Au apărut urzicile, iar în foarte multe bucătării ele se gătesc sub formă de ciorbă, cremă sau opărite și adăugate în salate, deoarece aduc o mulțime de beneficii organismului și, în plus, au și un gust extraordinar. Puțini știu însă că urzicile se pot consuma și sub formă de suc sau ceai. Printre vitaminele pe care la conține se numără vitamina A, K, C, complexul B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu, polifenoli și toți aminoacizii esențiali.
Urzicile sunt recunoscute pentru faptul că tratează inflamația atunci când se masează o cremă de urzici din farmacie pe locul cu probleme sau dacă se consumă suc de urzică. Sucul se prepară astfel: urzicile se spală bine, se zdrobesc la blender și se iau câte două linguri pe zi, ca atare sau cu puțină apă ori ceai. Ceaiul de urzică se prepară astfel: se fierb frunze de urzică 5 minute în 300 mililitri de apă, se lasă să se odihnească puțin, după care se strecoară; se poate îndulci cu o linguriță de miere.
În mod special, de proprietățile antiinflamatoare ale urzicilor, pot beneficia persoanele care suferă de artrită. Urzica se mai poate folosi și pentru tratamentul alergiilor deoarece blochează producția de histamine. Sucul de urzică sau suplimentele din această plantă mai sunt folosite pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată: potrivit unor cercetări, urzica poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, iar acest lucru contribuie la reducerea măririi prostatei.
Persoanele cu tensiune arterială mare ar putea obține beneficii de pe urma consumului de suc ori ceai de urzică. Această plantă are capacitatea de a stimula producția de oxid nitric, care funcționează ca vasodilatator. Urzica relaxează inima și reduce forța contracțiilor, are în compoziție substanțe care mimează efectele insulinei - deci contribuie la scăderea glicemiei. Urzica reduce sângerarea după intervenții chirurgicale, protejează ficatul de mesele prea bogate și de toxine, tratează arsurile gastrice și elimină excesul de sare și apă prin urină.
Sucul de urzică sau alte preparate pe bază de urzici sunt contraindicate femeilor însărcinate deoarece pot crește riscul de avort prin provocarea contracțiilor uterine. Totodată, persoanele care sunt sub tratament cu medicamente de subțiere a sângelui, medicamente de diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu trebuie să consulte medicul înainte de a consuma urzici sub orice formă.
Citește și: Ce vitamine să consumăm pentru a ne crește imunitatea?
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.facebook.com/sciencemed/photos/a.486368311406524/1068418749868141/?type=1&theater