Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 03 Aprilie 2022

        Întâi de toate, trebuie să știi când sosul este suficient de gros și trebuie să testezi. Folosește o lingură de metal, dacă aceasta este acoperită pe partea din spate de sos, atunci vei știi sigur că sosul va acoperi și preparatele peste care îl vei pune. Testarea cu lingura este cea mai precisă, ea arată și cât de gros va fi sosul odată ce-l scoți din tigaie; temperatura mai rece a lingurii va face ca sosul să se întărească puțin.

 

Cum îngroși sosul

 

        Redu lichidul - acest lucru presupune să ții sosul mai mult pe foc, fără să adaugi agenți de îngroșare precum făina sau amidonul. Este o metodă bună pentru sosurile de roșii, iar pe lângă faptul că le va îngroșa, va concentra și aromele. Ține cont de faptul că, în cazul sosurilor făcute cu zahăr sau gelatină, acestea se vor îngroșa și după ce vei lua oala de pe foc.

 

        Folosește făină - este cea mai la îndemână opțiune, mai ales că poate fi folosită și pentru alte tipuri de mâncăruri. Sosul se poate îngroșa prin două metode cu făină: faci un roux sau o suspensie. Un roux este un agent de îngroșare clasic format din părți egale de unt și făină (untul se încălzește, iar după ce s-a topit se adaugă găina și se amestecă până se formează o pastă groasă de culoare maro-aurie), care se adaugă în sos pentru o textură mai bună. Suspensia presupune să folosești doar făină: se combină 2 linguri de făină cu 1/4 cană de apă rece și se amestecă bine. Amestecul obținut se adaugă în sos, când acesta este pe foc mediu și se omogenizează până când sosul capătă consistența dorită. 

 

        Folosește amidon - este o alternativă excelentă și va face ca sosul să nu arate tulbure. Regula de îngroșare este următoarea: pentru fiecare cană de lichid din rețetă, se folosește o lingură de amidon. Îngroșarea cu amidon se face din părți egale de amidon și apă rece.

 

        Îngroșare cu pastă de tomate - aceasta se adaugă la începutul rețetei, iar încălzirea ei va carameliza zaharurile. Evident, este vorba despre sosurile roșii. Pasta de tomate ajută și la îngroșarea sosurilor brune sau a tocănițelor. 

 

        Adaugă unt - nu va îngroșa foarte tare sosul, dar atât cât trebuie atunci când mai ai nevoie de încă puțină textură. Ai grijă să adaugi untul la sfârșitul procesului de gătire; dacă este expus la căldură mare, se va tăia.

 

        Cu gălbenuș de ou - metoda cea mai bună pentru a îngroșa sosurile de salată și cremele, dar și sosurile bogate în smântână. Ca să previi gătirea oului, pune gălbenușul într-un castron și adaugă încet aproximativ o ceașcă din sosul tău. Apoi, adaugă treptat peste restul sosului, amestecând continuu. 

 

        Legume cu amidon pasate - cartofii, dovleacul sau țelina, spre exemplu, fierte, sunt agenți de îngroșare excelenți dacă au fost pasate. După ce le-ai fiert sau călit, pune-le în robotul de bucătărie și apoi în sos sau mâncărică.

 

 

Citește și: Cum să-ți adaptezi machiajul pe măsură ce se schimbă anotimpurile!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/sos-de-rosii-clasic-reteta-pas-cu-pas.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
4 lucruri la care se uită bărbații când văd o femeie pe stradă
Iată care sunt cele 4 aspecte pe care un bărbat le remarcă la o fem...
 
Trucuri pentru îmbunătățirea machiajului
Un machiaj de durată, aplicat corect, va accentua trăsăturile unei ...
 
Trucuri care te ajută să menții mai mult timp culoarea părului
Dacă ai obținut, într-un final, acea culoare fabuloasă de păr, ia...
 
Beneficii ale lămâilor în gospodărie de care probabil nu știai
Lămâia are o mulțime de întrebuințări în bucătărie.
 
Cum să scapi de mirosul din chiuvetă
Din cauza resturilor alimentare, a grăsimii și a căldurii, mirosul ...
 
Cinci sfaturi pentru alegerea bocancilor de iarnă
Sfaturi pentru alegerea bocancilor de iarnă potriviți, care să fac...
 
4 aspecte care te-ar putea împiedica să pierzi în greutate
Pierderea în greutate este un proces greu care durează mult.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

» 01 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
AFM anunță că programul „Fabrici de reciclare” începe în ianuarie

» 30 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Semnificația numelui Andrei

» 30 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Grădina Mare din Brăila
BRAILA
» 30 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
CJ Sălaj va construi un Centru Oncologic modern la Spitalul Județean Zalău

» 30 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Șeful CJ Iași: Vom avea al doilea cel mai mare aeroport din țară

» 29 Noiembrie 2022 | Comentarii 0