Ziua de 1 Mai este una dintre cele mai așteptate sărbători, în special la români. Cunoscută și sub denumirea de Ziua Muncii, acest eveniment este un prijel de excese alimentare care ne pot afecta sănătatea, atât pe termen scurt, dar și pe o perioadă mai îndelungată. Iată câteva sfaturi pentru ca masa îmbelșugată de 1 mai să nu `pice greu`:
Combină inteligent categoriile de nutrienți
Anumite combinații pot dăuna greutății, dar și sănătății. Spre exemplu, micii consumați cu muștar, alături de pâine sau clasica friptură cu garnitură de cartofi, de altfel alimentele consacrate acestei zile, sunt adevărate `bombe calorice` care îngreunează digestia și afectează silueta. Ar trebui evitată combinația de carbohidrați cu proteine la o singură masă; carnea ar trebui însoțită de o salată de legume.
Include enzime digestive în meniu
Acestea susțin sănătatea tractului digestiv și ne ajută să trecem cu bine de această perioadă. Enzimele digestive au rolul de a descompune și de a absorbi nutrienții din alimente. În meniul de 1 mai poți introduce o salată de sfeclă roșie sau o felie de ananas ca desert (conțin bromelaină, cu rol în descompunerea proteinelor).
Respectă orele de masă
Chiar dacă este o ocazie festivă, organismul nostru are nevoie de o pauză alimentară ca să-și facă ciclul complet al digestiei. Acidul clorhidric din stomac activează enzimele, pregătește mediul pentru digestie și evacuează bolul alimentar. Acest proces poate fi întrerupt dacă tot timpul ronțăim ceva.
Consumă alimente ce conțin bacterii benefice
Tranzitul intestinal poate fi reglat mai ușor dacă introducem în meniul nostru iaurt, murături sau ciocolată neagră, spre exemplu. Alimentele care au bacterii benefice susțin sănătatea tractului digestiv.
Evită băuturile carbogazoase dulci
Un singur pahar de suc poate conține și 35 de grame de zahăr. De asemenea, băutura populară de 1 mai, berea blondă la draft, are un indice glicemic foarte mare și stimulează producția de insulină, contribuind la depunerea de țesut adipos. În timp ce mâncăm nu se recomandă să consumăm alcool, acesta încetinește procesul de digestie și astfel apare balonarea și senzația de prea plin.
Nu uita de mișcare
La 45 de minute după o masă copioasă se recomandă să facem puțină mișcare. În acest fel, susținem procesul de digestie și ajutăm la ameliorarea manifestărilor sindromului de colon iritabil, constipație, balonare, etc. Mai mult, atunci când facem efort, transpirăm, iar prin transpirație se elimină și o bună parte din toxine.
Citește și: Brățara - cum să o porți cu stil!
Dacă ți-a plăcut articolul distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre sau descarcă aplicația din Google Play!
Sursa foto: ://www.romaniatv.net/covid-19-poti-sa-ai-invitati-la-masa-de-paste-macar-in-curte-raspunsul-oficial-al-politiei_517125.html