Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 03 Aprilie 2022

        Întâi de toate, trebuie să știi când sosul este suficient de gros și trebuie să testezi. Folosește o lingură de metal, dacă aceasta este acoperită pe partea din spate de sos, atunci vei știi sigur că sosul va acoperi și preparatele peste care îl vei pune. Testarea cu lingura este cea mai precisă, ea arată și cât de gros va fi sosul odată ce-l scoți din tigaie; temperatura mai rece a lingurii va face ca sosul să se întărească puțin.

 

Cum îngroși sosul

 

        Redu lichidul - acest lucru presupune să ții sosul mai mult pe foc, fără să adaugi agenți de îngroșare precum făina sau amidonul. Este o metodă bună pentru sosurile de roșii, iar pe lângă faptul că le va îngroșa, va concentra și aromele. Ține cont de faptul că, în cazul sosurilor făcute cu zahăr sau gelatină, acestea se vor îngroșa și după ce vei lua oala de pe foc.

 

        Folosește făină - este cea mai la îndemână opțiune, mai ales că poate fi folosită și pentru alte tipuri de mâncăruri. Sosul se poate îngroșa prin două metode cu făină: faci un roux sau o suspensie. Un roux este un agent de îngroșare clasic format din părți egale de unt și făină (untul se încălzește, iar după ce s-a topit se adaugă găina și se amestecă până se formează o pastă groasă de culoare maro-aurie), care se adaugă în sos pentru o textură mai bună. Suspensia presupune să folosești doar făină: se combină 2 linguri de făină cu 1/4 cană de apă rece și se amestecă bine. Amestecul obținut se adaugă în sos, când acesta este pe foc mediu și se omogenizează până când sosul capătă consistența dorită. 

 

        Folosește amidon - este o alternativă excelentă și va face ca sosul să nu arate tulbure. Regula de îngroșare este următoarea: pentru fiecare cană de lichid din rețetă, se folosește o lingură de amidon. Îngroșarea cu amidon se face din părți egale de amidon și apă rece.

 

        Îngroșare cu pastă de tomate - aceasta se adaugă la începutul rețetei, iar încălzirea ei va carameliza zaharurile. Evident, este vorba despre sosurile roșii. Pasta de tomate ajută și la îngroșarea sosurilor brune sau a tocănițelor. 

 

        Adaugă unt - nu va îngroșa foarte tare sosul, dar atât cât trebuie atunci când mai ai nevoie de încă puțină textură. Ai grijă să adaugi untul la sfârșitul procesului de gătire; dacă este expus la căldură mare, se va tăia.

 

        Cu gălbenuș de ou - metoda cea mai bună pentru a îngroșa sosurile de salată și cremele, dar și sosurile bogate în smântână. Ca să previi gătirea oului, pune gălbenușul într-un castron și adaugă încet aproximativ o ceașcă din sosul tău. Apoi, adaugă treptat peste restul sosului, amestecând continuu. 

 

        Legume cu amidon pasate - cartofii, dovleacul sau țelina, spre exemplu, fierte, sunt agenți de îngroșare excelenți dacă au fost pasate. După ce le-ai fiert sau călit, pune-le în robotul de bucătărie și apoi în sos sau mâncărică.

 

 

Citește și: Cum să-ți adaptezi machiajul pe măsură ce se schimbă anotimpurile!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/sos-de-rosii-clasic-reteta-pas-cu-pas.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Motive pentru care să nu te căsătorești până în 30 de ani
Căsătoria este un pas pe care o femeie trebuie să îl facă doar da...
 
Cum să ai picioare frumoase și sănătoase în 3 pași simpli
Odată cu înaintarea în vârstă femeile pot avea probleme cu picioa...
 
Cum să aranjezi o masă festivă
O dată ce vei cunoaște regulile de etichetă necesare aranjării une...
 
Idei de gustări delicioase și echilibrate pentru pachețelul de școală al copiilor
Asigurarea unei alimentații corespunzătoare pentru copii, atunci câ...
 
Trucuri esențiale pentru a-ți menține frumusețea
O rutină de îngrijire bine stabilită îți va păstra frumusețea m...
 
Ce nuanțe de ruj să eviți, dacă nu vrei să pari mai bătrână
Există câteva nuanțe de ruj ce subliniază semnele îmbătrânirii....
 
Fă-l să îi fie dor de tine, mai ales dacă locuiți deja împreună
Vrei să menții flacăra pasiunii în cuplu? Iată câteva sfaturi. ...
 
Murele – de ce să mănânci o mână pe zi
Te vei desfăta cu o aromă deosebită, iar organismul îți va mulțu...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Iohannis, despre bucățile de drone căzute pe teritoriul țării noastre: Ne-am consolidat apărarea antiaeriană!

» 22 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Scade pragul pentru plata în numerar la magazinele cash&carry: Plățile în numerar sunt generatoare de plăți la negru

» 21 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Murele – de ce să mănânci o mână pe zi

» 20 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Asia Fest va avea loc în perioada 22-24 septembrie în curtea Arenei Naționale din București
BUCURESTI - ILFOV
» 21 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Un primar PSD a jignit o persoană seropozitivă: Nu vă apropiați!

» 20 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
61 de UAT-uri din județul Buzău vor primi microbuze pentru transportul elevilor

» 19 Septembrie 2023 | Comentarii 0