Risotto cu sparanghel este o rețetă ce provine din nordul Italiei care, deși pare extravagantă, este chiar simplu de făcut, trebuie doar să ai puțină atenție și să alegi ingredientele potrivite.
Trebuie să știi că orezul de la risotto are anumite particularități: este cu bob scurt, bogat în amidon și are capacitatea de a absorbi multă apă fără să se înmoaie. Exemple de orez risotto: Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano, potrivit libertatea.ro.
Ingrediente pentru Risotto cu sparanghel
- 150 grame orez special pentru risotto
- 300 grame sparanghel verde
- 1/2 ceapă tocată fin
- 750 ml supă de legume fierbinte
- 50 ml vin alb sec
- 30 grame unt
- 30 grame parmezan ras
- 2 linguri ulei de măsline
- sare și piper după gust
Cum prepari:
Îndepărtează capetele lemnoase ale sparanghelului, după care taie tijele în bucățele de 2-3 cm, iar vârfurile păstrează-le separat. Fierbe în apă cu sare, deja clocotită, circa 3-5 minute, apoi scoate și scufundă în apă rece ca să-și păstreze culoarea verde intensă.
Într-o tigaie mai mare încinge uleiul de măsline și pune ceapa la călit până devine translucidă, fără să se ardă. Apoi pune orezul și amestecă timp de 1-2 minute până devine lucios. Adaugă vinul și amestecă până se evaporă alcoolul. Apoi pune supa de legume, câte puțin, și amestecă în continuu. După 12-13 minute pune și sparanghelul și mai lasă să se gătească încă puțin, până când orezul este al dente; în total ar trebui să fiarbă vreo 18 minute.
Oprește focul, pune untul, parmezanul și potrivește de sare și piper, adaugă vârfurile de sparanghel pe deasupra și lasă cu capacul pus să stea câteva minute.
Poftă bună!
Te-ar putea interesa: Alimente din supermarket care pot afecta grav copiii!
Urmărește-ne pe Facebook, pentru noutăți din mai multe domenii!
Sursa foto: https://www.degusteriafrancesca.ro/2023/09/27/reteta-risotto-cu-sparanghel/