Empanada cu varză şi carne de porc
Acest fel de patiserie este cel mai bun atunci când îl mănânci fierbinte, abia scos din cuptor, dar resturile pot fi puse la pachet pentru prânzul de a doua zi. Le poţi da o notă de bucătărie grecească folosind brânză feta.
Ingrediente
350g de făină obişnuită
1 ou
50g de unt
3 linguri ulei de floarea-soarelui
sucul de la 1 portocală
lapte pentru uns
Pentru umplutură
1 lingură ulei de măsline
1 şalotă tocată mărunt
150g de carne porc slabă, tocată
150g de varză creaţă, tocată mare
2 linguriţe de boia dulce
50g de stafide
50g seminţe de pin prăjite
2 linguri de miere lichidă
100g de brânză aromată, precum Gruyère, tocată cuburi
Mod de preparare
1. Pentru umplutură, se încălzeşte uleiul într-o cratiţă mare şi se prăjeşte şalota câteva minute, până începe să se înmoaie. Se adaugă carnea de porc şi se căleşte 3-4 minute, apoi se adaugă varza şi boiaua, se acoperă şi se fierb la foc mic 20 de minute, până când carnea de porc şi varza se înmoaie. Se amestecă stafidele, seminţele de pin şi mierea, se asezonează şi se lasă la răcit.
2. Între timp, se pun făina, oul, untul, uleiul de floarea-soarelui într-un blender. Se adaugă sucul şi se pasează toate ingredientele până se obţine un aluat fin şI moale. Se împachetează în folie de plastic şi se pune la rece.
3. Se încălzeşte cuptorul la 170° C/gaz 5. Se formează 12 bile din aluat, apoi se întinde fiecare pentru a obţine discuri de 12cm diametru. Se amestecă brânza în umplutura răcită, care apoi se distribuie între cele 12 discuri de aluat. Se îndoaie fiecare bucată de aluat pe jumătate pentru a cuprinde umplutura, apoi, cu vârfurile degetelor, se presează sau se învârt marginile pentru a le închide ermetic. Pot fi păstrate la rece maximum 12 ore.
4. Se transferă pe o tavă nonaderentă, se ung cu puţin lapte şi se ţin la cuptor 20-25 de minute până se rumenesc.
5. V.N. per porţie: 279 kilocalorii, 10g proteine, 15g grăsimi, 5g grăsimi saturate, 29g carbohidraţi, 2g fibre, 6g zahăr, 0,26 sare
Sursa foto: goodfood.ro