Supa rece cu iaurt si castraveti
Aceasta supa e un fel de mancare specific intregii zone a Balcanilor, fiind consumata in zilele caniculare si in Macedonia, Albania sau in Turcia. Bucataria acestor tari inlocuieste uneori castravetii cu morcovi sau chiar cu salata foarte proaspata.
Ingrediente
750 g iaurt (de preferinta, de oaie sau bivolita)
1/8 l lapte
zeama de la o lamaie
2 lingurite cu ulei de masline
300 g castraveti tineri
2 catei de usturoi
40 g miez de nuca tocata
2 linguri cu marar tocat
sare
piper
Mod de preparare
Iaurtul il amesteci cu mixerul impreuna cu laptele, sarea, piperul zeama de lamaie si o lingura cu ulei de masline, apoi dai la rece. Castravetii ii cureti de coaja, ii tai pe jumatate si apoi in feliute foarte subtiri.
Cureti usturoiul, il tai marunt sau il zdrobesti si il calesti un pic in uleiul de masline ramas (o lingura). Pui castraveciorii si usturoiul in supa de iaurt, amesteci si miezul de nuca (lasi un pic din el pentru decor), si mararul.
Mai dai un pic la frigider, pentru ca aceasta supa se mananca foarte rece. Supa de iaurt o asezi in farfurii si presari restul de nuca tocata.
Sursa foto: Facebook.com