Dieta de primavara
Nu iti face griji pentru kilogramele in plus: primavara este de partea ta.
Cu siguranta stii deja ca, daca te-ai decis sa urmezi o dieta, trebuie sa renunti la orice mancare ce presupune prajire, la alimentele bogate in grasimi nocive, la produsele alimentare ce contin faina alba sau orez alb. Evita pe cat posibil dulciurile, indulcitorii si zaharul si inlocuieste-le cu miere. Poti folosi, in schimb, foarte multe condimente. De asemenea, este important sa consumi cat mai putina sare, dar cat mai multa apa si ceaiuri.
Pentru ca incepe primavara, incep sa apara si fructele si legumele proaspete, bogate in fibre si in vitamine. Conform site-ului Shape.com, unul dintre cele mai recomandate fructe este grefa: este o sursa bogata de vitamina A si vitamina C si potasiu si iti imbunatateste metabolismul. De asemenea, trebuie sa stii ca piersicile contin 60% din necesarul zilnic de vitamina A.
Trecand la treburi mai practice, iti voi propune meniul pentru o saptamana de dieta. Poti inlocui unele ingrediente din urmatorul plan alimentar cu unele cu proprietati asemanatoare.
Luni
Micul dejun: un ou fiert, o felie de paine prajita (integrala sau graham), 0,2 l de lapte semidegresat.
Pranz: orez fiert cu legume inabusite (brocoli, morcov, ardei, telina, mazare, rosii).
Cina: un cartof copt de dimensiuni potrivite, cu o lingura de branza de vaci degresata si salata (praz, ridichi, salata, castraveti, spanac, telina, sfecla, andive).
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din un mar sau dintr-un iaurt dietetic.
Marti
Micul dejun: 0,2 l lapte degresat cu cereale integrale.
Pranz: piept de pui fiert cu salata de legume (morcov, andive, telina, zeama de lamaie/ ridichi, spanac, salata verde, praz, telina, castraveti)
Cina: cartof fiert cu salata de legume.
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: o portocala/ un ceai detoxifiant.
Miercuri
Micul dejun: lapte semidegresat cu cereale integrale.
Pranz: peste la cuptor cu garnitura de legume inabusite.
Cina: paste integrale cu salata (rosii, castraveti, praz, ridichi, ardei).
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: ceai de slabit/ banana/ portocala.
Joi
Micul dejun: un ou fiert, o felier de paine graham sau paine integrala.
Pranz: ciuperci la gratar cu salata (salata, busuioc verde, castraveti, ridichi, rosii)/ ciuperci si legume la gratar (ardei, ceapa)
Cina: legume inabusite (porumb, telina, mazare, pastai de fasole, morcov).
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: kiwi/ grefa/ iaurt dietetic.
Vineri
Micul dejun: lapte 1,5% grasime, o felie de paine prajita (graham sau integrala), o lingurita de miere.
Pranz: ciuperci la cuptor cu garnitura de orez fiert.
Cina: cartof copt cu legume la gratar sau cu salata (morcov, salata, castraveti, spanac, telina, ridichi)
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: mar/ portocala/ kiwi.
Sambata
Micul dejun: o felie de telemea slaba, o felie de paine prajita (graham sau integrala).
Pranz: peste fiert sau la gratar cu legume inabusite.
Cina: ciuperci la gratar cu pilaf.
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: portocala/ iaurt dietetic/ mar/ banana.
Duminica
Micul dejun: cereale integrale cu 200 ml lapte de 1,5% grasime.
Pranz: cartof mediu cu peste fiert sau la gratar.
Cina: paste integrale cu salata (ridichi, rosii, castraveti, morcov, spanac).
Gustarea dintre mese poate fi alcatuita din: iaurt dietetic/ 1 nectarina/ mar/ portocala.
Dieta se poate prelungi pentru mai multe saptamani, daca este nevoie sa scapi de kilogramele in plus.
Daca nu prelungesti acest program alimentar, atunci va trebui, oricum, sa respecti regulile de la inceputul articolului: consuma cat mai multe legume si fructe, nu consuma alcool, bea minimum 2 litri de apa pe zi, renunta la prajeli si faina alba si rareste dulciurile. Cina nu trebuie sa fie dupa ora 20.00.
Sursa foto: http://img.kudika.ro/images/article_pictures/back/shutterstock_7706728%2090.jpg