Carbohidrații reprezintă principala sursă de nutrienți și, de asemenea, sunt cei care oferă energie organismului pentru ca acesta să funcționeze bine. Nu toate formele de carbohidrați (și nu toate tipurile de pâine) sunt creați în același fel și conțin aceiași nutrienți. Cele mai sănătoase tipuri de pâine sunt cele din grâu întreg deoarece conțin tărâțe, germeni și endosperme. Aceste componente, la rândul lor, conțin cei mai benefici nutrienți, cum ar fi fibrele, vitamina B, zincul, magneziu, fierul și cuprul. Spre exemplu, pâine albă nu conține aceste elemente.
Potrivit specialiștilor, pâinea din grâu încolțit este cea mai sănătoasă, pentru că are cel mai mare număr de nutrienți. Grâul încolțit este grâul întreg trecut prin procesul de germinare care are un impact mai mare asupra atributelor nutriționale ale semințelor, adică aduce mai multe beneficii decât grâul întreg. Germinarea crește biodisponibilitatea nutrienților precum fosfor, fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, mangan și acid folic, crescând, de asemenea, și cantitatea de vitamina A, vitamina C și aminoacizi, fibre și compuși fenolici.
Totuși, atunci când cumperi pâine, ține cont de faptul că numele nu reprezintă mereu realitatea și multe produse au în spatele lor instrumente de marketing. Pentru ca un produs să fie sănătos, lista ingredientelor ar trebuie să conțină:
- 100% grâu întreg,
- cel puțin 2 grame de fibre și 3 de proteină/ porție,
- mai puțin de 4 grame de zahăr,
- 0 grame grăsime saturată/ porție.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=188726