Toamna este anotimpul adunării roadelor, al peisajelor fermecătoare, pictate în nuanțe arămii, dar este și perioada în care oboseala, anxietatea și stresul se instaurează în rutina noastră de zi cu zi. Toamna este și sezonul ceaiurilor aromate, bogate în proprietăți benefice organismului.
Ceaiuri antistres. Datorită polifenolilor antioxidanți cu proprietăți anticancerigene și de reducere a nivelului de colesterol, ceaiurile antistres ne pot ajuta să ne restabilim echilibrul. Ceaiul verde cu tulsi (Busuioc Sfânt) oferă numeroase beneficii, printre care reducerea stresului, creșterea nivelului de energie, încetinirea procesului de îmbătrânire, susținerea sistemului imunitar și echilibrarea metabolismului. La fel de eficiente sunt și ceaiurile cu flori de hibiscus, tei, lavandă, mușețel, rădăcină de ginseng și fructe de goji.
Ceaiuri pentru slăbit. Din cauza temperaturilor scăzute, toamna avem tendința să ne orientăm spre mâncăruri mai grase, astfel suntem predipuși acumulării de kilograme în plus. Ceaiurile pentru slăbit pot fi consumate înainte sau după masă și au un efect detoxifiant și de eliminare a excesului de apă și de grăsimi din organism. Amintim: ceaiul cu ginseng, ceaiul verde, ceaiul din frunze de Senna, lotus și urzică. Pentru efecte diuretice, laxative și depurative, cele mai indicate sunt cele cu flori de soc, flori de lavandă, sulfină, coada-calului, mentă și mușețel.
Ceaiuri antiîmbătrânire. Ceaiul alb are cel mai puternic efect antioxidant datorită cantității mari de catechine pe care le conține, însă și ceaiul verde sau cel de rozmarin ajută la conservarea tinereții.
Ceaiuri energizante. Cel mai ușor mod de a ne recăpăta puterile toamna este să savurăm în fiecare dimineață o ceașcă de ceai tonic și energizant, la alegere dintre ceaiul de cătină, ceaiul verde, ceaiul negru, ginseng, ginko biloba sau aloe vera.
Ceaiuri pentru digestie. Cum toamna mâncăm alimente mai grele, trebuie să facem ceva să ne păstrăm sănătatea aparatului digestiv. Pentru protecția mucoasei gastrice și eliminarea balonărilor sunt indicate ceaiurile cu proprietăți antiinflamatoare, calmante, antimicrobiene, homeostatice și cicatrizante. Acestea conțin anason, mentă, flori de mușețel, gălbenele, coada-șoricelului, troscot, frunze de păpădie, rozmarin și senna, precum și fructe de fenicul și de roinita.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=sezonul+ceaiurilor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHwIi236XdAhVSJlAKHVxLDocQ_AUICigB&biw=1920&bih=894#imgdii=pI9XNMdOm92uKM:&imgrc=MBGDvp23IQ8OFM: