Cătina oferă energie, are efect antiinflamator, imunostimulator, antioxidant, citoprotector, astringent și anticancerigen. Numită și „ginsengul românesc” această plantă este recomandată pentru o gamă largă de afecțiuni, fără compromisul gustului. Cătina conține 14 vitamine esențiale, omega 3, omega 6, omega 9 și substanța rară omega 7, antioxidanți și sute de nutrienți.
Datorită conținutului de substanțe nutritive și a cantității de vitamina C de 10 mai mare decât a citricelor, beneficiile cătinei sunt impresionante, se spune chiar că poate contribui la tratarea infertilității. Consumată regulat previne o mulțime de afecțiuni prin întărirea sistemului imunitar, are efect detoxifiant, proprietăți energizante și combate infecțiile. Iată câteva dintre beneficiile „ginsengului românesc”:
Contribuie la sănătatea inimii - uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol bun prin reducerea colesterolului rău (LDL), iar din această cauză sunt reduse șansele de arteroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
Ține sub control diabetul - fructele de cătină sunt eficiente în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că, pentru persoanele care suferă de diabet, introducerea acestui fruct în alimentație este foarte benefică.
Are efect reparator - datorită conținutului ridicat de vitamina C, cătina contribuie la sănătatea pielii, a rezistenței oaselor, dinților și gingiilor. Vitamina C este un element integrant în formarea colagenului, o componentă crucială a creșterii și reparării corpului. Concentrația de vitamina C din cătină întărește organismul și ajută la vindecarea rănilor și a recuperării după o suferință fizică.
Îmbunătățește vederea - carotenoizii sunt niște compuși antioxidanți care se găsesc în boabele de cătină și au rolul de a proteja vederea. Carotenoizii pot încetini evoluția degenerescenței maculare și pot preveni dezvoltarea cataractei.
Pe lângă acestea, cătina ajută sistemul digestiv prin combaterea constipației sau a diareei, reduce inflamația și durerile abdominale, articulare și musculare. De asemenea, din cauza numărului mare de antioxidanți pe care îl conține, cătina încetinește procesul de îmbătrânire, luptă împotriva radicalilor liberi, reduce ridurile și liniile fine, petele de vârstă, fiind ideală pentru persoanele care vor să se mențină tinere. Cătina se poate consuma ca atare, sub formă de sirop, ulei concentrat adăugat în diferite preparate, iar pentru uz extern se poate adăuga în creme pentru menținerea unei pieli frumoase.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.femeia.ro/sanatate/9-boli-tratate-cu-catina