Coaste de porc lipicioase și sos de chives
Mai întâi să le coci încet, ca să fie cu adevărat fragede, apoi să le acoperi cu un sos irezistibil, dulce și lipicios
Ingrediente
2 șiruri coaste de porc
2 cutii de cola
2 lingurițe semințe de susan (opțional)
Pentru sos
8 linguri de ketchup
8 linguri de zahăr
2 linguri sos de soia
2 linguri de sos Worcestershire
2 linguri sos dulce de chilli
1 linguriță de boia
Pentru sosul de chives
300ml de smântână
2 linguri de maioneză
1 legătură mică de chives, tocată
6 fire de ceapă verde, feliate
Mod de preparare
1. Se încinge cuptorul la 160° C/gaz 3 și se pun coastele într-o tavă. Se toarnă peste ele cola și suficientă apă cât să le acopere complet. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor două-trei ore, până când coastele devin moi, fără să se desprindă carnea complet de pe os.
2. ntre timp, se pun toate ingredientele pentru sos într-o crăticioară. Se încălzesc la foc mic și se dau în clocot două minute, amestecând încontinuu.
3. Când coastele sunt gata, se scot cu grijă din tavă. Se toarnă într-un vas lichidul rămas și se șterge bine tava cu un prosop de hârtie. Se pun coastele înapoi în tavă și se stropesc cu sosul lipicios. Se acoperă și se lasă la frigider să se marineze cel puțin o oră (deși indicat este să stea 24 de ore). În acest punct coastele pot fi congelate.
4. Se amestecă ingredientele pentru sosul de chives și se lasă la frigider.
5. Se încinge grătarul și se așteaptă să se formeze jarul sau se încinge cuptorul la 220° C/gaz 7. Se așază coastele pe grătar și se frig 20 de minute, întorcându-le din când în când. Se ung ocazional cu sosul rămas de la marinadă. Când coastele devin lipicioase și crocante, se porționează și se servesc. Se presară cu semințe de susan (după preferință) și se așază alături de sosul de chives.
6. V.N. per porție: 450 kilocalorii, 25g proteine, 37g carbohidrați, 23g grăsimi, 9g grăsimi saturate, 0g fibre, 35g zahăr, 2g sare
Sursa foto: www.goodfood.ro