Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
Adaugat: 10 Noiembrie 2013
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

„Omul şi natura” – simpozion internaţional la Valea Doftanei

 

       La Valea Doftanei a avut loc, în luna septembrie, cea de a 24-a ediţie a Simpozionului internaţional interdisciplinar „Natura şi omul”. Organizat de Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, Academia Română, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, Consiliul Local şi Primăria Valea Doftanei, simpozionul a avut ca temă principală „Alimentaţia la români” şi s-a bucurat de prezenţa unor specialişti de marcă din Franţa, Spania, Serbia, Cehia şi Bulgaria.
      În prima zi a evenimentului, invitaţii au participat şi la vernisajul expoziţiei de artă plastică „Culorile naturii”, realizată în cadrul proiectului „Fundamentarea managementului conservativ şi participativ al siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa şi Lacul Bâlbâitoarea din judeţul Prahova”. Este vorba despre un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS-Mediu. Au fost expuse lucrări aparţinând elevilor de la Liceul de Arte Plastice din Ploieşti, iar mulţi invitaţi s-au arătat interesaţi de cumpărarea unor tablouri.
      În ziua a doua a simpozionului, invitatul de marcă al acestui eveniment a fost academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Participanţii la simpozion au fost prezenţi şi la Festivalul Caşcavelei, desfăşurat în aceeaşi perioadă la Valea Doftanei, apreciind calitatea produselor tradiţionale româneşti, precum şi păstrarea reţetelor originale ale acestora.
      Primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea, ne-a declarat că nu a fost deloc o coincidenţă organizarea simultană a celor două acţiuni: „Am găsit înţelegere la organizatorii acestui simpozion pentru a-l găzdui exact în aceeaşi perioadă în care a avut loc ediţia a 12-a a Festivalului Caşcavelei. Astfel, oaspeţii noştrii au avut ocazia să vadă un astfel de festival, cu promovarea unor produse tradiţionale, la care au participat nu numai producători din Valea Doftanei, dar şi din alte zone de tradiţie din ţara noastră.
      De asemenea, invitaţii au putut vizita câteva gospodării tradiţionale din Valea Doftanei, unde au putut vedea exact cum ne pregătim noi produsele cu care ne hrănim zi de zi, dar şi cum se realizează caşcaveaua sau alte produse tradiţionale locale. Au fost încântaţi de felul în care păstrăm aceste tradiţii, precum şi reţetele originale ale acestor produse, ceea ce demonstrează că încă mai există zone în România unde se mănâncă sănătos, tradiţional, mult mai aproape de conceptul occidental de mâncare bio. Am apreciat faptul că unii dintre invitaţi ştiau despre aceste tradiţii locale şi m-am bucurat când am văzut plăcerea cu care ceilalţi le-au descoperit”. 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul municipiului Suceava: „Lucrarea se va desfășura pe o peri...
 
Angajații Primăriei Jibou plantează flori în spațiile verzi.
 
Artistul care va realiza busturile soților Tătărăscu va fi desemna...
 
Un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice ...
 
„Executantul așteaptă doar ordinul de începere”
 
Asociația „Tradiții Mureșene”, în parteneriat cu CJ Mureș și...
 
Un al doilea proiect de modernizare și extindere a iluminatului publi...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Reguli noi pentru vânzarea sau cumpărarea mașinilor

» 27 Mai 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
A început sezonul căpușelor! Sfaturile medicului pentru îndepărtarea lor și prevenirea bolii Lyme

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Obiceiuri matinale care te vor ajuta să pierzi în greutate

» 27 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Castelul Bran a fost introdus pe lista celor mai frumoase castele din Europa, într-un clasament făcut de Le Figaro

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Primarul din Siliștea Gumești, despre deteriorarea Casei Memoriale Marin Preda: Aia e...

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
CJ Neamț va semna un contract de finanțare pentru un proiect ce vizează reducerea infecțiilor nosocomiale la SJU Piatra-Neamț

» 25 Mai 2023 | Comentarii 0