Cozonac moldovenesc
Ingrediente
1 kg faina,
0,500 l lapte,
10 oua,
400g zahar,
50 g ulei,
250 g unt,
50 g drojdie de bere,
coaja rasa de lamaie,
stafide,
baton vanilie,
sare
Mod de preparare:
Se prepara maiaua astfel: se oparesc 6 linguri de faina cu lapte clocotit, amestecandu-se bine cu o lingura de lemn pentru a nu se face cocoloase. Se lasa sa se racoreasca. Se inmoiae drojdia de bere intr-o ceasca de lapte caldut, in care s-a dizolvat o lingura de zahar.Se amesteca cu faina oparita si se bate pana cand se formeaza basici. Se presara cu faina si se pune la cald sa creasca.
In restul de lapte, in care s-a fiert vanilia baton, se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, razatura de lamaie, uleiul, stafidele si sarea, apoi maiaua si restul de faina
Se framanta bine.
Cand aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas, se adauga untul topit, putin cate putin, framantandu-se mereu.
Se pune din nou la cald sa creasca.
Se framanta din nou- circa 10 minute- si se lasa la crescut.
Cu mainile unse cu grasime, se rup bucati din aluat si se fac rolouri, care se impletesc in doua sau trei. Se pun in forme inalte, cilindrice, unse bine cu unt, si de lasa sa creasca.
Se ung cu un ou batut, se presara cu zahar tos si se foc la potrivit circa 1 ora
Sursa Foto: Facebook.com