Nutriționistul Mihaela Bilic spune că, deși pâinea îngrașă la fel, balonează diferit, iar acest lucru variază în funcție de cât de proaspătă este sau dacă este prăjită. Fie că vorbim de pâine cu maia, cu drojdie, simplă sau cu semințe, o felie (proaspătă sau prăjită) tot 80 de calorii are.
Diferă aportul de fibre/tărâțe, care deși nu are impact asupra conținutului caloric, influențează foarte mult digestia/ tranzitul intestinal. Se spune că pâinea neagră, din făină integrală, ar conține mai multe vitamine din grupul B și mai multe minerale, dar care nu pot fi absorbite în totalitate din cauza fitaților prezenți în cereale.
Prin prăjire, pâinea se rumenește, miroase frumos, iar pe lângă asta, pierde apa și devine mai ușoară, dar concentrată în nutrienți/calorii. Avantajul pâinii prăjite, spune nutriționistul Mihaela Bilic, este acela că se digeră mai ușor și nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. La fel se întâmplă și cu pâinea veche de o zi.
Citește și: 5 nuanțe de păr care vor fi la modă în toamna lui 2021!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://nuaruncapainea.ro/2018/12/20/mituri-si-adevaruri-despre-paine/