Perioada postului vine cu schimbări majore în alimentația de zi cu zi, iar acest lucru poate fi o provocare dar și o oportunitate de a încerca combinații, ingrediente și arome noi. Cea mai întâlnită capcană atunci când vine vorba de post esta alimentația pe bază de carbohidrați: cartofi, paste și panificație. Aceste alimente satură repede dar nu oferă toți nutrienții de care are nevoie organismul.
Pentru a înlocui absența proteinelor animale din mâncărurile de post, poți include în alimentația ta următoarele:
cereale și produse derivate: ovăz, arpacaș, orez, mei, quinoa;
legume și fructe (5 porții pe zi): fasole, mazăre, năut, linte, conopidă, broccoli, mere, pere, banane, etc.;
nuci și semințe: nuci, arahide, migdale, semințe, hrișcă;
uleiuri vegetale: ulei de măsline, migdale, cocos, sâmburi de struguri;
unturi de semințe: unt de arahide, tahini, unt de migdale, unt de fistic, etc.
Dacă vrei să faci mâncarea de post mai delicioasă, iată câteva trucuri:
utilizează o diversitate mai mare de condimente,
folosește-te de ierburi aromatice proaspete pentru un plus de aromă: pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, oregano și cimbru, etc.,
experimentează,
combină fructe și legume pentru un smoothie delicios, energizant și plin de culoare, inspiră-te din bucătăriile asiatice și africane care au o varietate mare de mâncăruri de post extrem de gustoase.
Secretul stă în diversificare pentru ca mâncarea de post să fie mai delicioasă. Iată câteva idei inedite la care poți apela:
Ardei umpluți cu ciuperci
Se fierbe o cană și jumătate de orez în 3 căni de apă. Într-o tigaie se încing două linguri de ulei și se călește o jumătate de ceapă roșie și 250 grame de ciuperci timp de 3-5 minute. Se adaugă ½ linguriță praf de usturoi, 2 căni suc de roșii, ½ linguriță de zahăr, ½ linguriță oregano, ½ linguriță busuioc, 1 linguriță sare, ½ linguriță piper și ¼ linguriță boia iute, se amestecă bine și se mai lasă pe foc timp de 5 minute. Orezul se adaugă în mixul de legume și se mai lasă cu totul pe foc încă 3 minute, amestecând continuu. După cele 3 minute, se adaugă 2 mâini de spanac proaspăt tocat, se omogenizează bine, se adaugă 2-3 linguri de pesmet și se ia de pe foc. Ardeii se curăță de semințe și se formează căpăcelul după care se umplu cu mixul de legume și orez, se așează într-o tavă tapetată, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 30 de minute sau până când s-au înmuiat.
Salată de legume cu coușcouș
O cană de coușcouș se amestecă cu o cană de apă clocotită și ½ linguriță de sare și se lasă să se umfle 3-4 minute. Într-un bol mai mare se adaugă 400 grame de fasole roșie fiartă, 400 grame de porumb fiert, 1 ardei gras mărunțit, 3 roșii tăiate cuburi, 5 fire de ceapă verde tocate mărunt, ½ linguriță piper, ½ linguriță praf de usturoi, ½ linguriță sare, zeama de la o lămâie, ¼ cană de ulei de măsline și couscous-ul fiert. Se amestecă bine, se potrivește de sare și se lasă la frigider până la servire.
Trufe de dovleac cu ciocolată de post
Pregătește un mix de condimente pentru dovleac astfel: 3 linguri scorțișoară măcinată, 2 lingurițe ghimbir praf, 2 lingurițe nucșoară rasă și 1 linguriță cuișoare măcinate și amestecă bine. Pune într-un bol încăpător 425 grame de dovleac copt și pasat, ¾ cană sirop de arțar, 1 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță condimente pentru dovleac, ½ linguriță sare, ½ linguriță scorțișoară, ½ cană zahăr, 1/8 cană ulei de cocos și amestecă ușor cu o paletă. Adaugă o cană de făină albă și amestecă bine, ar trebui să rezulte un aluat nelipicios. Formează bile din compoziția rezultată cu ajutorul unei cupe de înghețată sau a unei linguri după care așează-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și pune-le în congelator pentru 20 de minute. Topește 600 grame de ciocolată neagră de post și tăvălește trufele în ea după ce le scoți de la congelator.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.google.com/search?biw=1920&bih=888&tbm=isch&sa=1&ei=PPR_XMneKojTsAfI16vgBw&q=ardei+umpluti&oq=ardei+umpluti&gs_l=img.3..0l8j0i5i30l2.31760.34285..34566...0.0..0.221.1413.7j5j1......1....1..gws-wiz-img.......35i39.gLEj5zJLcfs#imgrc=r_vbphl-3uuyyM: