Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 19 Octombrie 2018

      Gospodinele recomandă ca varza să fie pusă la murat în perioada Sfântului Dumitru. Ținând cont că mai sunt câteva zile până atunci, iată câteva trucuri pentru ca murăturile să iasă așa cum trebuie și o rețetă de varză murată recomandată de bucătari.

 

1. Butoiul trebuie să fie de stejar, și, de asemenea, este bine să aibă în el o cană de metal sau de lemn.

 

2. Varza trebuie să stea afară aproximativ 15 zile, dar fără să o atingă bruma, ca să se frăgezească.

 

3. Butoiul de stejar se opărește și se lasă o zi cu apă și un 1kg de var nestins în el, ca să se curețe de orice impuritate. Se spală iar în câteva ape clocotite.

 

4. Pe fundul butoiului, așezat în pivniță, se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui.

 

      Este recomandat, mai ales pentru sarmale, ca varza să fie de toamnă, cu frunza mai fină și mai subțire decât cea de vară. Căpățânile trebuie să fie pline, complet învelite, iar frunzele să fie neatacate de boli sau insecte, greu de desfăcut și cu nervuri mici pentru a se lucra ușor. Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ține de dimensiunea căpățânilor care trebuie să aibă între 15-20 cm diametru.

 

     Vasul trebuie să fie bine dezinfectat cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu - o lingură cu vârf la un litru de apă.

 

     Șase ingrediente pentru ca varza murată să iasă perfect:

  • varză albă - 15 kg,
  • apă - după nevoie, aproximativ 15 litri,
  • sare grunjoasă, fără iod - 30 de grame pentru fiecare litru de apă,
  • sfeclă roșie - 1, 2 bucăți, cam două kg în total,
  • busuioc - o crenguță
  • mărar - 2, 3 tulpini, bețe.

      Se curăță verzele de frunzele uscate și lovite. Sfecla roșie se curăță de coajă și se taie în două, mărarul se rupe în capete de 10-15 cm, iar saramura se prepară la concentrația de 30 grame de sare la un litru de apă rece. Concentrația de sare este foarte importantă, prea puțină sare nu va conserva varza, prea multă va bloca murarea.

 

      Pe fundul butoiului trebuie pus inițial busuiocul și câteva felii de sfeclă. Busuiocul va ține varza solidă. Căpățânile mari de varză trebuie puse la fundul butoiului iar cele mici deasupra, important este ca varza să fie pusă cu cotorul deasupra. Printre verze trebuie să se pună bețele de mărar, iar deasupra de tot, tradiționala piatră. Apa și sare reprezintă ultimii pași pentru a rezulta o varză murată de succes. În circa cinci săptămâni, varza va putea fi folosită.

 

 

Sursa foto: //adevarul.ro/locale/buzau/varza-murata-beneficiile-uimitoare-organism-sfaturile-specialistului-1_56fe54c45ab6550cb8760737/index.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0