Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 24 Septembrie 2019

        Legumele proaspete românești se găsesc în această perioadă în toate piețele, la prețuri accesibile, prin urmare, este un moment ideal pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. Iată o rețetă și câteva sfaturi pentru a prepara cele mai bune murături asortate:

 

Ai nevoie de:

- 4 morcovi,

- 2 kilograme de gogonele,

- 1 varză albă,

- 1 varză roșie,

- 3 kilograme de castraveți,

- 2 buchete de conopidă,

- 1 căpățână de usturoi,

- 2 kilograme de ceapă,

- 4 bucăți de hrean,

- 1 legătură frunze de țelină,

- 1 legătură de leuștean,

- 1 piper boabe,

- 5 ardei iuți, 

- 1 mărar și cimbru uscat,

- 1 sare grunjoasă.

 

Cum se prepară?

        Legumele se spală foarte bine în apă rece. Varza se taie în felii mari, morcovul și hreanul în fâșii, ceapa mărunt, iar conopida se desparte în buchețele. Într-un butoi de 25 de litri se așează pe fund mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Se adaugă apoi un strat de gogonele și castraveți, iar la urmă restul de legume rămase. Când butoiul s-a umplut, se presară pe deasupra piperul boabe, frunzele de țelină și de leuștean. 

 

        Saramura trebuie să acopere murăturile. La fiecare litru de apă de adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Pentru ca murăturile să fie acoperite de saramură, deasupra lor se pune o farfurie și o greutate. Timp de șase zile butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit cu un prosop. După cele șase zile, timp în care murăturile și-au luat gustul acru, se ia farfuria și greutatea de deasupra lor și se pune capacul. Butoiul se depozitează apoi într-un loc întunecat și răcoros. 

 

Secrete pentru cele mai bune murături asortate

        1. Folosește numai sare grunjoasă neiodată, sarea iodată poate înmuia murăturile și astfel nu se vor păstra în timp.

        2. Spală legumele până nu mai există niciun fel de substanță străină pe ele, aceasta poate compromite murăturile din borcan.

        3. Nu folosi legume nici măcar puțin alterate, acestea pot duce la stricarea întregului borcan.

        4. Taie capetele castraveților deoarece în partea cu inflorescența conțin o substanță care poate duce la înmuierea lor în timpul acririi.

        5. Boabele de muștar ajută la conservarea murăturilor. Frunzele de viță de vie sau de cireș ajută la acrirea murăturilor.

        6. Pentru ca varza să nu iasă foarte acră, adaugă o bucată de lemn de mesteacăn în butoi.

        7. Dacă folosești oțet, ai grijă să nu fie mai slab de 9 grade și să nu fie balsamic. Se recomandă numai oțet de mere.

        8. Se pot mura și ridichi negre, morcovi, vinete sau prune.

        9. Reține că legumele nu își pierd din caracteristici în timpul muratului, ci își păstrează intacte substanțele active nutritive și curative.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.sanovita.ro/blog/muraturi-asortate/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0