Datorită proprietăților și beneficiilor pe care le are pentru organism, leurda a fost denumită „Planta mileniului trei”. Cu un gust asemănător usturoiului, dar cu o prospețime aparte, leurda are mai multe proprietăți decât acesta, după cum arată studiile, fapt care se datorează creșterii în mod sălbatic.
Proprietățile leurdei
Având un conținut ridicat de carotenoizi, vitaminele A, C, complexul B, săruri minerale, calciu, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine, leurda este un puternic antiseptic și antiviral natural. Totodată, este recunoscută pentru efectul depurativ, detoxifiant, antimicrobian și un rol imunomodulator. Asupra organismului, leurda are și o acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fludifiant sangvin și antiplachetar sangvin. Nu în ultimul rând, leurda scade nivelul colesterolului și are un conținut scăzut de calorii, deci este indicată în curele de slăbire.
Rețete delicioase cu leurdă
Mâncare de leurdă și ștevie: 4 legături leurdă, 3 legături ștevie, un ardei gras roșu, 100 ml suc de roșii, 2 cepe, condimente după gust, ulei de măsline. Cum se prepară? Ceapa și ardeiul se taie și se călesc ușor în ulei de măsline, apoi se pune ștevia și leurda și se mai lasă câteva secunde. Se adaugă sosul de roșii și se fierbe încă 4-5 minute. Se asezonează după gust. Se poate consuma ca atare sau ca garnitură alături de o friptură de vită sau miel.
Sos pesto de leurdă: 100 grame de leurdă, 70 grame muguri de pin, 60 g ulei de măsline extravirgin, 1/2 linguriță sare. Se pun toate ingredientele în blender, fără ulei, se mixează, iar uleiul se adaugă treptat.
Citește și: Ce beneficii are sucul de aronia pentru organism?
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.bzi.ro/leurda-beneficii-miraculoase-remediul-natural-al-primaverii-646014