Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
COPII SANATOSI
Adaugat: 16 Mai 2018    Actualizat: 16 Mai 2018

u exista "copil gras si imbujorat" si nu trebuie sa iti doresti un copil rotofei!

     Specialistii in nutritie recomanda mamicilor sa isi scoata din cap aceasta idee nebuneasca care de multe ori se transforma in "copil obez si bolnav". Nu este nimic in neregula in aavea un copil slabut si mai putin imbujorat, atat timp cat este sanatos. Copiii mai slabuti din fire sunt supusi atacurilor celor din jur, care sustin ca acestia sunt mai firavi si mai predispusi imbolnavirii.

     Straturile adipoase, adica grasimea, nu au niciun efect benefic asupra sanatatii lui, ci dimpotriva, atrage o multime de boli ca obezitate,diabet, hipertensiune etc.

Creeaza-i o rutina alimentara si invata-l sa manance sanatos!

     Principiile sanatoase de alimentatie se construiesc in primii ani d eviata ai copilului. Prima oara acest lucru se intampla prin crearea unui program de masa inca de cand sunt bebelusi. Atata rtimp cat ii stabilesti copiluklui un program concret, aceasta rutina va fi respectata si cand va creste si nu va exista pericolul meselor dezorganizate si al dezechilibrului alimentar.

     Mai apoi, depinde de tine ca micutul tau sa manance alimente sanatoase, satioase, fara calorii si grasimi inutile care mai rau fac corpului. Asa acum il obisnuiesti, asa il ai! Asadar, introdu in meniul copilului numai alimente sanatoase si hranitoare!

Nu forta copilul "sa manance tot din farfurie"!

     E un principiu invechit si poate fi o capcana usoara in plasa obezitatii astazi. Parintii nu au incredere in copii cand spun ca nu mai pot sa manance sau nu le mai este foame (pentru ca ei stiu mai bine ca ei, ca intotdeauna) si ii pacalesc pe copii sa manance si "norocul" din farfurie, putand crea un model de dieta periculos pentru dezvoltarea lor.

     In primii ani de viata, instinctul de supravietuire (care implica si raportul foame-satietate) al copiilor functioneaza foarte bine. Daca micutul tau spune ca nu mai poate inseamna ca si-a insusit suficienti nutrienti de la masa respectiva cat sa funzcioneze pana la urmatoarea masa. In plus, copiii stiu sa ceara de mancare cand le este foame. Daca ai suspiciuni cu privire la faptul ca nu mananca suficient atunci cere parerea medicului pentru a afla daca exista vreun motiv patologic pentru acest lucru. Daca nu, bucura-te sa cresti un copil sanatos cu obiceiuri culinare sanatoase!

Copiii supraponderali nu au nevoie de dieta pentru a slabi!

     Copiii sunt intr-o continua crestere. Acest lucru inseamna ca acumuleaza treptat kilograme pana la obtinerea greutatii la maturitate, dar si cresc in inaltime. De aceea, daca ai un copil mic care este supraponderal nu este nevoie sa apelezi la regimuri de slabire, ci doar sa ii reechilibrezi dieta. Cere sfatul pediatrului in acest sens si pune la cale un plan alimentar bogat in nutrienti esentiali.

Copiii supraponderali au nevoie de gustari gustoase, dar sanatoase!

    Pericolul cel mai mare sta in gustarile copiilor. Acolo gresesc cel mai mult parintii, spun specialistii. Gustarile inseamna astazi pentru multi parinti ciocolatele, chips-uri, prajituri, acadele, produse de patiserie si alte alimente extrem de nocive. Apoi, cand vine ora mesei, unde se chinuiesc sa pregateasca mese sanatoase, micutii nu mai mananca suficient, pentru ca sunt deja satui de la multimea de produse nesanatoase consumate intre mese.

      Copiii care depasesc greutatea adecvata pentru varsta lor au nevoie de gustari pe baza de fructe si legume proaspete, nu de dulciuri.

Incurajeaza copilul sa fie cat mai activ!

     Prin toate metodele pe care le ai la-ndemana – jocuri, cursuri de dans, sporturi, activitati casnice, in natura etc. Tot in acest sens limitarea accesului la televizor, calculator sau la jocurile video ori la alte gadgeturi care il tin infipt in canapea reprezinta mijloace prin care descurajezi sedentarismul si incurajezi miscarea! E responsabilitatea ta sa il inveti sa fie cat mai activ si sa iubeasca miscarea!

Nu infometa copilul si nu ii interzice accesul la anumite alimente!

     Nu restrictiona accesul copilului la anumite alimente! Nu infometarea este solutia pentru ca micutul tau sa aiba o greutate normala pentru varsta lui. In plus, interzicerea unor alimente nu va face decat sa il incurajeze sa si le doreasca si mai mult si sa le manance cand nu esti tu de fata. Asocierea alimentelor cu placerea sau durerea nu este niciodata o idee buna. Cea maiu buna abordare este de le orienta alegerile spre alimente sanatoase inca de mici si ulterior a-i lasa pe ei sa aleaga ce vor sa manance.

sursa foto: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--4lkOypGC--/18k1zwdmvqp75jpg.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0