Iată câteva sugestii de rețete pentru grătar dacă plănuiești o ieșire cu prietenii, în weekend, la iarbă verde.
Frigărui thailandeze cu sos de arahide
Ai nevoie de:
- 500 grame file de porc sau de vită (carnea se poate înlocui și cu creveți),
- 120 grame lapte de cocos,
- 3 cm de ghimbir răzuit,
- 1 tulpină lemongrass tăiată mărunt,
- 1 linguriță curcuma măcinată,
- 2 lingurițe coriandru măcinat,
- 2 lingurițe chimion măcinat,
- 1/2 linguriță sare,
- piper măcinat,
- 1, 2 lingurițe zahăr tos,
- ulei vegetal pentru uns.
Pentru sosul de arahide:
- 100 grame arahide prăjite,
- 200 ml lapte de cocos,
- 4 linguri pastă de ardei iuți,
- 1 linguriță sare de mare,
- 1, 2 lingurițe zahăr brun,
- 2, 3 linguri pastă de tamarind.
Cum se prepară? Carnea se taie în fâșii lungi. Toate ingredientele (în afară de cele pentru sos) se pun într-un castron și se amestecă bine. Se adaugă carnea, se amestecă din nou, se acoperă bolul cu folie și se lasă la marinat, de preferat o noapte întreagă. Sosul de arahide se prepară astfel: arahidele se pun în blender și se macină bine. Într-o tigaie, la foc mic, se pune un strat subțire de lapte de cocos. După ce acesta a început să fiarbă se adaugă pasta de ardei și se lasă 2, 3 minute. Se adaugă restul de lapte, arahidele măcinate, sarea, zahărul brun și pasta de tamarind. Se lasă la foc mic și se amestecă din când în când până sosul se îngroașă. Carnea se montează pe bețele de frigărui după care se așează pe grătar câte 2, 3 minute pe fiecare parte. Frigăruile thailandeze se servesc fierbinți cu sosul de arahide.
Legume la grătar cu sos de brânză
Ai nevoie de:
- 2 vinete potrivite,
- 3, 4 cartofi,
- 1, 2 dovlecei,
- 2 cepe roșii,
- ulei de măsline,
- oregano, busuioc, cimbru,
- boia dulce/iute,
- sare și piper.
Pentru sosul de brânză:
- 120 ml supă clară de legume,
- 1 linguriță cu amidon,
- 110 grame brânză,
- sare și piper.
Cum se prepară? Legumele se taie în felii potrivite și se ung cu un amestec de ulei de măsline, puțină sare și condimentele. Cartofii se înfășoară în folie de aluminiu și se așează pe grătarul încins. După câteva minute se așează lângă cartofi și restul legumelor. Sosul se prepară astfel: supa de legume de încălzește și se adaugă amidonul și brânza preferată dată pe răzătoare. Se amestecă bine la foc mic până se obține o compoziție omogenă. Se potrivește de sare și piper.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.ele.ro/dieta/stiri-dieta/medicii-avertizeaza-carnea-la-gratar-te-poate-imbolnavi-grav-uite-cum-trebuie-sa-o-prepari-corect-si-sanatos-35453://taietel.com/2015/10/04/frigarui-de-pui-cu-sos-satay/://simplutz.wordpress.com/2014/05/27/legume-la-gratar-cu-sos-de-iaurt/