Siguranța alimentară este foarte importantă pentru sănătatea întregii familii. Atunci când cumpărăm carne din comerț trebuie să dăm atenție, printre altele, la aspectul produsului, la etichetă și, nu în ultimul rând, la termenul de valabilitate. Iată câteva sfaturi pentru cei care se aprovizionează cu carne din rafturile magazinelor sau din piețe:
Carnea trebuie cumpărată la final
Când ești la cumpărături, lasă carnea la final, chiar și dacă o cumperi congelată, nu neapărat proaspătă. Dacă umbli cu ea în coș sau în sacoșă, riști să se altereze, de aceea specialiștii recomandă ca atunci când ai luat carnea din vitrină să mergi cu ea direct acasă.
Atenție la aspect și miros
Spre exemplu, dacă simți un miros pronunțat de amoniac, în special în cazul peștelui, sau dacă mirosul este unul pur și simplu neplăcut, înseamnă că bucata de carne nu este tocmai proaspătă, a petrecut prea mult timp la aer și a fost expusă bacteriilor. Carnea proaspătă nu are miros puternic, este fermă la atingere și nu are mucozități. Carnea de pui bună are o culoare alb-gălbuie sau roz, în funcție de cum a fost crescut puiul. Carnea de vită și porc trebuie să fie roșiatică, nu maronie. Trebuie evitată carnea în ambajale rupte sau din care curge lichid ori care nu sunt reci la atingere. În cazul peștelui sau fructelor de mare, vezi dacă au fost ținute pe pat de gheață. Dacă le cumperi la pungă, asigură-te că sunt sigilate și că nu au cristale de gheață înăuntru.
Atenție la etichetă
Este bine să citim cu atenție data la care a fost ambalată și data la care expiră carnea și să nu o cumpărăm pe cea care se apropie de termenul final. Tot pe etichetă ar trebui să fim atenți la tipurile de carne și eventualii aditivi folosiți, dacă este vorba de cârnați sau carne tocată. Sunt de evitat produsele cu monoglutamant de sodiu sau nitrit de sodiu.
Carnea se pune separat de restul alimentelor
După cumpărarea cărnii, pune-o în două pungi și abia apoi în coș. Astfel, eviți să curgă ceva din pachet peste pâine, spre exemplu. Dacă ai o pungă frigorifică, cu atât mai bine, depozitează pachetul acolo și când ajungi acasă bagă-l imediat la congelator sau frigider.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.libertateapentrufemei.ro/articol/5-indicii-clare-sa-cumperi-carne-proaspata-de-la-macelarie-170808