Rață crocantă cu piersici, în stil chinezesc
Piersicile îmbogățite cu aromă de susan înlocuiesc clasicul sos de prune, iar orezul servit alături va capta tot gustul dulce-acrișor al acestora.
Ingrediente
1 rață de aproximativ 2-2,5kg
1 piersică
2 lingurițe amestec chinezesc de 5 condimente
2 lingurițe de piper Sichuan
2 lingurițe sare de mare
orez basmati și ceapă verde tocată, pentru servit
Pentru piersici
5 piersici, tăiate pe jumătate și curățate de sâmbure
2 linguri de miere
2 linguri oțet de orez
3 linguri ulei de susan
2 linguri de ghimbir proaspăt, tocat
6 linguri de sos hoisin
2 lingurițe semințe de susan
Mod de preparare
1. Se încinge cuptorul la 140° C/gaz 1. Se înțeapă din loc în loc pielea de rață (nu apăsa prea tare, altfel vei străpunge carnea și se va elibera toată zeama, iar friptura va fi prea uscată). Se așază piersica întreagă în interiorul raței și i se leagă bine picioarele, folosind o sfoară alimentară. Se folosește un mojar cu pistil pentru a zdrobi amestecul chinezesc de 5 condimente, piperul Sichuan și sarea de mare. Amestecul obținut se presară peste rață și se masează bine pentru ca aromele să pătrundă bine carnea. Se așază rața cu pieptul în jos într-o tavă și se dă la cuptor timp de trei ore.
2. Între timp, se pun jumătățile de piersici, cu miezul în sus, într-un vas termorezistent. Se amestecă bine mierea, oțetul de orez, uleiul de susan, ghimbirul, sosul hoisin și trei linguri de apă. Se toarnă sosul format peste piersici și se presară și semințele de susan.
3. Se scoate rața din cuptor și se colectează grăsimea rămasă în tavă. Se schimbă temperatura cuptorului la 200° C/gaz 6 și se întoarce rața cu pieptul în sus. Se mai lasă în cuptor 30 de minute, până când devine rumenă și crocantă. În acest moment se pun și piersicile în cuptor, pe un raft inferior tăvii cu rața. Acestea se scot odată cu rața și se servește totul cu orez basmati și ceapă verde tocată.
4. V.N. per porție: 809 kilocalorii, 31g proteine, 65g grăsimi, 18g grăsimi saturate, 24g carbohidrați, 2g fibre, 21g zahăr, 3,1g sare
Sursa foto: www.goodfood.ro