Iaurtul grecesc și iaurtul normal pot proveni de la aceeași sursă, însă aroma și conținutul nutrițional variază semnificativ. Este bine să cunoaștem diferențele dintre cele două pentru a-l alege pe cel care ni se potrivește cel mai bine.
Iaurt grecesc
Pentru a se prepara iaurtul grecesc, laptele trebuie mai întâi încălzit, apoi răcit la temperatura dorită de fermentare (42-45 grade Celsius) înainte de adăugarea culturilor de bacterii lactice. Amestecul este lăsat să fermenteze până când bacteriile cresc și produc acid lactic, iar laptele se coagulează și rezultă iaurtul normal, care este forțat să mai elimine zer lichid și lactoză ceea ce duce la o textură mai groasă. Prin faptul că se elimină zerul și excesul de lactoză, iaurtul grecesc păstrează de două ori mai multe proteine decât iaurtul normal, însă conține mai puțini carbohidrați, zaharuri și sodiu. Iaurtul grecesc este folosit în special de vegetarieni sau vegani pentru a înlocui proteinele. Conține 60 de calorii la 100 de grame. În concluzie, iaurtul grecesc are mai multă grăsime, dar niveluri mai scăzute ale anumitor minerale cheie. Poate fi folosit ca înclouitor pentru grăsimi precum untul, brânza topită sau alte uleiuri. Gustul său unic îl face să fie potrivit pentru a da savoare anumitor mâncăruri.
Iaurtul normal
Acesta permite excesul de lactoză și zer să fie amestecat, mai degrabă decât îndepărtat, și astfel iaurtul are o consistență mai subțire. Conține o cantitate mai mare de sodiu, zaharuri și carbohidrați. De cele mai multe ori, iaurtul obișnuit este aromatizat, ceea ce adaugă la conținutul de zahăr și calorii. În ceea ce privește caloriile, iaurtul normal are aproximativ 95 de calorii la 100 de grame. Poate fi consumat ca atare, sau poate fi folosit ca agent de îngroșare a smoothie-urilor și shake-urilor de fructe, precum și la salate sau sosuri.
Sursa foto: ://www.adnews.ro/iaurtul-poate-ajuta-la-scaderea-colesterolului-57569/