uriaşă la acea vreme. Cu Maccabi a cunoscut cele mai mari performanţe, cu trei tiluri de campion ale Israelului şi o finală de Euroligă în 2000, pierdută în faţa celor de la Panathinaikos Atena cu Dejan Bodiroga şi Zeliko Rebraca în mare formă. Familia a avut prioritate Titi Popa, împreună cu antrenoarea de la Indiana.
     Şi-a încheiat cariera în 2001, după ce a evoluat un sezon pentru Happoel Ierusalim. „A fost un pic prematur să mă retrag atunci. Dar situaţia politică în Israel era instabilă şi nu am vrut să mă mai întorc acolo. M-a bătut gândul să continui în altă parte în Europa, dar până la urmă am decis că e timpul să fac şi alte lucruri. Nu am avut un fizic foarte puternic şi după atâţia ani de baschet mă simţeam obosit", spune Popa. „Când m-am lăsat de baschet eram însurat şi aveam deja trei copii. Trebuia să stau mai mult acasă cu familia. Astfel am decis să mergem în SUA, soţia mea fiind americancă. Pentru câţiva ani am încercat tot felul de afaceri dar până la urmă am devenit profesor de sport de liceu şi antrenor la o şcoală de fete din Florida. Aşa mi-am început cariera pe bancă", povesteşte fostul pivot. Familia s-a mutat în 2007 în Indiana, acolo unde Titi a devenit antrenorul secund al echipei de fete de la colegiul Indianapolis. A ajuns deja în al treilea an ca antrenor secund şi este extrem de apreciat, în special pentru capacitatea de a descoperi noi talente. „Are un ochi de scouter excelent şi este şi un foarte bun pedagog. Ne înţelegem excelent şi mă ajută mult prin faptul că studiază echipele cu care urmează să jucăm dar şi prin sfaturile sale în timpul jocului", spune despre Titi antrenoarea principală a echipei.
    Ar fi tentat să se implice în baschetul românesc şi s-a gândit la asta, însă recunoaşte că deocamdată e puţin probabil. „Singura tentaţie ar fi ca antrenor la naţionala de fete. Dar cred că nu e un proiect realist acum. Faptul că sunt departe de România nu ajută, dar dacă s-ar ivi ocazia nu aş zice nu", mai spune Constantin Popa.
 

     Constantin Popa 
Data naşterii: 18 februarie 1971
Locul naşterii: Bucureşti Căsătorit, are cinci copii (patru fete şi un băiat)
A jucat pentru: Dinamo Bucureşti (juniori), Miami Hurricanes (NCAA), Pau-Orthez (Franţa, prima ligă), Maccabi Tel Aviv şi Happoel Jerusalem (Israel, prima ligă)
 

Performanţe
- Campion al Franţei în 1996
- De trei ori campion al Israelului în 1998, 1999 şi 2000
- Două Cupe ale Israelului în 1999 şi 2000
- Trei sezoane în Euroligă, finalist în 2000
- Locul 5 la Campionatele Mondiale de Juniori în 1991
- Locul 4 la Campionatele Europene de Juniori în 1990
- Lider la capace în istoria colegiului Miami, cu 263 de reuşite
 

    Ţine legătura cu foştii colegi - Deşi au trecut aproape două decenii de la Mondialele de juniori din Canada, Titi Popa mai ţine în continuare legătura cu o parte dintre coechipierii săi de atunci. „În primii ani vorbeam mai des, dar apoi legăturile s-au pierdut. Mai vorbesc cu unii dintre ei şi urmăresc pe Internet evoluţiile lor ca antrenori", spune Popa. Iată lotul României de atunci: - Cornel Alecu - retras din activitate - Antonio Alexe - decedat - Alin Bâcov - retras din activitate - Claudiu Fometescu - jucător la Dinamo - Alexandru Pteancu - retras din activitate - Constantin Mircea - antrenor de copii la Ploieşti - Ghiţă Mureşan - antrenor de copii în SUA, legendă NBA - Constantin Palii - retras din activitate - Horia Păun - manager la Nike România - Dan Popa - retras din activitate - Bruno Roschfnasky - antrenor la Gladiator Cluj - Ovidiu Scobai - retras din activitate - Costel Ştefan - retras din activitate - Marcel Ţenter - antrenor la „U" Cluj - Elemer Torday - decedat L-a căpăcit pe Iverson Pe când evolua în colegiu a avut ca adversari câţiva jucători care aveau să ajungă staruri în NBA. Poate cel mai cunoscut dintre ei a fost Allen Iverson, care la acea vreme juca pentru colegiul Georgetown din Wasghinton DC. „Era excepţional încă de atunci, o viteză uimitoare. Dar s-a lovit de câteva ori de capacele mele", spune cu mândrie Titi Popa. Cele mai tari dueluri erau cu viitorul star de la Miami Heat, Alonzo Mourning, cu care Ghiţă Mureşan a continuat luptele în NBA. „I-am mai avut ca adversari şi pe Ray Allen, Raja Bell sau Kerry Kitles", completează fostul jucător român.

Sursa poze : http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2010/03/14/50a8b2617c42d5a663726b5d/646x404.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0