Sos madera
Ingrediente:
- 500 ml sos brun (300 gr oase fara maduva, sare, piper, o ceapa, un morcov, ½ telina, 3 catei de usturoi, chimen, 4 linguri bulion, 2 linguri de faina, 4 linguri de ulei.)
- 200 ml esenta de oase (200 gr oase fara maduva, sare, piper )
- 25 ml coniac
- 100 ml vin rosu
- 100 gr unt
- sare, piper
Preparare:
Pasul 1:
Pentru inceput, trebuie sa pregatim sosul brun. Oasele se condimenteaza si se pun la cuptor la rumenit. Se lasa cam 3 ore. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins. Peste el se adauga faina si legumele (ceapa, morcov, telina, usturoi). Totul se lasa la calit. Bulionul se amesteca cu 100 ml apa. Cu acesta vei stinge legumele calite. Acum vei adauga oasele rumenite si vei pune 2 l de apa. Totul se lasa la fiert pana scade bine. La sfarsit, oasele se scot si sosul se strecoara.
Pasul 2:
Esenta de oase se prepara usor, dar trebuie sa te apuci din timp pentru ca prepararea ei dureaza cam o zi. Oasele se pun la rumenit in cuptor. Se lasa cam 3 ore, apoi se pun intr-o oala cu sare, piper si 3 l de apa. Se lasa la fiert pana ramane cam 200 ml de supa.
Pasul 3:
Sosul brun se amesteca cu esenta de oase si cu vinul rosu. Se condimenteaza dupa gust si se lasa la foc cam 5 minute. Dupa, se adauga untul si coniacul si se amesteca bine pana cand sosul devine omogen. Se mai lasa 5 minute la foc mic si sosul este gata.
Acest sos madera este un preparat complex care se potriveste perfect cu orice fel de friptura.
Sursa foto: divahair.ro