Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 10 August 2013

     Deficientele in vitamina D pot fi o cauza de imbolnavire in randul persoanelor care sufera de artrita, potrivit constatarilor stiintifice recente.
     Intrucat vitamina asimilata de organism prin intermediul razelor solare are un rol esential in acumularea calciului in oase, riscul dezvoltarii de afectiuni articulare poate creste pe fondul carentelor in vitamina D.
     Un procent semnificativ din populatie prezinta o asimilare insuficienta a acestei vitamine, despre care studiile au descoperit ca ar juca un rol crucial in numeroase boli cronice, printre care se numara si artrita.

     Vitamina D si rolul sau in starea de sanatate
     Vitamina D este un nutrient esential care se regaseste de regula in alimente, precum pestele gras (macrou, somon etc), in laptele fortificat, formula de lapte pentru bebelus, cereale fortificate sau suc de portocale. Organismul iti poate produce singur necesarul de vitamina D, printr-un proces de sinteza care utilizeaza razele soarelui.
     Expunerea zilnica la soare intr-un interval orar sanatos, timp de cateva minute, este utila pentru asigurarea necesarului de vitamina D in corp. Atunci cand o persoana prezinta o deficienta in aceasta vitamina, absorbtia calciului in oase este incetinita si creste susceptibilitatea catre dezvoltarea afectiunilor osoase (boli articulare, osteoporoza), scleroza multipla, cancer, boli de inima sau depresie.
     O doza sanatoasa de vitamina D asigura dezvoltarea masei osoase la copii si previne fracturile si fragilizarea oaselor in cazul persoanelor varstnice. Simptomele carentei in vitamina D sunt
     - dureri osoase frecvente
     - slabiciune musculara
     - tulburari de vedere
     - somnolenta in timpul zilei
     - oboseala accentuata
     - senzatie de sete constanta
     Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 U.I. pentru adultii de pana la 70 de ani si de 800 U.I. pentru persoanele varstnice. Depasirea unei doze de 4000 de U.I. pe zi este si ea periculoasa, din pricina hiperabsorbtiei de calciu, cand mineralul se depune pe artere, producand obturari sau blocaje ale sangelui.

     Vitamina D si rolul sau in cazul artritei
     In ultima perioada, oamenii de stiinta si-au indreptat atentia catre legatura dintre aportul de vitamina D si riscurile dezvoltarii artritei, o afectiune frecventa a articulatiilor inflamate.
     Directorul Asociatiei Nutritionale Magnesium din Maui, Hawaii, Carolyn Dean, sustine ca demersurile stiintifice ale institutiei au putut evidentia o legatura directa intre deficientele in vitamina D si simptomele artritei, chiar daca rolul precis al nutrientului in evolutia bolii nu a fost inca identificat.
     Ceea ce se cunoaste cu certitudine este faptul ca o carenta in vitamina D are un impact major asupra sistemului imunitar, care la randul sau poate afecta nivelul inflamatiilor articulatiilor.
     Alte studii de specialitate au aratat ca exista intotdeauna un nivel scazut de vitamina D in sangele pacientilor cu osteoartrita la genunchi sau sold.
     O cercetare efectuata pe un esantion de 2000 de persoane a demonstrat ca deficienta de vitamina D joaca un rol important in simptomele dizabilitante ale suferinzilor de artrita reumatoida. Chiar daca unii contestatari ai studiului au invocat faptul ca artrita determina pacientii sa nu se expuna la soare (deci sa isi priveze astfel organismul de vitamina D), rezultatele cercetarii au cules date relevante despre legatura dintre deficienta de vitamina D si reaparitia durerilor articulare in cazul afectiunilor reumatismale.
     Mai multe studii americane au descoperit ca femeile care locuiesc in statele nordice, deci in regiuni mai putin insorite, prezinta un risc mult mai mare de dezvoltare a artritei reumatoide, comparativ cu femeile care locuiesc la latitudini sudice. Alte date stiintifice despre carentele in vitamina D si artrita spun ca
     - Pacientii cu artrita reumatoida al caror nivel de hidroxivitamina D este de mai putin de 20 ngml, au articulatii mai sensibile la atingere si cu un grad mai mare de inflamatie, comparativ cu pacientii cu mai multa vitamina D in sange.
     - Un studiu derulat pe o perioada de 11 ani si pe un esantion de peste 29,000 de femei a demonstrat ca participantele care au primit zilnic o doza suplimentara de minimum 400 U.I. de vitamina D si-au redus la minimum riscul de a dezvolta artrita reumatoida.
     - Deficienta de vitamina D este comuna in randul afro-americanilor cu debut recent al artritei reumatoide.
     - Administrarea suplimentelor de vitamina D a condus la reducerea inflamatiilor articulare in randul cobailor de laborator.

     Asigurarea necesarului zilnic de vitamina D
     In afara de faptul ca un aport suficient de vitamina D previne aparitia artritei, se exclud si alte riscuri de imbolnavire sau agravare a unor afectiuni, precum bolile autoimune, cancerul, afectiunile cardiace, diabetul de tip 2, fracturile osoase, depresia si chiar gripa. Principalele metode de asigurare a dozei zilnice de vitamina D sunt
     - Expunerea zilnica la soare. Cateva minute pe zi de expunere directa la soare sunt suficiente pentru procesul de sinteza prin care organismul produce singur vitamina D. Protectia pielii cu lotiune solara si purtarea accesoriilor care blocheaza razele ultraviolete (palaria de soare, ochelarii de soare) ramane o conditie necesara de reducere a riscului dezvoltarii afectiunilor dermatologice, in special pe timpul verii.
     - Suplimentarea aportului de vitamina D. Consumul alimentelor care contin vitamina D si suplimentele nutritive cu vitamina D3 asigura necesarul zilnic al acestui nutrient. Suplimentele sunt recomandate in special persoanelor care petrec mult timp in interior sau locuiesc in regiuni geografice nordice, mai putin insorite.
     - Efectuarea de analize periodice. Aparitia unor simptome precum durerea cronica, infectiile frecvente, problemele gastrointestinale, depresia si fragilitatea osoasa pot anunta o carenta in vitamina D. Analizele periodice confirma suspiciunea si impun administrarea unei doze suplimentare a vitaminei, recomandata exclusiv de medicul specialist. Sursele naturale de vitamina D nu sunt suficiente pentru completarea necesarului zilnic, in cazul unei deficiente.

Sursa foto: http://healthylivingonahealthyplanet.com/health/wp-content/uploads/2010/12/older-couple-on-beach.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cum testezi produsele de îngrijire a pielii ca să eviți alergii sau iritații
Testarea produselor de îngrijire a pielii, mai ales în cazul persoan...
 
Moduri simple și rapide de a găti ouăle când vrei să slăbești
Studiile au dovedit că ouăle nu sunt un aliment nociv, ci din contr...
 
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Ce este metoda de spălare a părului Co-wash și de ce o recomandă specialiștii
Această nouă tehnică te va ajuta să ai un păr frumos și străluc...
 
Avantaje ale friteuzei cu aer cald
Toate aparatele de bucătărie au avantaje și dezavantaje.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0