Uleiul de ricin se obține prin presarea semințelor plantei de ricin. Aceste semințe conțin o enzimă toxică, dar care, în timpul procesului de obținere a uleiului, este dezactivată, astfel încât uleiul de ricin să poată fi administrat în condiții de siguranță.
Încă din Egiptul Antic este cunoscut acest ulei, el se folosea pe atunci la iluminarea lămpilor, apoi în tratamente medicale și cosmetice. Astăzi se folosește în special pentru proprietățile sale laxative și antiinflamatorii, dar și în cosmetice și tratamente pentru păr și piele. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre acest ulei:
Conținutul - o lingură are 120 de calorii, 0 proteine, 0 fibre, 0 carbohidrați, dar în schimb conține vitamina E, acizi grași omega-9 și omega-6.
Este laxativ puternic - acționează rapid și eficient, mai ales în cazul bătrânilor, la curățarea intestinului. Se recomandă totuși ca medicul să dozeze cantitatea de ulei de ricin ce va fi ingerată în acest sens; o doză prea mare poate produce dezechilibre electrolitice și acido-bazice.
Hidratează pielea - datorită conținutului de acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat care împiedică pierderea apei din stratul exterior al pielii. Ca să obții o cremă din acest ulei dens, amestecă-l cu ulei de nucă de cocos sau de jojoba.
Vindecă rănile - previne uscarea rănilor și ajută la vindecare, de asemenea, reduce inflamația și durerea.
Uleiul de ricin are, însă, și o serie de efecte adverse în cazul în care este folosit sau consumat în cantități mari: erupții cutanate, mâncărime, inflamații, crampe, diaree, amețeală, dificultăți în respirație.
Te-ar putea interesa: 5 articole scumpe, dar bine de considerat la reducerile din această lună!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.springfarma.com/blog/632_Uleiul-de-ricin--tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-beneficiile-lui.html